top of page
zanositev_naturopatija.jpg

Neplodnost v naturopatiji

Kako v naturopatiji gledamo na težave z zanositvijo?


Ločiti moramo vsaj dva tipa težav z zanostivijo, oz. neplodnostjo. V določenih primerih gre za popolnoma mehanske težave (prepreke npr.), v nekateri primerih pa gre za fiziološke težave. Ko gre za mehanske težave, naturopatija lahko pomaga v zelo omejenem obsegu. Če so težave fiziološke ali psihične narave, pa si lahko pomagamo tudi z naturopatijo.

 

V naturopatiji ločimo različne konstitucijske tipe in deficite (srčni, jetrni, pljučni, ledvični in vranični). Več si lahko preberete tudi tu. Deficit ne pomeni kar bolezen, pove pa, da v določenem organu energija ne teče pravilno. Pove, da je določen organ šibek, kar pa ni nujno, da se kaže kot bolezen. Ponavadi se to kaže kot nekakšne "tegobe", za katere ti zdravniki ne morejo predpisati pravzaprav nič, je pa lahko moteče npr. plešavost pri straneh, mrzle vlažne dlani in noge,modri podočnjaki, utrujenost, krvaveče dlesni, težave z ušesi ...
Pri težavah z zanositvijo gre največkrat za deficit ledvic (kaže se kot endometrioza, prostatitis, cistitis, vaginalna vnetja, vnetje jajčnikov, v bistvu preveč sluzi. Presežek sluzi se čuti tudi navzven - predel pod popokom je večkrat hladen in vlažen...). V manjšem delu gre lahko za deficit vranice (impotenca, prezgodnji izliv popuščanje materničnega vratu, slaba gibljivost semenčic....). Ledvica so po kitajski medicini tista, ki nosijo esenco življenja in to esenco starši prenašajo na otroke. Zato je pri težavah z zanositvijo največkat vzrok v nepravilnem pretoku energije skozi ledvice.

Pri tem je pomembno poudariti, da ni prav, da se vzrok za težave z zanositvijo išče najprej pri ženskah in večkrat samo pri ženskah. K sreči je tega vedno manj. Prav možno je, da je vzrok pri moškem. Torej ne bo škodovalo, če poleg partnerice tudi partner poskusi ledvično ali vranično dieto.

Prehrana je najpomembnejši del

Najbolj pomembna je za vzpostavitev ravnovesja pravilna prehrana. Ker gre največkrat za deficit ledvic je pomembno predvsem, da se izogibamo hrani, ki šibi ledvica (npr. mlečni izdelki) in jemo stročnice, ki ledvica krepijo.

Tudi čas prehranjevanja je izjemno pomemben, če želimo poslušati svoje telo. Telesu posebej zvečer, ne smemo dajati nekaj zelo sladkega ali težko hrano (velika količina proteinov), ker to obremenjuje ledvice in vranico. Telo po 15. uri namreč ni sposobno enako dobro predelati težke hrane, sluzi se začnejo še toliko bolj odlagati po telesu. Hrana, ki jo zaužijemo po 15. uri, naj bo alkalna. To pomeni zelenjavne juha, najbolje s stročnicami, fižol je izredno primeren, pa leča, čičerika... Za juho lahko uporabite različno zelenjavo, od bučk, korenja, zelene, posebej primerni so šparglji. Izogibajte pa se škrobnati zelenjavi, sploh krompirju. To prihranite raje za dopoldanski čas.

Vranica je še posebej občutljiva na sladko hrano, sladka hrana jo šibi. Zato se izogibajte sladkarijam, najbolje čez cel dan, zagotovo pa po 15. uri. Vranico krepi naprimer cimet, prosena kaša...  

 

Ker je treba vseeno jesti dovolj, je torej za telo optimalno, da več jeste v dopoldanskem času in do 15ih. Kot so pravili že naši stari starši, zajtrk mora biti kraljevski, večerjati pa je potrebno kot berač. In prav so imeli. Popoldne in ponoči pustimo telesu, da počiva, saj se bo tako lažje regeneriralo.

 

Prehrana je daleč najbolj pomembna pri težavah z zanositvijo. S prehrano gasimo ogenj, ali prilivamo olje. Ostali nasveti so samo dodatki, ki lahko pomagajo, da bo gašenje hitrejše, nikakor pa ne morejo sami po sebi pogasiti ognja, če prehrana ostaja nespremenjena.

Ostali ukrepi za podpiranje ledvic in vranice pri težavah z zanositvijo

Ledvice bolje delujejo, če jim je toplo. Zato je v primeru težav, ki jih povezujemo z ledvicami lahko dobro moksanje oz. gretje ledvenega predela na kak drug način. Moksanje dobro deluje tudi na vranico, saj razvlaži telo.
Moksa je skupek zelišč (glavni del je pelin), ki jih prižemo in grejemo z njimi del telesa ali celo določene akupresurne točke. Moksa proizvaja posebno suho toploto, ki v telesu topi sluz, zato lahko pomaga, če se vsak večer 1 mesec moksamo pri popku cca. 20 minut, da prodre dovolj globoko.

Ledvičnemu tipu človeka tudi zelo prijajo preslične kopeli, ki jih izvajamo 1x na teden, v primeru težav lahko tudi pogosteje. S tem se prepotimo in tako ledvica nekoliko razbremenimo. Poleg tega preslica vsebuje veliko silicija, ki nase veže različne težke kovine.


Za vsak slučaj je dobro preveriti tudi, če imamo dovolj cinka. Cink je namreč pomemben za uravnavanju endokrinih žlez. Če gre za okužbo s kandido lahko pomagajo probiotiki, ki urejajo preraščenost z glivicami in pomagajo pri ureditvi pH - na primer probiotična gliva Saccharomices Boulardii - probiotikov ne jemljemo ves čas, pač pa naredimo kuro, potem pa po potrebi ponovimo. 
 

Čustveni vidik težav z zanositvijo

Iz stališča čustev vranico šibi pretirano premlevanje, premišljevanje, ledvica pa strah. Za čustvena stanja čudovito pomagajo Bachove cvetne esence. Delovanje nekaterih je opisano tudi v tem blogu. Naturopat zna sestaviti osebno mešanico Bachovih cvetnih esenc glede na čustvene težave, ki pestijo človeka pred njim.

 

​Nasveti na tej strani ne nadomeščajo nasveta zdravnika. V nobenem primeru ne opustite zdravljenja, ki vam ga je predpisal zdravnik.

bottom of page