top of page
putika protin.jpg

Putika ali protin

PUTIKA – bolezen “predobre” hrane

 

Putika oz. protin je presnovna bolezen, ki nastane zaradi povečane koncentracije sečne kisline v telesu. Gre za težavo pri presnavljanju purinov, ki jih vnesemo s hrano. Iz teh namreč v telesu nastane sečna kislina. Problem je torej lahko ali preveliko nastajanje sečne kisline, ali pa preslabo izločanje. Ta sečna kislina, če je prisotna v preveliki koncentraciji, potem tvori kristale, ki se lahko nalagajo v različne dele telesa, pri putiki še posebej v sklepe na nogah, in povzročajo bolečine, rdečino, tudi povišano temperaturo in vnetja. Najbolj pogosto je prizadet palec na nogi, nekoliko redkeje pa v kolenih. Stanje je ponavadi izredno boleče.

Ista sečna kislina lahko povzroča tudi ledvične kamne npr., če se sečna kislina nalaga v ledvicah, lahko pa se sečna kislina nalaga tudi v mehka tkiva. 

 

Dejavniki tveganja za putiko so med drugim previsoka telesna teža, pitje alkohola, visok pritisk, metabolni sindrom, kardiovaskularne bolezni… Insulinska rezistenca je tudi ena od stanj, ki lahko prispeva k razvoju putike

 

Kako si lahko lajšamo težave?

Prehrana je izrednega pomena pri lajšanju težav s protinom ali putiko. Pri lajšanju težav s putiko si lahko pomagamo tudi z naturopatijo. S stališča naturopatije je putika lahko posledica deficita ledvic ali pa deficita jeter – torej neoptimalnega delovanja enega ali obeh organov. Odvisno od tega, ali gre za težave pri sintezi sečne kisline, ali gre za težave pri izločanju.

 

Kako se torej lotimo putike?

  1. Spremenimo prehrano – dieta z nizko vsebnostjo purinov:

 - Poskrbeti moramo, da zmanjšamo količino purinov, ki ga pojemo. Velike vsebnosti purinov imajo npr. Divjačina, rdeče meso, jetrca, tudi nekatera morska hrana (tuna, sardele, školjke)…

 

 - Ne jejte procesirane hrane, (glukozno-fruktozni sirup v hrani), slaščič na splošno in hrane z veliko vsebnostjo trans maščob (cvrtje npr.), opustite alkohol, da razbremenite jetra.

 

 - Pojejte veliko zelenjave. Kar se tiče purinov, zelenjava in sadje nista problematična. Vključite zelenjavo in sadje, ki ima visoko vsebnost vitamina C (zelena paprika, agrumi). Vključite tudi zelenolistnato zelenjavo pa tudi peteršilj, saj pomaga pri izločanju sečne kisline. Pojejte več stročnic (fižol, grah, stročji fižol, čičerika), a z njimi ne pretiravajte. 

 

 - Polnozrnata žita lahko jeste, imajo tudi veliko vitaminov, predvsem tiste iz B kompleksa. Vendar bodite pozorni, da so žita res polnozrnata. Tako lahko jeste rjavi riž, polnozrnate kaše, kvinojo, kamut… Če imate preobčutljivost na gluten, seveda izpustite pšenice z glutenom. Pekovski izdelki niso priporočljivi. Predvsem občutljivost na gluten je bila že dokazana v študijah kot povezana tudi s poslabšanjem simptomov putike.

 - Pijte veliko vode, da se sečna kislina lažje odplakne iz telesa.

 

 - Vključite protivnetne začimbe v prehrano npr. kurkuma, črni poper. Na splošno je treba paziti, da je prehrana tudi protivnetna.

- Folna kislina je lahko dobrodelna, če vam jo primanjkuje, saj zmanjšuje ksantin oksidazo (encim, ki sodeluje pri nastanku sečne kisline). Protivnetne Omega 3 maščobne kisline so priporočljive za zmanjšanje vnetij.

 - Če ste na določeno hrano alergični, se lahko zgodi da imunski odziv, ki se od zaužitju take hrane pojavi, poslabša tudi simptome putike

 2. Naturopatska obravnava pri putiki – po znakih na vašem telesu, tudi na šarenici, bo naturopat/iridolog lahko preveril, ali je pri vas težava energija jeter ali ledvic in temu primerno morda prilagodil dieto z nizko vsebnostjo purinov.

(pri tem ponovno opozarjamo, da deficit ni enako kot bolezen, pojavi se lahko že precej pred boleznijo in kaže da energija skozi organ ne teže pravilno).

 

Če gre za deficit jeter, bo morda vključil več koprive, regrata, radiča, koromača, cikorije (namesto kave, ki jetra šibi), artičoke, rukolo, zelene solate, ohrovt, zelje… Vključiti je primerno tudi kisle stvari – naprimer kislo zelje, a ne v prevelikih količinah. Kislo zelje je sicer tudi odličen naravni probiotik.

Jetra podpre pegasti badelj, pa tudi predvsem artičoke. Lahko tudi v obliki spagiričnega preparata, saj taki vsebujejo celotno esenco rastline.

Če gre za deficit ledvic, vam bo naturopat morda priporočil kostno juho ali zelenjavne juhe, stročji fižol, stročnice (posebej temne barve), robide, kostanj, losos, borovnice, maline…

Sadje z veliko vsebnostjo vitamina C (npr. limona) pa bo vam verjetno bolj ustrezalo na poln želodec, ne na prazen.

Mlečne izdelke se v tem primeru odsvetuje, največja težava so trdi siri.

Zelišča, ki podprjo ledvica so npr. mala kopriva (tudi tu lahko uporabimo tudi spagirični preparat) - podpira ledvica in odstranjuje sečno kislino, prav tako sečno kislino odstranjuje peteršilj… Na splošno pa ledvica podpira tudi njivska preslica. Blagodejno in diuretično lahko deluje regradov čaj.

Brinove jagode, ki se sicer priporočajo pri putiki, pa ne jemljite, če imate bolezen ledvic (ledvično insuficienco). S tem, da je pomembno poudariti da deficit še ne pomeni bolezni. 

 

Poslužujete se lahko tudi preslične kopeli, ki je dobrodejna tako za jetra kot za ledvica.

Deficit srca ali vranice - naturopat bo tudi lahko presodil, ali je morda pri vas problem tudi kateri od drugih deficitov, ki so lahko povezani s putiko. Lahko gre za deficit srca ali vranice, ki je že ošibil katerega od organov, ki so pomembni pri izločanju sečne kisline. Zato je vedno izjemno pomembno, da se pogleda celega človeka, njegovo čustvovanje, da ugotovimo od kod izhajajo težave. 

 3. Zmerna telesna aktivnost

Zmerna telesna aktivnost je izjemno pomembna pri vzdrževanju nižjih vrednosti sečne kisline in torej za preprečevanje putike. To se je pokazalo tudi v veliki Tajvanski študiji s skoraj 500.000 udeleženci. Pri zmanjševanju sečne kisline v serumu je pomagalo že 15 minut vadbe na dan. Najboljši rezultati pa so bili pri odraslih, ki so vadili (tekli ali hitro hodili) vsaj 30 minut 5x na teden. 

Zmerna telesna aktivnost bo tudi pomagala krepiti tako vranico kot srce in na splošno izboljša imunski sistem. S tem tudi poskrbite za primerno telesno težo. Prevelika telesna teža je namreč eden od pomembnih dejavnikov tveganja za putiko. Že izguba 5-8 kg pri zmerno pretežkih ljudeh je imelo za rezultat zmanjšano količino sečne kisline v serumu in izboljšanje simptomov putike.

Nasveti na tej strani ne nadomeščajo nasveta zdravnika. V nobenem primeru ne opustite zdravljenja, ki vam ga je predpisal zdravnik.

bottom of page