top of page
spagirika.jpg

Spagirika

Kaj sploh so spagirični pripravki?

Spagirika se je razvila kot ena od smeri alkimije, ki je bila posvečena skrbi za zdravje. Spagirični pripravki se proizvajajo po posebnem postopku, ki ga je opisal že Paracelzus in nastajajo iz rastlin, mineralov ter lahko tudi iz snovi živalskega izvora. Gre za fermentacijo, destilacijo, sežiganje v pepel in ponovno združitev.

 

Paracelzus je opisal teorijo treh osnovnih snovi:

  • Živo srebro, merkur, ki predstavlja duh

  • Žveplo, sulfur, ki predstavlja dušo

  • Sol, sal, ki predstavlja telo.

Paracelzus je bil mnenja, da neravnovesje teh snovi predstavlja bolezen.

Prednost spagiričnih pripravkov je, da vsebujejo vse tri elemente. S fermentacijo sprostimo eterična olja, ki predstavljajo koncept žvepla. Z destilacijo pridobimo snovi, ki predstavljajo koncept živega srebra (alkoholni destilat), s sežiganjem pa pridobimo trdno snov v rastlinah (minerale in mikroelemente), kar predstavlja koncept soli. Na koncu vse tri frakcije ponovno združimo in pustimo zoreti, da dobimo spagirični pripravek. Iz tega izhaja tudi ime spagirika (v grščini: spao – ločiti, ageiro – povezati).

Torej Paracelzus je na način, ki so ga razumeli v njegovih časih, opisal in pridobival iz rastlin tako eterična olja, kot alkoholni destilat, pa tudi suho snov, torej minerale in mikroelemente, ki jih je rastlina imela v sebi. Ter vse tri komponente na koncu združil v en sam pripravek. Zato so spagirični pripravki nekaj posebnega.

Kako uporabljamo spagirične pripravke?

Med postopkom izdelave se pri spagiričnih pripravkih ohrani energija in vitalnost snovi iz katerih so pripravki izdelani. Ohranijo se tudi lastnosti rastlin ali snovi. V tradicionalni kitajski medicini so koncepti vroče, mrzlo, suho, vlažno. In ti štirje koncepti se v spagiričnih pripravkih ohranijo. Zato je za izbiro Pravega spagiričnega pripravka treba poznat tudi to. Nekomu, ki mu je ves čas vroče, se poti, mu srce hitro bije in je srčni tip, spagirični pripravek, ki zelo greje, ne bo pomagal in bi mu morda bolj prav prišel pripravek, ki hladi. Ker obstaja veliko spagiričnih pripravkov, lahko izberemo takega, ki nam odgovarja tako po lastnosti, kot po težavah, pri katerih pomaga.

Spagirični pripravki so ponavadi v obliki kapljic, ki jih jemljemo pred jedjo ali po nasvetu.

Spagirični pripravki za različne deficite

Vsak spagirični pripravek ima svoje delovanje in naj bi uravnaval, povspeševal ali zaviral delovanje organa, poleg tega pa lahko deluje tudi na druge organe. Zato morate spagirične pripravke za uporabo dobro poznati.

Za ljudi, katerim energija ne teče pravilno preko določenih organov, rečemo v naturopatiji, da imajo deficit. Deficit še ni bolezen, pač pa se kaže še preden bolezen nastane. Spodaj so opisani najpogostejši pripravki, ki naj bi bili primerni za ljudi z določenim deficitom. A ima vsak od pripravkov svoje točno določeno delovanje in ga izkušen naturopat predlaga individualno, ponavadi v dogovoru z zdravnikom, glede na potrebe človeka pred njim. Določeni pripravki tudi niso primerni, če že imate kakšno bolezen.

Jetra: Agrimonia Eupatoria (navadni repnik), Achillea millefolium (navadni rman), Berbris vulgaris (navadni češmin), Carduus marianum (pegasti badelj)...

Ledvica: Betula pubescens (puhasta breza), Equisetum arvense (njivska preslica), calluna vulgaris (jesenska vresa), Fumaria officinalis (navadna rosnica), Urtica urens (mala kopriva)...

Srce: Leonorus cardiaca (deljenolistna srčnica), Crataegus (glog), Olea europaea (oljka)...

Pljuča: Allium cepa (čebula), Eucalyptus globulus (modri evkalipt), Helichrysum italicum (laški smilj)...

Želodec in vranica: Centaurium (taužentroža), Laurus nobilis (navadni lovor), Melissa officinalis (navadna melisa)...

Če vas zanimajo spagirični izdelki za krepitev določenih organov oz. imate o tem kakšno vprašanje nas kontaktirajte!

bottom of page