top of page

Poletna nega las

Poleti so tako kot naša koža, na udaru tudi naši lasje. Poškodujejo jih lahko sončni žarki, pa klor iz bazenov, pa tudi sol v morski vodi jih lahko dodatno izsuši. Zato sem želela napisati nekaj nasvetov, da boste to poletje imeli lepe in sijoče lase.


Aloe vera z limono za mastne lase

Aloe vera gel z limono je sicer primeren za praktično vse tipe las, a še posebej za tiste, ki imate ponavadi bolj mastne lase. Skupaj zmešate 4 žlice gela aloe vera in 2 žlici limoninega soka. To masko nanesite na celotno dolžino las, prav tako pa na lasišče. Nežno vmasirajte in sperite po 15 minutah z vodo ali blagim šamponom.


Aloe vera zgladi lase in pomaga ohranjati pravilen pH lasišča. Poleg tega odstrani odvečno maščobo z las in lase lepo navlaži. Lasišču in lasem tudi vrača prepotrebne minerale in vitamine. Aloe vera ima podobno sestavo kot keratin, pomemben protein za celice las. Zato lahko tako učinkovito pomaga, popravi škodo na laseh in prepreči, da bi se laje preveč mastili.


Limonin sok vsebuje veliko citronske kisline, ki tudi zelo blagodejno deluje predvsem na mastne lase. Citronska kislina deluje kot naravno sredstvo za čiščenje las, odstranjuja odvečno olje, umazanijo in nečistoče iz lasišča in las. Ker uravnava tudi pH lasišča pomaga, da naše lase ne postanejo ali izjemno suhe ali izjemno mastne. Ker ima limonin sok tudi proti bakterijske aktivnosti, lahko pomaga tudi pri izboljšanju nadležnega prhljaja.


Maska z olivnim oljem in medom - predvsem za suhe lase

Pripravite jo tako, da v 4 žlice medu dodaste 2 žlici olivnega olja. Čisto malo segrejete, da je maska bolj tekoča in lažja za uporabo. Masko nanesite na vlažne lase, vse od korenin do konca las. Pustite jo na laseh 30 minut, potem pa sperite s šamponom.


Olivno olje namreč vlaži suhe lase, v njem je tudi ogromno omega 3, 6 in 9 maščobnih kislin, ki pomagajo izboljšati strukturo las. Tvori kot neko zaščitno plast, ki preprečuje poškodbe zaradi prevelike vlage, ali vročine. Vsebuje tudi vitamine kot sta vitamin A in vitamin E, ki sta posebej pomembna za tiste s suhimi lasmi (posebej vitamin A, saj poveča tvorbo loja, da lasje niso več tako suhi).


Med pomaga lasem zadrževati vlago, kar je izredno pomembno predvsem poleti. V medu so tudi številni vitamini, pomembni za zdravje las – npr. B1, B2, B3, B5, B6, pa tudi minerali kot so kalcij, baker, železo, magnezij. Vsebuje tudi antioksidante, ki lovijo proste kisikove radikale in preprečuje nekatere znake staranja – izpadanje, sivenje, prav tako pa ščiti pred okoljskimi dejavniki kot so UV svetloba, suho vreme in onesnaževalci.


Za suhe lase in prhljaj – poskusite olje grozdnih pečk

Olje grozdnh pečk je zelo lahko olje, brez posebnega vonja in je kot tako primerno tudi za pogostejšo uporabo. Olje nanesemo na lase, vse do konic. Če se želimo znebiti še prhljaja, potem si olje vtremo tudi v lasišče. Odličen je tudi, če imate poleti zagon dermatitisa na lasišču. V starodavnem zdravilstvu se je uporabljal za zmanjšanje vnetij na koži in lasišču, vsebuje pa tudi veliko vitamin E, ki pomaga okrepiti krhke in lomljive lase.


Drugi ukrepi za ohranjanje zdravih las in lasišča poleti:

  • če je le možno, si las ne sušite s fenom. Vaši lasje so poleti že tako izpostavljeni visokim temperaturam

  • lase imejte pokrite - najbolje s kakšnimi klobučki za plažo. Ti ščitijo pred UV svetlobo, ki lahko škoduje tudi vašim lasem

  • ne uporabljajte agresivnih šamponov in produktov za lase

  • če si lase barvate, vsaj poleti uporabite čim manj agresivne tehnike barvanja, saj različni tretmaji lahko lase še dodatno izsušijo


Če bi želeli preveriti, katerih vitaminov in mineralov ali aminokislin vam primanjkuje, da vaši lasje niso lepi in sijoči ali pa vam odpadajo, potem je za vas idealen mineralogram za zdravje las. Z njim preverimo tudi druge dejavnike, ki vplivajo na rast las, npr. prekrvavljenost lasišča in disbioza lasišča, dobite pa tudi veliko nasvetov, katere naravne sestavine vam lahko pomagajo obnavljati lase in izboljšati zdravje las in lasišča.




731 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page