top of page
zatekanje nog.jpg

Zatekanje nog


Zatekanje nog je precej pogosta težava in je lahko samo posledica nepravilne prehrane in je začasno. V tem primeru si morda lahko pomagate s katerim od spodnjih nasvetov. V vsakem primeru pa obiščite zdravnika.

Zatekanje nog lahko kaže tudi na resne zdravstvene probleme (npr. globoka venska tromboza) zato se posvetujte z zdravnikom! Nasveti, ki jih preberete na internetu ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku.

 

Zatekanje nog v naturopatiji

 

Zatekanje nog lahko povzroči veliko različnih stanj. Med drugim je lahko zatekanje prehodno, ko ste bili cel dan na nogah ali pa ste bili cel dan na letalu, v avtomobilu. Takrat se lahko začne nabirati tekočina v nogah. Drugi medicinski vzroki za zatekanje nog so lahko tudi limfedem, venska insuficienca ali celo globoka venska tromboza. 

V naturopatiji samo na določeno težavo ampak na celega človeka. Do otekanja ponavadi pride, ko energija ne teče pravilno v enem od naslednjih organov: limfa (torej posledično vranica), ledvice, ali pa srce. Treba se je zavedati, da slab pretok energije skozi en organ, vpliva tudi na druge organe in ni nujno, da ima ena oseba samo en deficit. Deficit v enem organu pa lahko povzroči tudi deficit v drugem organu.


Kako se kažejo posamezni deficiti, ki lahko pripeljejo do otekanja nog? 

 

Vranični deficit pri zatekanju nog

Če energija skozi vranico ne teče pravilno, potem boste poleg zatekanja nog verjetno imeli še kakšno od naslednjih težav: višek kilogramov, celulit, mlahava tkiva, lahko mozolje, predvsem po bradi in pod brado, zaskrbljeni boste za vsako stvar, čutili boste veliko potrebo po sladki hrani, slabši spomin, počasnost, redčenje las, noge in roke so izrazito hladne, a ne potne, težave z želodcem... Voda vam bo zastajala verjetno ne samo v nogah, ampak tudi v kolenih, mečih...
V tem primeru uživajte hrano kot so: stročnice npr. fižol, leča, čičerika…, zelena listnata zelenjava, proso (vsebuje veliko silicija, ki pomaga pri prožnosti tkiv), ječmen, sezam, sončnična semena, kelp alge, kostanj, orehi, zeleni čaj, hren, zelena, rjavi riž, zelje,... Izogibajte pa se uživanju sladkorja in moke. Sladic ne jejte, sadje pa uživajte samo zjutraj do 9ih, ko je vranica in trebušna slinavka najbolj aktivna po tradicionalni kitajski medicini.


Srčni deficit pri zatekanju nog

Če gre pri vašem zatekanju nog za srce, boste imeli znake težav s srcem - palpitacije, težave z ožiljem, visok pritisk, holesterol, noge bodo tudi težke, poleg tega, da so otečene, hitro ste zadihani, hitro rdeči v obraz in se močno potite, predvsem v zgornji del telesa. Zjutraj se zbujate že zgodaj, zvečer pa ste popolnoma utrujeni, pogosto vam je vroče... 
Čustvo, ki bi ga pogosto čutili v tem primeru pa je ljubosumlje. Lahko tudi pretirano žalost ali pretirano veselje.
V tem primeru so najbolj škodljive za srce različne pšenice, saj gostijo kri in otežujejo delo srcu. To pomeni tudi vse vrste kruha. Pa tudi sladkor. Od žitaric pogojno lahko uživate samo proso ali piro. Če jo boste že uživali, jo uživajte do 15h in v manjših količinah. Tudi svinjskega mesa se izogibajte. Za srce pa je odlična kokošja juha, krepi pa ga rdeča hrana npr. rdeč fižol, rdeča leča, pesa, redkev. 
Pri srčnem deficitu je dober Q10 v primeru, da zastaja kri in je pregosta in to šibi srce. Še posebej takrat, kadar jemljete statine za zniževanje holesterola.


Ledvični deficit pri zatekanju nog

Pri deficitu ledvic so noge in roke hladne in potne, potrebujete veliko spanca, zelo malo energije imate, tudi težave s sinusi in vnetja ušes so ponavadi povezana z ledvicami. Ponavadi gre za suhe ljud, lahko tudi težave z osteoporozo. Zelo hitro jih zebe. Polt takega človeka je ponavadi svetla, lahko že kar sivkasta, pojavijo se lahko podočnjaki (ki so sivo - modre barve bolj). Čustvo povezano z deficitom ledvic je strah. Strah ga je vsega, včasih niti ne ve, česa, čuti samo anksioznost.
V tem primeru ledvica najbolj podpre temnolistnata zelenjava in fižol (stročnice na splošno), kislo zelje, kostanj, olive in šparglji so posebej dobri za ledvica. Izogibajte pa se mlečnim izdelkom. Najbolj šibi ledvica sir, kefir, če ga pijete, pa ima toliko dobri lastnosti za prebavo, da ga v majhnih količinah nebi odsvetovali. Ledvica šibijo tudi sladkor in pšenica. Pazite na vsebnost kalija in natrija v živilih (se pravi ne toliko slana hrana in izogibajte se bananam in krompirju npr. ker vsebujeta veliko kalija). Hrana naj bo topla, saj ledvice rabijo toploto.


Preslična kopel

Pretok energije skozi ledvica pomaga vzpostaviti tudi preslična kopel. S tem da opozarjam, da je ne izvajajte, če imate slabo srce ali veliko odvečnih kilogramov. 100 g preslice namočimo v 2 litra vode in pustimo namočeno čez dan. Potem kuhamo na počasnem ognju še 1 uro, da res dobimo iz preslice vse, kar se da. Precedimo in dodamo v banjo z vročo vodo. V banji smo dokler zdržimo oz. največ 20 minut. Potem pa se še zavijemo v kopalni plašč in se še naprej potimo. S tem se prepotimo, razbremenimo ledvice in jih ogrejemo, odvajamo odvečno vodo iz telesa, pa tudi dobimo nekaj silicija za bolj čvrsta tkiva in lepo kožo. 
Pred med in po kopeli veliko pijte. 

Drugi ukrepi

- držite se navodil zdravnika

- zmerna telesna aktivnost

- tkivne soli lahko podprejo telo (npr. NaS, NaCl) 

- odvajalni čaji  (npr. preslica, kopriva, regrad ali brusnica)

- nožne kopeli z epsom soljo - ta vsebuje magnezij, ki lahko deluje blagodejno

- dviganje nog, ko sedite

Preberite si več o prehrani v naturopatiji ter konstitucijskih tipih.

Nasveti na tej strani ne nadomeščajo nasveta zdravnika. V nobenem primeru ne opustite zdravljenja, ki vam ga je predpisal zdravnik.

bottom of page