top of page

JEDILNIK ZA SRCE

Kaj kaže na to, da potrebujete srčni jedilnik?

Jedilnik za srce vam bo prišel prav v primeru da imate, previsok pritisk, preveč kilogramov in želite shujšati, če vam je pogosto vroče, se zelo popite, vas tišči v prsih in imate palpitacije (čutite utrip srca v prsih), težko prenašate toploto, če ste hitro rdeči v obraz… Na koncu lahko neravnovesje srca vodi tudi v srčni infakrt.


Pri tem jedilniku je najpomembneje, da se izogibamo žit v vročih mesecih, do sredine avgusta vsaj (ko se začne čas vranice). Tako bo kri manj gosta in jo bo srce lažje črpalo. Srce bomo na ta način razbremenili. Poleg tega je primerna zmerna količina hrane grenkega okusa. Grenko v primernih količinah srce krepi, ter veliko hrane rdeče barve. Uporabljate lahko tudi zdrave maščobe v zmernih količinah - semenke, chia semena, lanena semena, občasno malo avokada, kakšen orešček. Uporabljajte hladno stiskano olivno olje in limono za solate in za pečenje kokosovo olje.


Primeri srčnega jedilnika:


Zajtrk ob 7ih: kokosov jogurt (nemrzel) z lanenimi semeni in pečeno čičeriko, metin čaj ALI chia puding z breskvo ALI jagodni proseni punding (prosena kaša, kokosova moka in jagode)

Dopoldanska malica (ob 11ih): pečen rdeč fižol z zelenjavo (bučke, brokoli, špinača) ALI bučke polnjene z zelenjavo in čičeriko

Kosilo ob 13ih: kokošja ALI zelenjavna juha; cvetačna rižota s piščančem in zelenjavo ALI čičerikina pita z bučkami; radič in fižol ALI kumarična solata

Popoldanska malica ob 15ih: bela riba (najbolje sardelice) in blitva ALI špinačna jajčna omleta ALI polpetki iz fižola

Večerja ob 19ih: kokošja juha z zelenjavo iz juhe ALI zelenjavna juha ALI manjši kos bele ribe s zelenjavo.


Če jedilnik upoštevate zaradi hujšanja, potem grejte tudi predel ledvic, sploh ko vam je že uspelo izgubiti nekaj kilogramov in se je hujšanje zato ustavilo.

Več o tem, katera hranila so zelo pomembna za srce si lahko preberete tudi v eni od prejšnjih objav.


Recepte za večino jedi na slikah najdete v knjižici receptov za vroče poletje. V njej so zapisane tudi glavne zakonitosti, kdaj lahko jeste katere jedi in kdaj je bolje, če se jih izogibate.


Če te zanima, kateri jedilnik bi bil zate najbolj primeren pa lahko preveriš tudi mineralogram iz katerega lahko vidim tudi najpomembnejša naturopatska neravnovesja in ti svetujem pri prehrani.

2,515 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page