top of page

Bachove cvetne esence

dr.  Edward Bach

Bachove cvetne esence je v 30 letih prejšnjega stoletja razvil dr. Edward Bach.

Bil je zdravnik, ki je prešel na iskanje naravnega zdravila za čustveno in duševno zdravje. Celo življenje je bil zelo bolehen, tudi občutljiv, imel pa je zelo rad naravo. Učil se je med drugim pri Samuelu Hahnemannu, očetu homeopatije in je najprej razvijal homeopatske nozode, kasneje ga je življenska pot pripeljala k razvijanju Bachovih cvetnih esenc.

Bachove cvetne esence oz. kapljice

Dr. Bach je bil prepričan, da svoje zdravje šibimo tudi s čustvovanjem in da večina bolezni izhaja iz nepravilnega čustvovanja, ki nam škodi. Cvetne esence je razvil zato, da tako vedenje in čustvovanje lahko pretvorimo v nekaj pozitivnega in tako omogočajo telesu bolj učinkovito samozdravljenje.

Bach je razvil cvetne esence za praktično vsa možna čustvena stanja in čustvovanja.

Izdelal je 38 različnih cvetnih esenc povezanih s

  • strahovi, (za to so primerne Bachove cvetne esence Rock Rose, Mimulus, Chery Plum, Aspen, Red Chestnut)

  • negotovostjo, (Cerato, Schlerantus, Gentian, Gorse, Hronbeam, Wild Oat)

  • pomanjkljivim zanimanjem za sedanjost, (npr Bachove cvetne esence Clemantis, Honeysuckle, Wild Rose, Olive, White Chestnut, Mustard, Chestnut bud)

  • za osamljenost, (naprimer Bachove cvetne esence Water Violet, Impatiens, Heater)

  • za preobčutljivost na vplive drugih, (Agrimony, Centaury, Walnut, Holly)

  • za malodušje in obup (take Bachove cvetne esence so naprimer Larch, Willow, Pine, Oak, Elm, Crabapple, Sweet Chestnut, Star of Betlehem)

  • pretirano zaskrbljenost za druge (pri tem pomagajo Bachove cvetne esence Chickory, Beech, Veraine, Rock Water, Vine)

 

Bach je na svoje paciente gledal kot na posamezne osebe, ne samo primere - torej jih je obravnaval celostno. Osebe s svojim individualnim čustvovanjem. Zato so tudi bachove kapljice običajno še vedno namešane individualno, za posamezno osebo. Ponavadi je potrebno zmešati več esenc hkrati, da res delujemo tudi vzročno. 

Nekatere cvetne esence je dr. Bach uporabljal kot globoke esence, ki se lotevajo globokih čustvenih blokad (npr. Holly, Star of Betlehem), nekatere se lotevajo trenutnih, ne tako zakoreninjenih stanj (npr. Elm).

O Bachovih cvetnih esencah sem že večkrat pisala v svojem blogu. Več o specifičnih težavah, za katere je dr. Bach razvil svoje cvetne esence, si lahko prebereš tule. 

bachove_cvetne_esence.jpg

Bachove cvetne esence

bottom of page