top of page

Ajda in ajdove palačinke

Ena najljubših jedi mojega otroka so palačinke. Če bi le lahko, bi jih jedel praktično vsak dan za zajtrk.

Že nekaj časa nazaj sem namesto navadnih palačink začela pripravljati ajdove palačinke. Zakaj?

Ne vsebuje pa glutena in je zato primerna tudi za ljudi, ki imajo celiakijo, pa tudi za vse ostale, ki se izogibajo glutenu poleg tega ima kar nekaj odličnih lastnosti, ki jo naredijo primernejšo od navadne bele moke. Namesto prečiščene bele moke torej uporabim ajdovo moko, ki naredi obrok precej bolj polnovreden.


Kakšne so še dobre lastnosti ajde?

  • Ajda vseeno vsebuje veliko ogljikovih hidratov, zato jo pri hujšanju jemo predvsem v prvem delu dneva (zajtrk ali malica, pogojno zgodnje kosilo).

  • Vsebuje pa tudi relativno veliko proteinov, ki bolj nasitijo in zato lahko pomaga pri hujšanju.

  • Ajda tudi vsebuje rutin, ki okrepi stene žil zato je zelo primerna pri srčno žinih boleznih. Za krepitev sten žil se uporablja tudi ajdov čaj.

  • V študijah je bilo ugotovljeno, da pomaga uravnavati holesterol in krvni sladkor.

  • Vsebuje ogromno vlaknin in spodbuja prebavo.

  • Je eno od živil z največjo vrednostjo niacina (vitamin B3), ki je pomemben za energetski metabolizem celic.

  • Tradicionalna kitajska medicina uporablja nevtralno in sladko ajdo za zdravljenje kronične driske, spontanega potenja, visokega krvnega tlaka in hipertenzije ter tudi kožnih lezij (sicer zunanje).

  • Ajda je odličen vir vlaknin, mangana, magnezija in je polna vitaminov B. Prav tako je kakovosten vir beljakovin, saj vsebuje osem esencialnih aminokislin, vključno z lizinom, ki ga v žitih običajno primanjkuje. Številne raziskave so pokazale, da lahko polnozrnata žita, kot je ajda, s svojo bogato vsebnostjo magnezija in vlaknin bistveno zmanjšajo tveganje za srčno-žilne bolezni, debelost, inzulinsko rezistenco in sladkorno bolezen tipa 2.




Recept, ki ga uporabljam za ajdove palačinke:

3 jajca

1 dcl radenske

2 dcl rastlinskega mleka

150 g ajdove moke

Ščpec soli

Malo kokosovega masla za peko


Naredim jih zelo podobno, kot navadne palačinke, zmešam vse sestavine, postavim maso v hladilnik za 15 minut, preden palačinke spečem na kokosovi maščobi.

Same palačinke so nekoliko bolj debele kot navadne. Poleg tega jih je dobro postaviti na ločen krožnik in še tople pokriti s pokrovko, da postanejo mehkejše in se ne lomijo.

Ni potrebno porabiti vso maso naenkrat, brez problema počaka dan ali dva v hladilniku, da zjutraj ponovno naredite na hitro sveže palačinke.


Take palačinke so zelo okusne, celo moj otrok se je okusa zelo lepo navadil in jih ima celo raje kot navadne. Za krepitev vranice, jeter predlagam, da jih jeste s figovo marmelado. Vedno pa dodam tudi kakšno sveže sadje, borovnice, maline ali jagodičevje so zelo primerne.

Več receptov za krepitev vranice najdete tudi v knjižici receptov za vranico.

1,164 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page