top of page

Spanje v naturopatiji

Spanje je izredno pomembno za ohranjanje zdravja, saj se telo prav med spanjem regenerira. Prav tako se mend spanjem povečano odnašajo odpadne snovi iz tkiv. Povprečen človek bi moral spati vsaj 7-8 ur na dan. Pri tem je zelo pomembno, da gremo spat vsaj pred enajsto zvečer, še bolje pa celo prej. Torej kaj narediti, da bomo lažje zaspali?


Avtonomni del živčnega sistema je pomemben pri dobrem spancu
Avtonomni del našega živčnega sistema, je sestavljen iz dveh delov, ki jih nadzoruje osrednje živčevje in sta pomembna tudi za spanje – simpatika in parasimpatika.  Oba dela delujeta nasprotujoče si in pomagata ohranjati ravnovesje ali homeostazo. Glavna naloga simpatika je pripraviti organizem na boj ali beg. Aktiven je bolj, ko smo pod stresom in je bolj aktiven, ko smo tudi mi aktivni – torej čez dan. Parasimpatik je bolj aktiven ko smo v mirovanju, naprimer ponoči. Med povečanim delovanjem parasimpatika telo “počiva” in se obnavlja.

 

Dobro spanje je najboljši detox
Ponoči poteka tudi povečano odnašanje odpadnih snovi iz tkiv. Čez dan, ko so celice bolj dejavne in potrebujejo več energije, se snovi pospešeno dovajajo, da omogočijo delovanje celic. Čez noč nastaja več odpadnih snovi, ki se ponoči bolj intenzivno čistijo. Celice namreč odvečne snovi odlagajo v intersticijski prostor, ki se ponoči dobro prečisti s pomočjo majhnih krvnih žilic, ki snovi odnašajo do organov filtrov (jetra in ledvica).


Deli noči in aktivnost organov po tradicionalni kitajski medicini
Če se vedno zbudite v istem delu noči, vam prav ura, ob kateri ste se zbudili, lahko da idejo, kateri organ je preobremenjen in vas ponoči zbuja. Od 11ih do 1ih ponoči je čas žolčnika. Od 1ih do 3h zjutraj je čas jeter. Od 3h do 5ih je čas pljuč (in to je tudi čas, ko začnejo otroci, če kašljajo, ponoči ponavadi močno kašljati). Od 5ih do 7ih pa debelo črevo.

Kaj je pomembno za dober spanec in kako bomo lažje zaspali?

  1. Za dober spanec je pomembno, da ste fizično aktivni. Zmerna fizična aktivnost namreč dokazano vpliva na izboljšano kvaliteto spanja.  Zmanjša tudi anksioznost in stres, tako da lažje zaspite.

  2. Urejanje cirkadianega ritma - vsaj 1 teden hodimo spat ob 22ih in spimo največ 6 ur. Podnevi ne zaspimo, tudi če smo zelo utrujeni - tako se nam ritem spanca uredi, da bomo lahko spali dobro ponoči.

  3. Zvečer ne jejte težke hrane – v naturopatiji se priporoča zvečer lahka zelenjavna juha. Telo mora namreč ponoči počivati, ne pa se ukvarjati s prebavljanjem hrane.

  4. Določene gobe - reishi, šitake vam lahko pomagajo pri zmanjševanju stresa. Ne jemo jih zvečer.

  5. Če imate težave, ker se zvečer ne morete umiriti, pač pa premlevate in premišljujete o stvareh, ki so se vam zgodile čez dan in v preteklosti in vam to krati spanec, je smiselno uro pred spanjem ugasniti vse ekrane (mobitele, računalnike, televizijo…). Namesto tega si morda omislite vam najbolj sproščujočo dejavnost kot je meditacija, sproščujoča kopel… V kopeli lahko uporabite nekaj kapljic pomirjujočih eteričnih olj (sivka npr.), ali dodaste malo Epsom soli. Magnezij namreč sprošča in lahko vam pomaga spati.

  6. Če imate težave, da se zbujate proti jutru, premislite, ali vas morda ne skrbi, da bi zaspali. V tem primeru si nastavite budilko, če je ne uporabljate. Tako se ne boste podzavestno zbujali in preverjali ure.

  7. Na čustvenem nivoju pomagajo bachove cvetne essence (npr. Beli kostanj, nedotika…)

  8. Tkivne soli lahko delujejo dobrodelno na spanec (magnezijev fosfat, kalijev fosfat npr.)

  9. Svetlobna terapija lahko zelo ppomaga pri spanju. Polarizirana svetloba lahko zelo pozitivno vpliva na pomirjanje. Vijolična svetloba na temensko čakro je v tem primeru primerna. Več o barvni svetlobni terapiji si lahko preberete tule.

spanje naturopatija
bottom of page