top of page

Emocionalni vzroki za fizične bolečine

Sama trdno vrjamem, da si z načinom čustvovanja lahko povzročimo veliko škodo na fizičnem telesu in si tudi povzročimo fizično bolečino. Če prepogosto čustvujemo na določen način (se veliko jezimo npr.) šibimo svoje notranje organe. Z jezo predvsem jetra. Enako lahko preko čustvovanja posumimo, če je kakšen organ energetsko v neravnovesju.

Psihosomatske bolečine so nekaj, kar smo verjetno že vsi doživeli. Tako kot otroke boli trebušček, če si ne želijo v šolo, ali starejše boli glava zaradi službe npr. ali pa stresa na kakšnem drugem področju življenja.

Mnogokrat ljudje občutijo bolečino v nekem delu svojega telesa, nekega fizičnega vzroka za to pa ne najdejo. Takrat je zelo dobro pomisliti tudi na čustveno komponento, bi morda lahko to povzročalo šibenje nekega dela telesa? Zakaj se mi neko stanje ves čas ponavlja, čeprav vse delate prav? Kaj nam lahko povzroča bolečine v določenem delu telesa, sem povzela spodaj preko čustveno energetskih centrov telesa.


Čustveni energetski centri telesa


Center zunanjih bremen. Ko nas bolijo rame in zunanji predel vratu, to lahko nakazuje na bremena in odgovornosti, ki jih nosimo na ramenih. Morda se nam zdi, da je na naših ramenih celotna teža sveta?


Center grla – morda nekomu na moremo povedati svojih občutkov, ne moremo se samoizraziti, manjka nam zaupanja. Morda se moramo ves čas držati nazaj in paziti, kaj govorimo?


Center srca – povezano z žalostjo, izgubo, lahko nam manjka ljubezni, se počutimo osamljene ali pa smo bili močno razočarani.


Center strahu – tu se lahko kažejo naši strahovi in fobije. Tudi strah pred izgubo nadzora in pri odnosih z drugimi.


Center jeze – se morda veliko jezimo, tako na sebe, kot na druge? Držimo zamere, smo preveč zahtevni do sebe? Ni naključje, da je ta del ravno tam, kjer so jetra. Če se pogosto jezimo to namreč kaže prav na bllago energetsko neravnovesje jeter.


Center krivde, sramu – počutimo se nesprejete, nevredne, smo morda zelo samokritični, imamo občutek, da ne zaslužimo dobrega življenja? Imamo težave s sprejemanjem komplimentov? Na tej strani je tudi vranica in trebušna slinavka in ti občutki tudi energetsko šibijo vranico. Ob the občutkih je zelo možno, da se bomo vdali kakšni razvadi, ki je za nas zelo slaba in mi to vemo. Se bomo naprimer močno zredili, nagnjeni bomo k različnim zasvojenostim…


Center stare prtljage – bolečine v tem delu lahko nakaazujejo tudi na družinske težave (lahko pretekle težave), kakšne kontradikcije iz otroštva, morda nam je bilo nekaj odvzeto brez našega dovoljenja.


Center zavrnitve – bolečina v tem delu lahko kaže na zavrnitev od drugih, neka kritika, ki jo težko sprejmemo, ali pa tudi, da zavračamo sami sebe.


Center izdaje – morda nas je izdal nekdo, ki smo mu brezpogojno zaupali in tega od njega res nismo pričakovali. Lahko gre tudi za samoizdajo.


Center preživetja – tu gre lahko za nek občutek, da ne bomo preživeli življenjsko ogrožujočega dogodka. Lahko gre za nesrečo, zlorabo, neko nasilje, lahko kaže na prvo leto našega življenja.


V primeru bolečine torej vsekakor poiščite fizične vzroke (lahko so vnetja, kalcinacije, kamni, zlomi,…), tudi s pomočjo zdravnika seveda. Poleg tega pa lahko premislite, ali kaj v vašem čustvovanju povzroča, da se vam težave pogosto pojavljano na točno določenem delu telesa.


Tako ko lahko s čustvi vplivamo na naše počutje, lahko s pravilnim izborom hrane, vplivamo tudi na naše čustvovanje. Če si želiš izvedeti več o prehrani za krepitev organov, pa lahko preveriš delavnico za načrtovanje prehrane.

1,158 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page