top of page

Prehrana v naturopatiji

Daleč najpomembnejša pri ohranjanju zdravja je pravilna prehrana in zdrav življenski slog. Če jemo tako, da telo in posamezne organe krepimo, potem je to praktično vse, kar potrebujemo. Če jih šibimo, nam prav nobeni dodatki bistveno ne pomagajo.

Naša telesa so že iz prazgodovine narejena tako, da smo najbolj zdravi, če jemo raje manj kot več, ter se dovolj gibamo. Tako vam naturopati lahko svetujejo tudi pri izbiri primerne prehrane, zelišč, čajev ob pravem času, da vam bo vaše telo kar najbolj hvaležno. Ponavadi nam narava kar sama ponudi tisto, kar v nekem letnem času najbolj potrebujemo.

Tudi pri naturopatski prehrani je pomembno misliti na to, da je vsak človek različen. In tisto, kar pomaga vam, ni rečeno, da bo pomagalo tudi vsakemu naslednjemu človeku. Naturopat na podlagi konstitucijskih značilnosti ter težav, celostno pregleda človeka in mu priporoči najprimernejšo prehrano.

V naturopatiji ločimo 5 različnih konstitucijskih tipov (jetrni, srčni, pljučni, ledvični in vranični). Tudi popolnoma zdrav človek bi lažje ohranjal zdravje, če bi se prehranjeval tako, kot ustreza njegovemu konstitucijskemu tipu. Ko človek zboli, je pravilna naturopatska prehrana še toliko bolj pomembna. V tem primeru bo naturopat lahko svetoval tudi prehrano, ki se ne ujema samo s konstitucijskim tipom, ampak tudi s težavami, ki jih oseba ima. 

Delavnica.jpg

NATUROPATSKE PREHRANSKE DELAVNICE: Trenutno je na voljo delavnica HRANA KOT ZDRAVILO v kateri boste v nekaj tednih izvedeli več o naturopatski prehrani, katera hrana je primerna za določene organe, kako krepiti svoje telo. Začnemo 18.5.2024.

 

Kakšna naturopatska prehrana torej odgovarja določenim tipom?

 

Jetrni tip - jetrnemu tipu človeka zelo prija (predvsem spomladi, ko nam to ponuja tudi narava)  regrat, artičoke, cikorija, radič, koprive... Jetra pa slabijo živila kot so kava, čokolada, oreščki, preveč sladkorja... Barva jeter je zelena in podpirajo jih zelena živila.

Srčni tip - izogibati se moramo prehrani, ki šibi srce. Take so naprimer vse pšenice. Pšenica gosti kri in otežuje delo srcu. Dobra za srce pa je sveža hrana predvsem rdeče barve, ki krepi in nam jo spet narava ponuja prav poleti v izobilju. Tak je naprimer paradižnik, češnje, redkvice,.. Srcu odgovarja tudi hrana, ki hladi. Naprimer kumarice ter metin čaj (posebej poleti).

Pljučni tip - hrana, ki šibi pljuča je mleko in mlečni izdelki, ki zasluzijo telo. Tem se je potrebno v primeru, da imate pljučno konstitucijo ali težave s pljuči, izogibati. Za pljuča je naprimer dober hren ali ingver.  Barva pljuč je bela, torej jih podpira vsa bela hrana (recimo repa, črna redkev. Od zeli, ki jih najdemo na travniku pa naprimer trpotec, še posebej suličasti trpotec.

Ledvični tip - tudi ledvica obremenijo mleko in mlečni izdelki pa tudi (pre)slana hrana. Dober za ledvica je npr. fižol, saj tudi po obliki podoben ledvici. Dobre so tudi druge stročnice, predvsem temne in črne barve. Najbolj jim prija črna barva. Črna redkev je dobra tudi za pjuča. Pri tem tipu je še posebej pomembno, da jedo toplo hrano. Zelo si bo želel različnih juh.

Vranični tip oz. deficit - Vranično energijo zaustavljajo škrobnata živila, sladkorji, pa tudi maščobe (posebej v obliki sladic, testenin, mlečnih izdelkov). Za boljši pretok energije pa je potrebno več vlaknin in suhe, tople začimbe kot so ingver, petrršilj in kardamom, ki pomagajo odstranjevati odvečno vlago. Še posebej pa pri deficitu vranice velja, da se je potrebno dovolj gibati. Ljudje z deficitom vranice bi morali uživati čim manj sladkega. Barva vranice je oranžna in podpira jo hrana oranžne barve. Konec poletja in začetek jeseni je na voljo ogromno buč, ki so za vranico odlične.

Pri prehrani, pa bi morali vsi paziti na nekaj glavnih značilnosti živil. En aspekt je glikemični indeks in kakšno glikemično obremenitev živila povzročajo telesu. 

 Drugo je kislost živil. Pri tem je bolj pomembno, kako se živilo obnaša v telesu. Limona npr. ima nekoliko kisel pH, a telo alkalizira. 

Tretja pomembna lastnost živil pa je, katera živila so protivnetna oz. vnetna. Tudi o tem si lahko preberete več. Nekatera hrana je znana po tem, da omogoča razrast probiotičnih bakterij, ali pa jih celo sama vsebuje. Tudi o naravnih probiotikih si lahko preberete več na naših straneh.

5 KONSTITUCIJSKIH TIPOV V NATUROPATIJI
prehransko svetovanje

Prehransko svetovanje

Če potrebujete pomoč pri sestavi jedilnikov, svetovanje, kateri jedilnik bi bil za vas najprimernejši, vam lahko pomagam. Nudim tudi prehransko svetovanje in personalizirane jedilnike, glede na vaše potrebe.

Ali naturopatska prehrana vedno ustreza konstitucijskemu tipu?

Ne, ni nujno, da bo naturopatska prehrana ustrezala osnovnemu konstitucijskemu tipu. Ljudje se z določenim konstitucijskim tipom rodimo. Dokler ne kršimo sistematično zakonov narave z napačnim življenjskim stilom, težav ne bi smeli imeti. Najverjetneje je, da se bo pri človeku, ki je nekega tipa pojavil isti deficit, ni pa to nujno. Lahko (in ponavadi) je človek po konstituciji določenega tipa, ima pa deficite, ki se s tem tipom ne skladajo. V tem primeru bo naturopatska prehrana prilagojena težavam, torej deficitom. Kako to izgleda v praksi, si lahko pogledate tudi na blogu.

Najpogostejše težave, ki se pojavljajo pri jetrnem deficitu so: čustveno - jezljivost, vzkipljivost, fizično - izguba las spredaj, mastni lasje, prhljaj, dermatitis, nočno potenje, ekcemi, artritisi, hemeroidi, povišan holesterol...

Najpogostejše težave pri srčnem deficitu so: čustveno - ljubosumje, pripenjanje ljudi na sebe, fizično - potenje, predvsem v prsni del, človeku je ves čas vroče, otekanje nog, težke noge, palpitacij...

Težave, ki se lahko pojavljajo pri vraničnem deficitu so: čustveno - pretirano razmišljanje, zmedenost, fizično - izguba las pri ženskah, celulit, lahko povečana telesna teža, akne oz. mozolji po bradi, vratu, mlahavost tkiv, zatečene noge...

Najpogostejše težave pri deficitu pljuč so: čustveno - žalost, melanholija, fizično - cmok v grlu, bele lise na koži (nepojasnjenega izvora), hripavost, težave s pljuči, stalen kašelj, stalen izcedek iz nosu...

Pri levičnem deficitu, pa boste morda imeli katero od naslednji težav: čustveno - nesamozavest, pomanjkanje ambicij, pretirana sramežljivost, fizično - pogosta vnetja ušes, težave v urogenitalnem sistemu, povišan pritisk, otekanje nog, nabiranje sečne kisline v sklepih, osteoporoza...

Le redke so težave, ki so pri vsakem človeku povzročene z istim deficitom. Ponavadi lahko do neke težave privede več različnih deficitov. Nekaj težav in naturopatskih pristopov za rešitev si lahko preverite na naših straneh. 

Nekaj zanimivosti o naturopatiji, pa si lahko preberete tudi na blogu.

Želiš izvedeti več o naturopatskih tipih?

Zate sem pripravila celo serijo priročnikov o naturopatskih tipih in krepitvi organov na naturopatski način. Vse kar moraš narediti, da jih dobiš je, da se prijaviš na e-mail novičke.

Naturopatski priročniki
Anchor 1
bottom of page