top of page

6 idej za (bolj) zdrave praznike

Updated: Dec 27, 2022

Pred nami so božični in novoletni prazniki, ko ponavadi ne manjka obloženih miz, potic, različnih slanih in sladkih dobrot. Spodaj sem napisala nekaj nasvetov, kako preko praznikov jesti čim bolj zdravo. Upam, da boste katerega od nasvetov lahko porabili zase.


1.) Med prazniki ne hujšajte

Sliši se precej samoumevno, pa ni vedno. Zna se zgoditi, da bo tudi vas prav med prazniki popadla želja, da bi hujšali. Po lastnih izkušnjah, to ni dobra ideja. Lahko da naša volja ne bo ravno največja, ali pa se bo težko upreti kakšni dobro namerni mami, ki se je trudila s potico. Ponavadi pa kar oboje. Zato naj bo med prazniki dovolj velik cilj, da teže ne pridobivamo. Če bomo želeli hujšati med prazniki, se bomo zlahka pregrešili. Kar lahko vodi k miselnosti: “Kamor je šel bik, naj gre še štrik.” To pa nas hitro odpelje v povsem drugo smer, kot smo želeli. Torej, če nam uspe, da teže ne pridobimo, je to že dobro.




2.) Sladko jejte v dopoldanskem času

Dopoldanski čas, oziroma bolj specifično od 9ih do 11ih je po tradicionalni kitajski medicini ura, ko je najbolj aktivna vranic in trebušna slinavka. Takrat se ne bomo veliko pregrešili, tudi če v zmernih količinah pojemo tisto potičko ali pecivo. Bolj ko se oddaljujemo od teh idealnih ur, bolj so enostavni ogljikovi hidrati obremenjujoči za telo. Med te sicer spada tudi sadje, tako da je bolje tudi sadje jesti v dopoldanskem času.


3.) Povečana telesna aktivnost dan pred in dan po pojedini

Nekatere dneve, ko vemo, da se bomo bolj najedli lahko napovemo. Taka sta zagotovo božični večer in silvestrovo. Priporočljivo je, da se dan prej in dan po predvideni pojedini bolj intenzivno ukvarjamo s športom, seveda v mejah svojih zmogljivosti. Najbolje je telovaditi zjutraj, saj tako telo še cel dan porablja več energije. Večerna telovadba lahko povzroči, da bomo težje zaspali. (vseeno pa je bolje zvečer, kot sploh ne, da ne bo pomote :))


4.) Zvečer jejte zelenjavno juho

Dneve med predvidenimi pojedinami jejte zvečer zelenjavno juho. Topla zelenjavna juha podpira ledvica, ki imajo rada toplo hrano. Poleg tega zelenjava pomaga izboljšati pH telesa, ki ga preveč sladka in “predobra” hrana zagotovo zakisa. Tudi čez dan pojejte veliko na hitro pokuhane zelenjave. Priporočljiva zelenjava ni škrobnata zelenjava pač pa zeleno listnata zelenjava, zelje, kodrolistni ohrovt, kitajsko zelje...


5.) Imejte pripravljene zdrave nadomestke

Če vseeno ne želite preveč poseči po nezdravi hrani, je odlična rešitev, da se pripravite. Pripravite si piškote zaradi katerih vas ne bo preveč pekla vest - naprimer bučni piškotki z ingverjem in medom ali pa v pečici pečen čips iz sladkega krompirja, ter različne druge zdrave nadomestke za vašo najljubšo hrano. Če nadomestkov ne boste imeli pripravljenih, boste ob navalu lakote najprej posegli po že pripravljeni hrani, ki običajno ni najbolj zdrava.


6.) Ne pozabite na zelenjavo

Zelenjavna juha pred praznično večerjo nam bo malo napolnila želodček. Tudi pri večerji imejte na voljo tudi zelenjavno prilogo, ki ne temelji na ogljikovih hidratih. Naprimer brokoli, cvetača, stročji fižol, špinača... Tako boste morda pojedli manj drugih, bolj kaloričnih in za telo obremenilnih živil. Zelenjava je tista, ki večinoma na telo deluje bazično. Zato tudi v prazničnih dneh jejte zelenjavo, ko le lahko.

Druga vrsta bolj zdrave priloge je npr. ajdova kaša z zelenjavo, gobicami, ali stročnice z zelenjavo.


Predvsem pa se ne preveč stresirati zaradi hrane ravno med prazniki. Dokler se malo pregrešimo med prazniki, sicer pa jemo zdravo, ne bo nič narobe. Uživajte in lepo praznujte!



768 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page