top of page

Naturopatija je skupek večih metod s katerimi ohranjamo zdravje in pri tem poslušamo naravo in svoje telo. Pri tem pazimo na pravilen vnos hranil, ki naravno podpirajo zdravje vseh organov v telesu. S pomočjo življenskega stila poskrbimo, da energija teče pravilno skozi vse organe.

Naturopatija se vedno osredotoča na celotnega človeka v trikotniku duh, duša in telo. Ko so vse tri entitete zdrave, je človek zdrav. Pomembno je čustovanje in tudi človekovo dojemanje sveta okoli sebe. Zato je potreben individualen pristop, saj smo vsi med seboj različni. Naturopatija človeka obravnava celostno. Med prve naturopate štejemo sv. Hildegardo iz Bingna, Sebastiana Kneippa, Edwarda Bacha in druge. 

Naturopatija se v marsičem prepleta s tradicionalno kitajsko medicino, le da je njen izvor v evropskem prostoru. Usmerjena je na odkrivanje vzrokov za določeno stanje telesa ter odpravljanje vzrokov zaradi katerih se energija ne pretaka pravilno.

Naturopatija se sicer opira na tri stebre oz. glavne koncepte.

  1.  VITALIZEM - Prvi od njih je vitalizem. Vsak organizem, vsaka celica ima svojo življensko energijo in s pomočjo te življenske energije, ohranja ravnovesje.

  2. VZROČNOST - Drugi steber naturopatije je vzročnost. Glavni vzrok za vsako bolezen je v sistematičnem kršenju načel narave.  Neka težava, ki se pojavi je samo nek simptom sistematičnega kršenja pravil narave. V naturopatiji z različnimi tehnikami poiščemo vzrok in delujemo na vzrok težav.

  3. TEORIJA TEKOČIN - Tretji steber je teorija tekočin. Ker kar 70% našega telesa predstavlja voda, je izrednega pomena, da v telesu omogočimo prost pretok tekočin, tam kjer so potrebne. Da tekočine ne zastajajo, da se pravilno prerazporejajo. (govorimo o krvi, limfi, znotrajceličnih tekočinah, intersticijskih tekočinah... vsaka od njih ima svojo nalogo). Izredno pomemben je pH vsake od teh tekočin. S pravilno prehrano je možno uravnavati tudi pH. 

Daleč najpomembnejša pri ohranjanju zdravja z naturopatijo je pravilna naturopatska prehrana in zdrav življenski slog. Če jemo tako, da telo in posamezne organe krepimo, potem je to praktično vse, kar potrebujemo. Če jih šibimo, nam prav nobeni dodatki bistveno ne pomagajo.

Naša telesa so že iz prazgodovine narejena tako, da smo najbolj zdravi, če jemo raje manj kot več, ter se dovolj gibamo. Tako vam naturopati lahko svetujejo tudi pri izbiri primerne prehrane, zelišč, čajev - ob pravem času, da vam bo vaše telo kar najbolj hvaležno. Ponavadi nam narava kar sama ponudi tisto, kar v nekem letnem času najbolj potrebujemo. Naturopat celostno obravnava človeka.

Tehnike, ki se v naturopatiji tudi uporabljajo pa vključujejo aurikuloterapijo, iridologijo, ortomolekularno prehrano, bachove cvetne esence, spagiriko, tkivne soli in še mnogo drugih. 

Na teh straneh bomo poskusili pripraviti vsebine, ki vam bodo v pomoč pri sonaravnem življenju. Dodajali bomo informacije o tem, kaj raste v v naravi in kako lahko to vključite v domače pripravke, pa tudi v vaš jedilnik, da podprete prave organe. Upamo, da vam bodo vsebine všeč. Če si želite prebrati več o kakšni posebni vsebini, pa nam le sporočite. 

Vabimo vas tudi, da se prijavite na e-mail novičke.

daisy-2320519_1920.jpg

Naturopatija - celostna obravnava človeka

bottom of page