top of page

Akne

Akne so težava, ki pesti veliko ljudi. Najhuje je ponavadi med puberteto, potem pa se običajno stanje pri mnogih vsaj nekoliko umiri. Nekateri pa imajo težave z aknami čez celo življenje.

Kako v naturopatiji gledamo na akne?

Akne nastajajo zaradi zastajanja loja in zaradi vnetnih procesov. Na koži se vedno pozna stanje telesa in veliko težav s kožo pomeni, da v telesu zastajajo toksini in tudi slabe maščobe, ki se jih telo želi znebiti. Koža je sekundarno tudi odgovorna za izločanje toksinov in je v tem smislu zelo povezana z jetri.

Akne se močno poslabšajo v puberteti, ali pri vsakem hormonskem neravnovesju, saj mora telo izločiti prekomerno količino hormonov. Jetra ne zmorejo vsega, sploh če energija v njih ne teče pravilno in več nečistoč se izloča skozi kožo.

Drugi problem pri aknah je lahko preveč mastna koža, seboreična koža, takšna, ki izloča preveč maščob. Žleze lojnice sicer proizvajajo loj, ki deluje zaščitno, a če delujejo prekomerno se lahko pore zamašijo in pojavijo se akne, pa tudi seboreični dermatitis (pozna se kot rumenkasta koža, ki se lušči – naj bon a lasišču, v ušesih, kjerkoli po telesu). Tudi s tem luščenjem se telo poskuša znebiti odvečnih toksinov. Težava je lahko v črevesju, ki prepušča snovi, ki jih ne bi smelo, zato mora telo izločiti več toksinov.

Tako kožo zelo rade napadejo tudi bakterije, ki pridejo v folikle. Na naši koži so bakterije sicer normalno prisotne, problem nastane, če jih je preveč in skozi majhne ranice vdrejo v telo. Pojavi se tudi vnetje, ker se telo bori proti bakterijam. Telo pa tvori tudi kot neke vrečke za te procese, da se strupi ne bi ponovno absorbirali v telo (zelo značilno za ture).

Pri pojavu aken in turov je potrebna previdnost, saj obstaja verjetnost, da se bakterijska okužba razširi tudi na okoliška tkiva, kar pa je lahko nevarno. Pojavi se lahko tudi splošno slabo počutje in celo vročina. Zato pri kožnih spremembah, ki se ne izboljšajo, poiščite zdravniško pomoč.

Na pojav mozoljev torej lahko vplivajo različne stvari, zato moramo najprej ugotoviti, kje je problem. Ali gre za napačno prehrano, stres, presežek hormonov, bakterije ali skupek večih faktorjev.

Bolj nagnjeni k aknasti koži so jetrni tipi ali ljudje z vraničnim deficitom ali deficitom jeter (deficit v tem primeru ne pomeni, da gre za kakšno bolezensko stanje, pač pa da energija jeter ali vranice ne teče pravilno).

Pomemben aspekt težav s kožo je tudi čustveni del. Namreč, koža je naš stik z zunanjim svetom. In kot problemi na koži se lahko kažejo  konflikti z zunanjim svetom (tistim, ki so vam blizu). Poleg tega lahko težave s kožo v zameno otežijo vaše komuniciranje z zunanjim svetom in vplivajo na vašo samopodobo. V tem primeru so zelo primerne Bachove cvetne esence.

Kako si lahko sami pomagamo, da bo aken manj?

  • Da preprečimo nastajanje aken je prva stvar sprememba prehrane. Jesti je potrebno protivnetna živila, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami. Akne se ne pojavljajo več, ko imamo zdravo črevesje.

  • Več silicija v prehrani pomaga pri lepi koži in tudi pri imunskem sistemu (jejte proseno kašo, vrtno krešo, jabolka, surovo zelje…)

  • hrana, ki krepi jetra: odpovejte si hrani, ki zakisa. Izogibajte se 4 belim snovem v prehrani, dodajte pa snov, ki podprejo jetra - koprive, regrat, kurkuma...

  • Velika količina sladkorja v telesu olajša razmnoževanje bakterijam, zato je pametno zmanjšati vnos sladkorja in bele moke.

  • Pomembna je čistoča kože in odstranjevanje odmrle kože in maščobe. Ne več kot 1x na teden, saj lahko prepogosto odstranjevanje odmrle kože pripelje do mikro poškodb kože, kar lahko akne celo poslabša.

  • Protistresna terapija (poslušanje glasbe, tai chi, joga, meditacija,…).

  • Ureditev črevesja (veliko naravnih probiotikov ali pa probiotične kulture).

  • Telo lahko podprejo oligoelementi (cink, baker) ali tkivne soli (Si, CaS…).

  • večkratna terapija s hiperpolarizirano svetlobo se je izkazala za zelo učinkovito pri tretiranju aken. Več o svetlobni terapiji si lahko preberete tule.

Nasveti na tej strani ne nadomeščajo nasveta zdravnika. V nobenem primeru ne opustite zdravljenja, ki vam ga je predpisal zdravnik.

bottom of page