top of page

Bachove cvetne esence za vse letne čase

Updated: Dec 1, 2023

Dr. Edward Bach je bil priznan raziskovalec, zdravnik, imunolog, bakteriolog in homeopat, ki je svoje življenje posvetil iskanju najbolj naravne metode zdravljenja. Prepričan je bil, da je 90% vzokov vseh bolezni emocionalnih iz otroštva in je pred smrtjo leta 1936 razvil celovit sistem zdravljenja, ki temelji na 38 cvetnih esencah. Cvetne esence se osredotočajo na človeka in čustvovanje človeka, ne pa na posamezne bolezni

Ko se letni časi menjajo, se to lahko čuti tudi v čustvovanju ljudi. Sploh pomladi in v jeseni. Pomlad predstavlja neko ponovno rojstvo narave, medtem ko jeseni narava “umira” oz. se umirja. V zimskih mesecih pa nas lahko tudi zaradi pomanjkaja sonca prevevajo melanholične misli in pri določenih ljudeh celo depresija. To je posebej pogosto pri ljudeh, ki so sami ali osamljeni okoli praznikov, naprimer v času božiča. Prav tako so določeni letni časi, v katerih smo na splošno bolj obremenjeni (začetek šole, študija v jeseni). Tako nam lahko v določenem času bolj prav pridejo posamezne Bachove cvetne esence. Več o Bachovih cvetnih esencah si lahko prebereš tudi na moji spletni strani.Bachove cvetne esence za pomlad

Gaber nam prinaša nov življenski zagon. Osveži nas podobno kot hladna prha in nam vrne vitalnost in življenski polet. Pomaga nam, da opustimo rutino, ki nas ubija, in zavestno izberemo spremembo, ki rutino prekine. Pomaga nam tudi takrat, ko se ne moremo lotiti dela, ampak ga odrivamo. Gaber nam pomaga razvijati navdušenje in veselje do dela.


Spomladi se ogromno ljudi odloči za kakšno dieto, prečiščevalno kuro, saj je pomlad tudi čas, ko so jetra najbolj obremenjena. Za začetek prečiščevalne kure je primerna cvetna esenca tudi Star of Betlehem (betlehemska zvezda), kot tolažba za dušo. Bach jo je opisal kot tolažilo in blažilo za bolečine in trpljenje. In odrekanje hrani za nekatere od nas predstavlja pravo trpljenje.


Po prečiščevanju, ko se toksini že izločajo in je hujšanje zastalo, gre za slab pretok energije ledvic, ledvica so šibka, lahko pomaga esenca Walnut (oreh). Walnut je rožica sprememb, za ljudi, ki se spremembam težko prilagajajo. Da nam moč, da nadaljujemo svojo pot, ne da bi vmes zašli z nje.

Oreh nam pomaga, ko omahujemo pred zadnjim odločilnim korakom v novo. V prelomnih trenutkih daje trdnost, da stanovitno ostajamo pri svojih odločitvah in jih izpeljemo. Prinaša nam moč, da ne omahujemo. Podpre nas pri spremembi, za katero vemo, da je prava. Oreh nam po Bachovih besedah omogoči prodor, vendar pa moramo vedeti, kaj je naš cilj in kam želimo priti. Kadar vemo, kam moramo, a nas neka še zadržuje pri starem, nas oreh podpre, da gremo v novo.


Poletje in Bachove cvetne esence

Kovačnik je esenca primerna tudi zaradi nostalgije po dopustu, posebej če zaradi te nostalgije oseba čuti stistko. V nerazrešenem stanju kovačnika se oklepamo preteklosti. Namesto da bi bili čustveno prisotni v sedanjem trenutku, se ukvarjamo z nečim, kar je že minilo. Navadno z lepimi dogodki. Ljudje v stanju kovačnika razmišljajo: "Kako je bilo lepo, ko sem še...." Kovačnik nam pomaga živeti v sedanjosti.


Crab apple (lesnika) je primerna za ljudi, ki imajo slabo mnenje o sebi, ki se sramujejo neprijetnih telesnih pojavov, naprimer kožna vnetja, pomanjkljivosti na telesu. Zato je lahko primerna esenca za poletje, ko sram lahko pride bolj do izraza, saj pokažemo več svojega telesa. Pomaga nam, da imamo do svojega telesa in svojih napak pozitiven odnos. Prinaša nam uvid, kaj je zares pomembno in kaj ni. Pomaga nam, da ljubeče sprejmemo svoje telo. Podpre nas pri čiščenju telesa, misli in čustev. Odlična podpora pa je tudi ko se lotimo različnih diet in pri hujšanju.


Bachove cvetne esence za jesen

Mimulus (krinkar) je sicer esenca, primerna za ljudi, ki jih je strah točno določenih stvari. Ta lahko pride prav, če imamo specifične strahove, recimo v poznem jesenskem času (strah pred mrazom, temo). Pomaga nam, da se znamo soočiti s svojimi strahovi in težavami s humorjem in zaupanjem. Krinkar nas podpira na poti poguma in zaupanja, da zmoremo. Prinaša razumevanje, da nas v resnici nič ne ogroža, razen naš strah.


Mustard (gorjušica) je primerna v jesenskem času, ko se lahko pojavi depresija zaradi dalj časa trajajočega slabega vremena. Saj je namenjena za obdobja žalosti ali depresije brez pravega razloga. Pomaga tistim ljudem, ki jih muči nepojasnjena otožnost, jokavost. Pokaže nam veselje, ki ga spremlja občutek spokojnosti in notranje stabilnosti, ki ga okoliščine ne morejo porušiti.


Predvsem za starše, ki v jeseni prvič pospremijo otroka v šolo ali vrtec je primeren tudi Red Chestnut (rdečecvetni divji kostanj). Rdeči kostanj nam pomaga, ko nas skrbi za bližnje in nas preganjajo misli, kaj hudega bi se jim lahko zgodilo, ko niso z nami. Želimo si, da bi bili (npr. otroci, partner...) vedno z nami in bi lahko ves čas preverjali, ali je z njim vse v redu. V nerazrešenem stanju kostanja nas pretirano skrbi za bližnjega in ne vidimo, da s tem ne povzročamo težav le sebi, ampak tudi njemu. Rdeči kostanj nam pomaga ozavestiti, da so vsakomur dane njegove lastne izkušnje zato, da se iz njih uči, in da mu jih drugi, pa četudi bi to še tako rad, ne more in ne sme odvzeti. S pomočjo rdečega kostanja spoznamo, da drugim najbolj pomagamo z zaupanjem, da bodo življenje preizkušnje uspešno razrešili sami.


Zima in Bachove cvetne esence

Larch (macesen) je primeren za ljudi, ki ne verjamejo dovolj v sebe in v svoje sposobnosti. Prav lahko pride prav tudi v izpitnem obdobju, naprimer za študente sredi zime, začetek poletja ali septembra. Larch nam da spet zaupanje vase, da postanemo odločni in sposobni in stvari opravimo, ne da bi se obremenjevali z izidom.

Macesen nam pomaga, kadar verjamemo, da določenih stvari nismo sposobni narediti in jih zato niti ne poskusimo. Učenje in razvoj se ustavita, pasivni smo in otožni. S pomočjo macesna začutimo našo ustreznost, dragocenost in posebnost. Razumemo, da se ne moremo primerjati z nikomer. Drugačni smo od drugih, v vesoljnem bivanju nas nič ne more nadomestiti. To nam pomaga začutiti macesen.432 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page