top of page
sylt-2568165_1920.jpg

Luskavica

Luskavica

 

Luskavica ali psoriaza je kožna bolezen, pri kateri se celice kože prehitro delijo, kar povzroči, da koža postane rdeča in pokrita z belimi luskami. Lahko se pojavijo kjerkoli, ampak najpogosteje se pojavljajo na področjih kolen, komolcev in lasišča. Ponavadi se luskavica začenja pojavljati v zgodnji odrasli dobi. Ima nekatere dedne komponente, ni pa nalezljiva.

Luskavica lahko prizadane kožo, pa tudi nohte na roka ali nogah. Včasih ljudje, ki imajo luskavico, razvijejo tudi psoriatični artritis, torej bolezen, ki povzroča bolečino in otekanje sklepov.

Vzroki za luskavico

Najverjetneje gre za dedni vzrok, ki pa lahko kakšno generacijo tudi preskoči. S pravilno prehrano in življenjskim stilom, pa se da izbruhe zamejiti. t.i. sprožilci so lahko:

  • Emocionalni stres – izredno pogost in obremenjujoč dejavnik pri luskavici

  • Zdravila

  • Nepravilna, vnetna prehrana

 

Kako si lahko pomagamo?

Kot rečeno, se luskavica najpogosteje pojavlja na področjih kolen, komolcev in lasišča. Po tradicionalni kitajski medicini preko komolcev teče kanal debelega črevesja, po glavi teče kanal žolčnika. Če se vam luskavica pojavlja predvsem na tem predelu, je težava lahko v prepoznih in premastnih večerjah, ki preveč obremenjujejo žolčnik. Po kolenih pa teče kanal vranice in želodca.

Težave v debelem črevesju se zrcalijo na koži in debelo črevo je povezano tudi s pljuči. Zato je izredno pomembna pri obvadovanju izbruhov luskavice primerna prehrana. Najbolj obremenjujoče so pozne, obilne večerje z veliko slabih maščob, ki povečujejo vnetja. Druga težava je lahko preveč sladkorja, predvsem v popoldanskem času, kar šibi vranico in naš imunski sistem. Slaba je tudi kombinacija slane in sladke hrane in na splošno preveč raznolika hrana, v enem obroku. S tem podaljšujemo čas, ki ga hrana potrebuje za prebavo in obremenjujemo predvsem želodec, pa tudi preostal prebavni trakt. Če jemo težke obroke in več različnih živil v enem obroku, potem bodo morda pomagali prebavni encimi - da hrana ne obleži predolgo v želodcu.

Luskavica se predstavlja v obliki rdečine, torej rdeča barva, kar kaže na presežek vročine v telesu. Zato je v prehrano je potrebno vključiti protivnetna živila in živila, ki hladijo. Sem spada tudi več omega 3 maščobnih kislin. O tem si več lahko preberete tudi na naši strani. Vročino v telesu “gasimo” tudi s tem, da dovolj pijemo. Voda naj bo topla, sobna temperature in jo pijemo po požirkih.

 

V primeru luskavice prav pride tudi krepitev jeter, sploh če imate poleg tega tudi kakšne druge značilnosti jetrnega deficita. Več o tem si lahko preberete tudi tukaj

Stres

Stres je nekaj, česar se v življenju ne moremo popolnoma rešiti in pozitiven stres je celo dobrodošel in nekaj normalnega. Problem je "distres", ne konstruktiven stres, ki lahko traja tudi dalj časa. Temu smo v današnjem času izredno podvrženi in je za telo zelo obremenjujoč. Je pa zelo pomembno, kako se na dogodke odzivamo. Naše misli v zvezi z dogodki. Ali o dogodkih, ki nas spravljajo v stres še dodatno razmišljamo, če prav ne moremo nič spremeniti, pogrevamo in se še dodatno spravljamo v stres? Ali morda razmislimo, kako naslednjič do stresa ne bo prišlo in si ga tako zmanjšati za naprej? Ali znamo stres imeti pod kontrolo? 

Za kontrolo stresa, za pomiritev si lahko izberemo svojo najljubšo aktivnost - naprimer tek, ples. Če ste bolj mirni po značaju, pa vam bo morda bolj ustrezala meditacija, joga... Pomaga menjava okolja, če to opcijo seveda imate.

Učinkoviti pri lajšanju luskavice so tudi vitamini.

  • Eden od načinov spopadanja z luskavico je tudi “sončenje” z UV svetlobo, na katerega vas napoti zdravnik. Na UV svetlobi (ponavadi je to na soncu) se v koži, kot veste, tvori vitamin D in to zelo pomaga pri izboljšanju simptomov luskavice. (1) Vitamina D mnogim, predvsem v zimskem času primanjkuje, zato so morda v tem primeru smiselni tudi dodatki. Pri dodajanju vitamina D se je treba zavedati, da vitamin D olajša absorbcijo kalcija v črevesju. Kar lahko, če imate s tem že tako težave, privede tudi do kalcinacij (na petah, ahilovi tetivi, kosteh…). Zato je potrebno razmisliti tudi o magneziju, ki je antagonist kalcija.

  • Zelo pomaga tudi obsvetljevanje prizadetih predelov s hiperpolarizirano svetlobo. Več o terapiji s svetlobo si lahko preberete tule.

  • Drugi vitamin, ki skupaj z vitaminom D kaže dobre rezultate pri lajšanju težav z luskavico je vitamin A (2). Oba sta v maščobah topna vitamina, ki se v telesu sicer nalagata, zato je sploh pri vitaminu A potrebna previdnost, če ga jemljete v obliki dodatkov. Vedno pa lahko v hrano vključite več živil bogatih z vitaminom A (to je naprimer sladek krompir, špinača, korenje, največ pa ga je v jetrcih).

 

Reference:

  1. Kamangar F, Koo J, Heller M, Lee E, Bhutani T. Oral vitamin D, still a viable treatment option for psoriasis. J Dermatolog Treat. 2013 Aug;24(4):261-7. doi: 10.3109/09546634.2011.643219. Epub 2012 Jan 21. PMID: 22103655.

  2. Usedom et al., Psoriasis and Fat-soluble Vitamins: A Review sedom et al., J Clin Exp Dermatol Res 2017, 8:5 September 14, 2017; DOI: 10.4172/2155-9554.1000421

Nasveti na tej strani ne nadomeščajo nasveta zdravnika. V nobenem primeru ne opustite zdravljenja, ki vam ga je predpisal zdravnik.

bottom of page