top of page

Baker in estrogen – težava mnogih žensk

Updated: Feb 15, 2021

Veliko žensk se počuti utrujene, ima močne menstruacije, pre-menstrualni sindrom (PMS), mrzle roke in noge, se težko skoncentrira, “meglo” v možganih in podobno. Vse to lahko povzroča en sam mineral – lahko gre namreč za presežek bakra. V mineralogramih velikokrat naletim na to težavo, da je baker v presežku. Seveda se lahko to pojavi tudi pri moških, a je težava pogostejša pri ženskah, tudi zaradi hormonov in načina vnosa bakra v telo.


Kako baker pride v naše telo?

Baker je sicer pomemben mineral v našem telesu in ga nujno rabimo. Preprečuje anemijo, lajša artritis in pomaga pri bakterijskih infekcijah. Pa vendar se lahko zgodi tudi, da je bakra preprosto preveč. Baker lahko dobimo preko vode, kjer so še bakrene cevi npr. Še nedavno se je pogosto, namesto hormonskih, uporabljajo bakrene vsadke proti zanositvi, pa tudi tabletke proti zanositvi z visoko vsebnostjo estrogena vplivajo na akumulacijo bakra v telesu. Dobimo pa ga tudi preko hrane.

Hrana, ki vsebuje več bakra je naprimer: goveja jetra, ostrige, črna čokolada, šitake, indijski oreščki, sončnična semena. Ženske, ki imajo že tako velik presežek bakra v telesu, bodo morda slabo odreagirale na hrano z visoko vsebnostjo bakra.

Visoka vsebnost bakra lahko kaže na deficit jeter in žolčnika, saj se mora baker izločiti s pomočjo žolčnika. Kadar žolčnik dela manj žolča ali so recimo prisotni žolčni kamni, se baker težje izloča in se lažje akumulira.


Kako ga uravnovesimo?

Za uravnovešenje presežka bakra so nujne dovolj velike zaloge cinka v telesu. Ker se pod stresom izgublja cink in magnezij, bo zelo verjetno ženska, ki je bolj pod stresom imela nagnjenost k akumulaciji bakra. Tako kot je baker tesno povezan z estrogenom je cink povezan z progesteronom. Torej je res odličen za uravnavanje presežka estrogena in presežka bakra. Drugi minerali in vitamini, ki tudi pomagajo izločiti presežek bakra pa so tudi vitamini C, B6, A ter železo.

Ker običajno kaže na jetrni deficit se ponavadi priporoča krepitev jeter s hrano.
Kaj še povzroči baker?

Ko se poveča baker, to vpliva na ščitnico, ki se upočasni. Telo gre tudi v stanje stresa, kar zmanjša magnezij, človek pa se počuti vedno bolj ali prestrašen, ali jezen, oz. ima manj pod kontrolo svoje občutke. Pri večini se pojavijo begajoče misli, težko se skoncentrirajo in imajo le malo energije.

Če tudi vas zanima ali se pri vas akumulira baker v telesu je dobra opcija, da to preverite s pomočjo mineralograma.

1,920 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page