top of page

Aurikuloterapija

Aurikuloterapija

Aurikuloterapija je metoda, s katero lahko na zelo enostaven način krepimo in podpremo telo. Nastala je preko tradicionalnih medicinskih pristopov in predvsem izvira v tradicionalni kitajski medicini, pa tudi majevski medicini.

Pri aurikuloterapiji stimuliramo določene točke na ušesu, ki energijsko podprejo telo pri samozdravljenju in pomagajo pri pretoku energije skozi meridiane. Točke na ušesu ustrezajo točno določenim organom in delom telesa.

Naše uho je namreč zelo močno oživčeno in ožiljeno. Tako so refleksne točne na ušesu povezane preko živčevja z vsemi organi v telesu ter deli telesa. Okoli 100 takih točk je pomembnejših za terapevtske namene. Točke na ušesu so lahko zelo občutljive, celo boleče, posebej če obstaja kakšna blokada v telesu. Točke, kjer blokad ni, pa niso boleče. Uhelj predstavlja zarodek, ki je obrnjen na glavo in približno tako so razdeljene tudi točke po ušesu. Glavi odgovarja mečica ušesa, v notranjem delu uhlja pa so notranji organi in prebavni sistem. Na zgornjem delu so roke in noge.

Na točke, ki se nam pokažejo na ušesu nastavimo tako imenovane semenke (ponavadi so to semena vinske trte). Semenke so nameščene na lepilni trak, tako da te točke še nekaj dni stimulirajo in tako povečajo učinkovitost metode.  

Aurikuloterapija nam lahko pomaga tudi pri ugotavljanju težav. Po obliki uhlja lahko tudi sklepamo na čustvovanje osebe, kako samozavestna je neka oseba, koliko ima življenjske energije ali ima težave s samopodobo in podobno.

Pri aurikuloterapiji se nekaj točk uporabi skoraj vedno oz. pri zelo raznolikih težavah. Ena od njih je točka Shen Men. Gre za točko, ki jo imenujemo tudi božanska vrata, saj prinaše energijo v celotno telo in vsem organom. Posebej dragocena je pri utrujenosti, izčrpanosti. 

Druga taka točka je točka nič, ki se nahaja prav na sredini ušesa. Ker je sredinska točka usklajuje vse ostale organe, pri naša homeostazo ter ravnovesje. Bolje aktivira tudi ostale točke na ušesu. 

Aurikuloterapija je lahko v pomoč pri različnih težavah, pri odpravljanju bolečin, pri odvajanju od različnih odvisnosti, pri urejanju čustvovanja, tudi pri hujšanju.

Kadar gre za kronične težave bo morda potrebno terapijo nekajkrat ponoviti. 

Za več informacij nas kontaktirajte.  

Aurikuloterapija

bottom of page