top of page

Težke kovine in srce

V poletnih mesecih je naše srce bolj obremenjeno. Srce je po tradicionalni kitajski medicini organ ognja in preveč vročine mu lahko škoduje. Glavni okoljski dejavnik pa je poleti prav vročina. To je tudi čas, ko se zgodi največ srčnih infarktov, zato je posebno pozornost poleti treba nameniti srcu.

Poleti je zato posebej treba paziti na zadostno hidracijo – vodi lahko dodamo limonin sok, da ji dodamo elektrolite npr. Jemo lahko več surove hrane, ki hladi, več sadja in zelenjave ter veliko rib in občasno svetlo meso. Najboljša sadje in zelenjava sta za srce tista z veliko vode – recimo paradižnik, kumara, lubenica, melona… Primerna je tudi hrana rdeče barve in rahlo grenka hrana, saj ta podpira srce.


V različnih študijah so že odkrili, da na razvoj srčno žilnih bolezni lahko vplivajo tudi težke kovine, ki jih v naše telo dobimo iz okoljskih virov.
Načini na katere so v študijah odkrili, da težke kovine vplivajo na pojav srčno žilnih bolezni

Težke kovine povzorčajo oksidativni stres

V študijah se je pokazalo, da zaradi težkih kovin v telesu nastajajo prosti kisinovi radikali, ki poškodujejo celične membrane, ter spremenijo LDL (tako imenovani slabi holesterol), ki lahko vodi k začetku arteroskleroze. Posebej za kadmij je bilo v študijah ugotovljeno, da poškoduje tkiva žil, svinec pa pripomore k oksidativnemu stresu in poškoduje membrane. Pomembni pri tem so tudi nekateri koristni minerali in razmerja med njimi (posebej cink, baker, krom in selen). (2)


Težke kovine povečujejo vnetja v telesu

Poleg povišanja prostik kisikovih radikalov, povečajo težke kovine tudi vnetne faktorje v telesu, ki lahko vodijo do nadaljnega poslabšanja arteroskleroze. (2)


Težke kovine tekmujejo z minerali za absorbcijo v telesu

Svinec je težka kovina, ki ima dele podobne predvsem kalciju, železu in cinku. Povezuje se z veliko encimi, ki bi se sicer povezali z enim od teh mineralov in tako onemogoča njihovo pravilno delovanje. Ker so si tako podobni, bo telo recimo pri pomanjkanju cinka, uporabilo svinec ali kadmij.

Selen je zelo pomemben kot raztrupljevalni mineral, saj se lahko veže tako z živim srebrom, kot z arzenom, tvori komplekse, ki težje ostajajo v telesu in se lažje izločajo. (2) O tem, kako selen pomaga pri raztrupljanju od živega srebra sem že pisala na blogu o Idrijskem rudniku živega srebra.


Težke kovine lahko povečajo verjetnost za visok krvni tlak

Preiskovali so vpliv arzena in svinca na visok krvni tlak in ugotovili, da oba lahko vplivata na verjetnost visokega krvnega tlaka. (2)


Najpomembnejše težke kovine, ki so povezane s kariovaskularnimi boleznimi


Kadmij

Zelo pogosto je presežek kadmija povezan s kajenjem, dobimo pa ga tudi iz drugih virov – naprimer v vodi (preko gnojil, pri izdelavi baterij…). V študijah so ugotovili, da deluje predvsem tako, da poveča količino prostih radikalov v celicah (oksidativni stres). povzroča pa tudi visok krvni tlak. (1)


Živo srebro

Čeprav se v študijah ponavadi govori o toksičnosti živega srebra na možgane, vpliva tudi na srce. V študijah se ugotavlja, da povzroča oksidativni stres, znižuje dobri holesterol (HDL) in onemogoča encime, ki ščitijo lipidno membrano pred oskidativnim stresom. (1)


Svinec

Več študij se je že fokusiralo na povezavo med visokim krvnim pritiskom in večjo izpostavljenostjo svincu. Študije, ki kažejo na vpliv svinca na holesterol pa so imele različne izzide. (1)


Kako lahko ugotovite, katere težke kovine so pri vas prisotne?

Neinvaziven način, da ugotovite, ali ste obremenjeni s kakšnimi težkimi kovinami je tudi mineralogram. Gre za neinvazivno metodo, kjer kot vzorec potrebujemo samo majhen pramen las (min. 10 las). Poleg tega pa istočasno preverimo tudi, ali so v vašem telesu v pomanjkanju kakšni minerali ali posredno tudi vitamini. Preberi si več o mineralogramu.


Kako si lahko pomagam?

Zelo pomembna je pravilna raznovrstna prehrana (dovolj zdravih maščob, tudi proteinov (saj proteini so tudi encimi, ki sodelujejo pri raztrupljanju) in vlaknin) in nadomeščanje tistih mineralov, ki vam jih primanjkuje, da se težke kovine ne absorbirajo. Podpreti je potrebno dva pomembna organa filtra, ki pomagata odstranjevati težke kovine – jetra in ledvica z različnimi naturopatskimi tehnikami, masažami, gretjem, kopelmi… Pomembno je tudi, da dovolj pijete, saj tako lažje odplaknete težke kovine in toksine iz telesa. 

Viri:

1.) Çiğdem Sevim, Elif Doğan, Selim Comakli, Cardiovascular disease and toxic metals, Current Opinion in Toxicology, Volume 19, 2020, Pages 88-92, ISSN 2468-2020, https://doi.org/10.1016/j.cotox.2020.01.004.

2.) Ai-Min Yang, Kenneth Lo, Tong-Zhang Zheng, Jing-Li Yang, Ya-Na Bai, Ying-Qing Feng, Ning Cheng, Si-Min Liu, Environmental heavy metals and cardiovascular diseases: Status and future direction, Chronic Diseases and Translational Medicine, Volume 6, Issue 4, 2020, Pages 251-259, ISSN 2095 882X, https://doi.org/10.1016/j.cdtm.2020.02.005.


566 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page