top of page
izppadanje_las.jpg

Izpadanje las

Izpadanje las

 

Izpadanje las je pogosta težava. V najboljšem primeru gre le za estetski problem, lahko pa kaže tudi na nekatere zdravstvene težave, skoraj zagotovo pa tudi neko neravnovesje v telesu. Lasni mešički so zelo občutljivi na spremembe v našem telesu. Ko lasje izpadajo v večjih količinah nas zagotovo kar malo stisne in nas zaskrbi, saj je problem izredno neprijeten.

Naturopatsko je lahko izpadanje las povezano praktično skoraj z vsakim organom, najpogosteje gre za deficit ledvic ali pa deficit vranice, pa tudi jeter lahko včasih (kadar je hormonsko predvsem).

Ledvični deficit – če je izpadanje las posledica ledvičnega deficita, potem bo izpadanje las najverjetneje bolj skoncentrirano na prednji del glave. Viša se čelo, tudi pri straneh je zelo značilno za nekatere moške naprimer.

Jetrni deficit – če se izpadanje las začne na vrhu glave, gre najverjetneje za deficit oz. neravnovesje jeter. Pri moških, kjer je ta plešavost pogosta, gre ponavadi za večje količine testosterona, ki ga morajo med drugim predelati jetra. V tem primeru se držimo jetrnega jedilnika. 

Vranični deficit – če se plešavost pojavlja po celem lasišču, lasje se tanšajo… gre lahko za deficit oz. neravnovesje vranice. S tem imajo večje težave ponavadi ženske, čeprav se seveda pojavlja tudi pri moških. Če se pri vas pojavi ta vrsta plešavosti, potem predvsem zmanjšajte količino sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov. Predvsem v popoldanskem času, se jim izogibajte. Raje se poslužite stročnic, neoluščenih kaš (posebej prosena kaša je dobra za vranični neravnovesje vranice in za bolj močne nohte in lase, saj vsebuje veliko silicija) in podobno.

Neravnovesje v mineralih in vitaminih ima vlogo pri izpadanju las

Minerali, ki so za rast las najpomembnejši so naprimer: cink, baker, žveplo, magnezij, silicij... Pomembni so tudi vitamini B kompleksa (B6, biotin, B12...). Če vam odpadajo lasje je možno, da vam manjka cinka, ki je pomemben v nekaterih encimskih reakcijah pri sintezi proteinov, ki so pomembni za rast las. Prav tako je lahko krivec baker. Tako pomanjkanje kot presežek bakra vpliva na izpadanje las. Kadar vam pomaga kolagen, gre v prvi vrsti za pomanjkanje silicija, kar lahko povežemo tudi z neravnovesjem vranice.

 

Zaradi česa boste bolj podvrženi izpadanju las je odvisno tudi od vašega metabolizma. Nekateri ljudje imajo v tkivih več natrija. Natrij, če ga je preveč lahko oslabi lasni mešiček in lasje se ne tvorijo pravilno. Natrij se začne prekomerno nabirati v tkivih tudi v obdobjih stresa. Pogosto imajo ljudje, ki imajo v tkivih več natrija tudi malo bakra in cinka. Ker imajo ti ljudje ponavadi tudi malo zaloge glikogena, lahko razgrajujejo tudi lastne proteine (katabolizem) in zato jim lahko tudi izpadajo lasje. 

 

Drugi tip ljudi so tisti, pri katerih je delovanje različnih žlez upočasnjeno. Pri teh gre pri izgubi las največkrat za presežek bakra. To prispeva tudi k nizkim vrednostim natrija in povečani vrednosti kalcija v tkivih, kar vpliva tudi na lasne mešičke. Zaradi česar lasni mešički ne dobivajo hranil. Počasni metabolizatorji imajo ponavadi tudi manj aktivno ščitnico. Še eno stanje, ki je povezano z izpadanjem las.

Kaj je tisto, kar manjka se da preveriti z mineralogramom, prav tako mineralogram pokaže, kakšen oksidator ste (vaš metabolizem) in potencialne težave v neravnovesju mineralov, ki vplivajo na delovanje nadledvičnih žlez in ščitnice. Celo preden se povišajo ščitnični hormoni. Pa tudi kakšna je vaša raven stresa - še en faktor, ki močno vpliva na rast in obnovo las. Ko je telo pod stresom, močno izločamo magnezij, celo toliko, da pripelje do pomanjkanja tega minerala. Prav tako se, kot rečeno, začne v tkivih nabirati natrij. Stres za telo je lahko tudi nasičenost s težkimi kovinami, ki žal tudi lahko vplivajo na rast las. 

Težke kovine in izpadanje las

Izpadanje las je tudi eden od znakov presežka težkih kovin v telesu, naprimer kadmija, živega srebra… Do tega lahko pride zaradi akutne ali kronične izpostavljenosti. Kadmij je predvsem težava kadilcev, medtem ko najdemo živo srebro v amalgamskih plombah, v morskih ribah in morskih sadežih. S tem da imajo več živega srebra večje živali, ki so na vrhu prehranjevalne veriga (tuna naprimer). Več o tem, kjer najdemo določene težke kovine in čemu se izogibati, najdete tule

Koliko imate v telesu živega srebra in ostalih težkih kovin lahko preverite z mineralogramom.

Drugi vzroki za izpadanje las

Lasje bi vam lahko tudi odpadali, če imate v prehrani premalo proteinov. To se rado zgodi pri tistih, ki namerno ali nenamerno hujšajo ali tistih, ki imajo slabo želodčno kislino, saj se v tem primeru zaužiti proteini ne razgradijo dobro. Še en vzrok je lahkoo, da imate morda imate slabo prekrvavitev lasišča. V tem primeru, kljub zadostni količini hranil v krvi in tkivih, ta hranila ne pridejo do lasišča. Lahko gre tudi za bakterijske okužbe lasišča, ki zavirajo rast las. Možno pa je tudi samo, da premalo pijete oz. ste dehidrirani. Premalo vode povzroči povišanje natrija v tkivih, kar spet vodi do izpadanja las, kot je opisano že višje na tej strani. 

Pomanjkanje zdravih maščob - predvsem omega 3 maščobnih kislih, lahko povzroči, da so lase bolj suhi in se lažje lomijo. Pomanjkanje lahko tudi prispeva k izpadanju las.

Vzrok za izpadanje las je seveda lahko tudi stres, tudi stres, kateremu je telo izpostavljeno ob bolezni.

Zadnje čase se pojavlja večje število ljudi, ki jim lasje izpadajo nekaj mesecev po preboleli koroni. Pri teh večkrat opažam pomanjkanje cinka ali selena, ni pa nujno, da je ravno to. Vse virusne bolezni močno izčrpajo zaloge cinka v telesu, saj je cink zelo pomemben mineral za obrambo pred okužbami. Korona pa celo toliko, da izgubimo vonj in okus ter tudi lahko nam izpadajo lasje. Pri večini, ki se jim to zgodi, lasje zrastejo nazaj in težava ni trajna, pa čeprav je zelo moteča. Enako se lahko zgodi tudi ob drugih hudih boleznih. 

 

Lasje močno izpadajo tudi po nosečnosti, operacijah in podobno. Ponavadi v tem primeru začnejo ponovno normalno rasti nazaj v nekaj mesecih.  Seveda pa gre tudi v tem primeru za neravnovesje in najverjetneje pomanjkanje določenih mineralov ali vitaminov.

Kaj lahko naredimo, da zmanjšamo izpadanje las?

Kot vidite, za izpadanje las obstaja ogromno vzrokov. Lasje in nohti so za telo pogrešljivi, zato se hitro neravnovesja pokažejo prav v izpadanju las ali napakah na nohtih. Telo vzame tam, kjer lahko. Pri izpadanju las tako kot ni enega samega vzroka, tudi ni ene same rešitve. Zato neki splošni pripravki proti izpadanju las dobro delujejo za nekoga, nekomu drugemu pa ne pomagajo.

  • Če gre res za pomanjkanje nekaterih mineralov bo pomagalo orehovo olje, ki ga nanesete na lase in sperete po 20 minutah. Če je možno vsakič, ko si umijete lase - 2x na teden. Ker vsebuje cink in baker, pomaga pri obnovi tudi lasnih mešičkov. Pri tem naj bo olje čim bolj naravno. Če dodaste v olje še nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina, bo to še izboljšalo cirkulacijo.

  • Masaža lasišča - to pomaga pri prekrvavitvi

  • Kostna juha je lahko odlična, saj vsebuje veliko kolagena, polega tega pomaga obnavljati celice prebavnega trakta.

  • Dovolj stročnic, ki vsebujejo tudi precej proteinov, poleg tega pa cinka in bakra. V primeru, da imata beljakovinsko revno prehrano bo lahko to pomagalo

  • Za podporo vsem organom se zvečer ne najejte preveč, ampak jejte zvečer enolončnico z zelenjavo in stročnicami. Posebej pozimi je to še toliko bolj pomembno, saj s tem podprete ledvice, ter ne obremenjujete jeter.

  • Dovolj silicija - priporočam da zjutraj jeste dobro kuhano proseno kašo, ki ni pregosta. Prav tako si lahko iz nekaj prosene kaše lahko naredite tudi kosilo. 

  • Pijete dovolj vode – 1,5 do 2 litra na dan. Dovoljšnja količina vode pomaga, da se v telesu ne zadrži preveč natrija. Voda naj bo topla, pijete pa jo med dvema obrokoma in ne ob obroku.

  • Pomaga lahko tudi svetlobna terapija, ki vpliva na prekrvavitev lasišča in pri obnovi lasnih mešičkov in na ta način zmanjša izpadanje. Več o svetlobni terapiji si lahko preberete tule.

  • Če želite zagotovo vedeti, kaj povzroča izpadanje las pri vas in tudi, kako to rešiti, lahko naredite mineralogram, prilagojen prav za iskanje vzrokov za izpadanje - z njim preverimo naenkrat hormone, težke kovine, vitamine, minerale in tudi druge vzroke (npr. prekrvavljenost lasišča, disbioze lasišča in podobno). Poleg tega vam damo nasvete, ki bodo zboljšali stanje na podlagi vaših primanjkljajev.

bottom of page