top of page

Sveta Hildegarda - čudež 12.stoletja

Updated: May 16, 2020

Sveta Hildegarda iz Bingna je bila velika osebnost ne le Nemčije, pač pa tudi cele zahodne Evrope. Imela je videnja od malih nog, ki so bila z leti bolj pogosta, odlikovala jo je preroška jasnovidnost. Poimenovali so jo čudež 12. stoletja, ne le zaradi njene svetosti, pač pa tudi zaradi njenega znanja. Odlikovala se je v medicini, mineralogiji, botaniki, fiziki in astronomiji. Pri zdravljenju je z vso spretnostjo, preudarnostjo in jasnostjo uporabljala znanost svojega časa. Pri bolj zahtevnih primerih je sledila svojemu notranjemu glasu in presegala običajno terapevtsko metodiko. Razkrila je koncepte ljudske naturopatije in uporabe zelišč. Poudarjala je tako zdravje telesa, duha in duše, kot je značilno tudi za sodobno naturopatijo. V svojem opazovanju narave je natančno ločila, kakšna je pravilna prehrana v vsakem letnem času, ter kakšna so opravila v skladu z naravo (Schiller, 1998).


Pri svojih 42 letih je začela dobivati vizije. Nekatere od njih je narisala - 36 t.i. iluminacij. Med njimi tudi znano delo “The Cycle of the Seasons” ali Krog letnih časov. Hildegarda je menila, da na naša telesa letni časi vplivajo podobno, kot vplivajo na rastline. V Krogu letnih časov je narisala svoje videnje kako Viriditas - božanka moč narave, teče med živalskim in rastlinskim svetom v različnih letnih časih. V svojih spisih je pisala o tem, kako obdelujemo zemljo, kaj si v določenem času na vrtu pripravimo, da bomo pridelali čim bolj zdrave pridelke in kaj jemo, da bomo ostali zdravi ali da se bomo pozdravili. Priporočala je domačo hrano in zeli in zelišča, ki so na voljo v Evropi v danem letnem času (Fox, 2002).


Pomembno načelo, ki ga je sveta Hildegarda upoštevala in velja še danes naturopatiji je, da pri izbiri živil moramo biti previdni. Uporabljamo le naravno dozorela živila, prednost pa dajemo ekološko pridelanim živilom in predvsem živilom iz domačega okolja. Pomembno je, kdaj določena živila sejemo, kdaj jih pobiramo in kako jih shranjujemo, da nam bodo najbolj pomagali, ko jih bomo potrebovali.

94 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page