top of page

Ščitnica in mineralogram

Kaj je mineralogram?

Mineralogram je enostaven, neinvaziven test. Pri njem iz vzorca las določimo količino različnim mineralom v tkivih in biodostopnost teh mineralov. Razmerja med njimi, pa nam pokažejo tudi, kako deluje naše telo. Več o tem, kaj nam omogoča mineralogram lahko preberete tule.


Kako vidimo delovanje ščitnice na mineralogramu?

Na mineralogramu lahko vidimo tudi, kako delujejo naše žleze. Nadledvična žleza, trebušna slinavka, med njimi tudi žleza ščitnica. Mineralogram nam sicer ne pokaže bolezni pokaže pa nam funkcijo. Na podlagi mineralograma ne moremo postaviti diagnoz, to delajo zdravniki. Na podlagi mineralograma ne morem vedeli, ali gre pri vas za hipotiroidizem ali hipertiroidizem, ali imate Hashimoto ali Gravesovo bolezen. Test mineralograma ni ekvivalenten testiranju hormonov v serumu. Odstopanja v mineralih se običajno pokažejo že prej, ob neukrepanju pa se lahko razvijejo tudi bolezni. Vidijo se neravnovesja, ki jih v naturopatiji poskusimo uravnovešati vzročno.


Glavno razmerje med minerali v laseh, ki ga gledamo pri ocenitvi, kako dela ščitnica je razmerje med kalcijem in kalijem. To razmerje pokaže, kakšen je celični odziv na ščitnične hormone. Pokaže nam, kako hitro ali počasno deluje ščitnica na celični ravni. Ščitnični hormoni v krvi zmanjšujejo koncentracijo kalcija v krvi, kar ščasoma vodi v nizek kalcij tudi v tkivih (in laseh). Če je torej ščitničnih hormonov v krvi malo, je ščitnica počasna, in je kalcij visok, kar privede do visokega kalcija tudi v tkivih.


Drugo razmerje, ki je zelo pomembno za delovanje ščitnice je razmerje med kalcijem in fosforjem. Fosfor kaže na to, kako dobro so dosegljivi ti hormoni celicam. Visok fosfor kaže na zelo dobro (lahko preveliko) sposobnost prehajanja teh hormonov v celico, nizek pa ravno obratno.
Mineralogram nam lahko da tudi vpogled v to, kje bi se lahko skrival problem


Na ščitnico lahko vpliva več faktorjev in nekateri od njih so navedeni spodaj. Nekatere lahko preverimo z mineralogramom, spet drugih ne moremo.

  • Za pravilno delovanje ščitnice so zelo pomembni minerali predvsem jod in selen, pa tudi mangan. Kadar primanjkuje katerega od njih, ali je kakšne moćno v presežku, lahko to vpliva na funkcijo ščitnice – to lahko preverimo tudi na mineralogramu.

  • Na ščitnico lahko vpliva tudi baker – če ga je preveč, ščitnico upočasnjuje.

  • Vpliv na ščitnico imajo lahko težke kovine – predvsem živo srebro in aluminij. Tudi težke kovine lahko vidimo v vzorcu las in lahko ustrezno ukrepamo, če so prisotne v presežku. Več o tem, na kakšne načine lahko v telo vnašamo težke kovine, si lahko preberete tule.

  • Stres je žal tudi zelo pomemben faktor, ki lahko preko avtonomnega živčnega sistema, vpliva tudi na ščitnico. Več raziskav kaže na vpliv stresa tudi pri avtoimunskih boleznih ščitnice. Stres in kako vpliva na telo se kaže tudi na mineralogramu. Več o stresu si lahko preberete tudi tule.

  • Delovanje hipofize: pod vplivom hipofize je tudi žleza ščitnica in delovanje hipofize zato zelo pomembno vpliva na ščitnico (pa tudi na nadledvično žlezo). Te težave na mineralogramu sicer ne moremo videti direktno, vendar pa vemo, da na delovanje hipofize vpliva tudi aluminij, pa tudi neravnovesje cinka. Podobno kot na delovanje ščitnice, vpliva stres tudi na hipofizo.

  • Bolezni ščitnice sicer lahko emocionalno povežemo z neko blokado čustev in izražanja. To je izredno pomemben del naturopatije. Torej se pri boleznih ščitnice lahko vprašamo, česa ne smemo povedati, česa ne smemo narediti? Je vse na naših ramenih, pa ne znamo, ne zmoremo reči ne? Gre to tako daleč, da zatiramo sami sebe, se ne izpolnjujemo tako, kot bi si želeli, smo zatrli svojo kreativnost, izražanje?

  • na mineralogramu lahko vidimo tudi naturopatska neravnovesja. S pomočjo prilagojenega prehranskega načrta, lahko s hrano pomagamo telesu do samozdravljenja. Pogosto se izkaže, da je ščitnica povezana z neravnovesjem jeter.


 

Viri:

1.) Guyton, Arthur C, Textbook of medical physiology, Elsevier Saunders, 2006

2.) Watts, David L., Trace elements and other essential nutrients, 1995

3.) Liu JY, Stemmer KL. Interaction between aluminum and zinc or copper and its effects on the pituitary-testicular axis. II. Testicular enzyme and serum gonadotropin assay. Biomed Environ Sci. 1990 Mar;3(1):11-9. PMID: 2109985.

4.) Mizokami T, Wu Li A, El-Kaissi S, Wall JR. Stress and thyroid autoimmunity. Thyroid. 2004 Dec;14(12):1047-55. doi: 10.1089/thy.2004.14.1047. PMID: 15650357.

5.) Guastamacchia E, Giagulli VA, Licchelli B, Triggiani V. Selenium and Iodine in Autoimmune Thyroiditis. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2015;15(4):288-92. doi: 10.2174/1871530315666150619094242. PMID: 26088475.


1,002 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page