top of page

Si počasen ali hiter oksidator

Na mineralogramih pogosto govorim o oksidacijskih tipih ali metabolnih tipih ljudi. Najbolj idealno je, če je nekdo uravnovešen oksidator. To pomeni, da hrane ne prebavlja ne prehitro in ne prepočasi in tako iz nje res dobi vsa hranila, ki v hrani so in ki jih nujno potrebuje.

Oba običajna tipa – hitri in počasni oksidacijski tip človeka, sta neučinkovita pri tvorbi energije, a zaradi popolnoma različnih biokemijskih značilnosti.


POČASNI OKSIDATOR

Kako lahko veste, da ste počasni oksidator?

Verjetno vas bo zeblo v roke in noge, lahko boste hitro pridobili kilograme (čeprav je lahko nekdo počasni oksidator, pa nima odvečnih kilogramov. Po daljšem času stanja počasne oksidacije boste verjetno vedno bolj utrujeni, verjetno vas bodo vedno bolj vlekle sladice.



Počasni oksidator je pravzaprav ves čas v stanju obrambe pred stresom. Večina ljudi, ki se testira kaže ta tip oksidacije oz. metabolizma. Počasni oksidatorji bodo verjetno imeli težave z nedosegljivim bakrom oz. presežkom bakra (nekaj o tem sem že pisala v drugem blogu). Ima veliko bakra a večino tega bakra je slabo dosegljivega za uporabo. Ljudje s počasno oksidacijo bi morali jesti veliko manj maščob, saj maščobe še dodatno znižujejo metabolizem. V naturopatiji bi rekli, da hladijo.

Za počasne oksidatorje je značilna parasimpatična dominanca avtonomnega živčnega sistema. Kar pomeni, da bo manj aktivna tako skorja nadledvične žleze, kot ščitnica. Zmanjšana aktivnost ščitnice in nadledvične žleze, ki jo vidimo na mineralogramu, je predstopnja ponavadi hipotiroidizma, kot ga pozna medicina.


Ljudje se običajno skoraj vsi rodimo z visokim metabolizmom. Velika večina otrok ima visok metabolizem. S starostjo je normalno, da se metabolizem nekoliko upočasni.

Pri tem tipu človeka bo na mineralogramu vidno povečanje kalcija in magnezija, prav tako lahko pride do zmanjšanega fosforja.


Pogoste težave so zaprtje, utrujenost, kalcinacije, diabetes, nespečnost, posebej tista, ko sicer človek hitro zaspi, a se potem zbuja pogosto skozi noč.


HITRI METABOLIZATOR


Si morda hitri oksidator?

Običajno hitri oksidatorji dobro delujejo pod stresom, saj njihovo telo odgovori s povečano produkcijo energije, ko so izpostavljeni stresu (pa naj bo fizični ali emocionalni stres). Seveda pa telo tako stanje ne more vzdrževati večno, zato so lahko nagnjeni k nihanju razpoloženja. Običajno morajo jesti pogosto, da lahko vzdržujejo raven energije. To pa se lahko začne poznati v nabiranju maščobe okoli trebuha specifično.



Ker zavestno ali podzavestno iščejo stres, so običajno tisti, ki bodo nek projekt oddali tik pred rokom in bodo imeli odprtih več projektov naenkrat.


Pri njih gre za dominanco simpatičnega živčnega sistema – torej tistega dela živčnega sistema, kin as drži budne, ki vzburja.


Bolj verjetno se bo pri njih razvilo pomanjkanje kalcija in magnezija, zato morajo toliko bolj paziti, da ga dovolj vnašajo s prehrano. Hitreje se razvije bolj delujoča ščitnica in skorja nadledvične žleze. Lahko bodo imeli visok pritisk, bodo razburjeni, težje bodo zaspali, lahko bodo živčni, razdražljivi, imeli bodo krče v nogah zaradi pomanjkanja kalcija in magnezija.


Zelo jim odgovarjajo dodatne maščobe v jedilniku. Še vedno pa je pomembno, da jedo zdrave maščobe, ponavadi olivno olje, semena, lahko tudi kakšni oreščki. Če ne pojedo dovolj maščob, bodo hitro segli tudi po nezdravnih sladicah.


So mnogo bolj nagnjeni k t.i. sindromu izgorelosti. Saj se bodo gnali do konca, dokler telo res ne bo moglo več naprej. Seveda se izgorelost lahko zgodi tudi počasnim metabolizatorjem, a je bolj pogosta pri hitrih.

Torej v katerem od obeh tipov si se prepoznal? Če bi rad izvedel zagotovo, pa si lahko naročiš mineralogram.

488 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page