top of page

Naravna lekarna za vroče poletne dni

Poletje je čas sonca, uživanja na prostem in v naravi. A poleg vseh čarov, ki jih prinaša, nas poletje sooča tudi z nekaj izzivi, kot so prebavne težave, močno sonce, hidracija, insekti... V tem blogu bomo raziskali, kako si lahko pomagate z naravnimi sredstvi iz naturopatske lekarne, da bo vaše poletje čim bolj zdravo in prijetno.


Prebava

Poletje pogosto prinaša spremembo prehrane in potovanja, kar lahko vodi do prebavnih težav. Tukaj so nekatera naravna sredstva, ki vam lahko pomagajo ohranjati zdravo prebavo:


Zeliščni čaji:

Čaji iz ingverja, mete ali kamilice so odlični za lajšanje prebavnih težav.


Ingver pomaga pri slabosti in napenjanju. Ob slabosti je najbolj primeren čaj. Ima protivnetne lastnosti, ki pomirjajo prebavni trakt. Poleg tega spodbuja prebavo in vam lahko nekoliko pomaga, če ste zaprti.

Meta sprošča mišice prebavnega trakta, kar pomaga pri lajšanju krčev in napenjanja. Poleg tega Izboljšuje pretok žolča, kar pomaga pri prebavi maščob. Osvežilni okus mete lahko pomaga tudi pri odpravljanju slabosti. Metin čaj ima hladilni učinek na telo sicer, kar pomaga tudi, da lažje prenašamo vročino.

Kamilica pa pomirja želodec in prebavni trakt, ter tako lajša krče in bolečine. Pomirja tudi pred spanjem, da boste lažje zaspali.

Žvečenje rožmarinovih lističev

Rožmarin lahko pogosto najdete med sredozemskimi rastlinami. Pogosto se ga uporablja tudi kot živo mejo. Žvečenje rožmarina dobro vpliva na prebavo, izboljša cirkulacijo, ima pa tudi protimikrobne lastnosti.Probiotiki

Jemanje probiotikov lahko pomaga ohranjati zdravo črevesno floro, kar je še posebej koristno med potovanji, ko je prehrana pogosto drugačna.

Naravne probiotike sicer najdete v fermentiranih živilih, kot so kefir, kislo zelje in kimchi, kambuča. Več o naravnih probiotikih si lahko preberete tudi tukaj.

Nikoli pa ne škodi, če imate probiotike s seboj. So ena pomembnejših stvari, ko se že pojavijo težave, driska ali zaprtost s sabo. Sacharomyces probiotiki so primerni, če imate drisko, saj pomagajo reabsorbirati vodo iz prebavnega trakta in tako pomagajo gostiti blato.


Aktivno oglje

Uporablja se za lajšanje prebavnih težav in zastrupitev s hrano. Aktivno oglje absorbira toksine in pomaga pri hitrejšem okrevanju.


Zaščita pred soncem

Če ste na soncu več časa, potem morate misliti na zahteva ustrezno zaščito pred UV žarki. Najbolj pomembno je, da vas sonce ne opeče, zato je najprimerneje že preden se dolgotrajno izpostavljamo soncu, počasi pridobiti barvo v času, ko smo še doma. Izpostavljenost sončni svetlobi sama po sebi ni nevarna, težava je samo, če izpostavljenost traja predolgo in pride do poškodb kože.


Aloe vera gel

Če se vseeno zgodi, da vas opeče sonce, je aloe vera gel odlična rešitev za pomiritev in regeneracijo kože. Aloe vera zmanjšuje rdečico in vnetje ter pospešuje celjenje.
Aloe vera kot rastlina raste na tropskih območjih, kjer si gel kar direktno iz listov namažejo na kožo, če slučajno pride do sončnih opeklin. Zelo dobro pa ta rastlina preživi tudi v naših krajih in je lahko zelo dragocena pomoč pri opeklinah.


Hidracija

Poleti je hidracija ključnega pomena, saj visoke temperature povečajo tveganje za dehidracijo.


Kokosova voda

Naravni izotonični napitek, ki je bogat z elektroliti, kot so kalij, magnezij in natrij. Pomaga pri obnovi ravnotežja elektrolitov v telesu in ohranja hidracijo.


Hrana

Zelo primerna je tudi limonada ali voda s kumaricami – saj tako dobimo tudi elektrolite, ne samo čisto vodo. Poleti si zaradi glavnega zunanjega dejavnika lahko privoščite tudi več surove hrane – npr. Sadje in svežo zelenjavo. Sadje predvsem jejte v dopoldanskem času. Lahko izbirate sadje, ki ima več vode, saj tako bolj hladi, npr. lubenice.


Hidrolati

Rožna voda ali hidrolati iz sivke in kamilice so odlični za osvežitev kože in telesa. Uporabite jih kot pršilo za obraz in telo za takojšnjo osvežitev in hidracijo.


Piki insektov

Piki insektov so žal pogost spremljevalec poletja. Naravna sredstva lahko učinkovito lajšajo srbenje in vnetje.


Eterična olja

Olja sivke, čajevca in poprove mete so znana po svojih protivnetnih in antiseptičnih lastnostih. Nanesite nekaj kapljic na mesto pika, da zmanjšate srbenje in preprečite okužbo.


Balzami in kreme proti pikom

Naravni balzami s propolisom, ognjičem in čebeljim voskom so odlični za lajšanje srbenja in pospeševanje celjenja. Propolis deluje protivnetno, ognjič pomirja kožo, čebelji vosek pa ščiti in vlaži.


Preventiva

Seveda pa je najboljša preventive – zato nosite zaščitna oblačila, pri majhnih otrocih zaščitite tudi posteljo, če je potrebno. Ter uporabite naravna sredstva proti komarjem. Odganjajo jih npr. Eletično olje sivke, čajevca, citronele…


Poletje je čas za uživanje na prostem, a z njim pridejo tudi določeni izzivi za naše zdravje. Z naravnimi sredstvi iz naturopatske lekarne lahko učinkovito poskrbite za zaščito pred soncem, hidracijo, prebavo in pike insektov. Tako boste lahko brezskrbno uživali v vseh lepotah, ki jih prinašajo topli poletni dnevi.

Želim vam zdravo in naravno poletje!

184 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page