top of page

Ukrepi ob kašlju in respiratornih obolenjih

Tole jesen in zimo so respiratorna obolenja neverjetno pogosta. Sama sem jo sicer kar dobro odnesla, v moji družini pa je ves čas kaj.


Danes samo kratek zapis, kako se jaz lotim respiratornih obolenj pri otroku, ko se zgodijo. Morda dobite kakšno idejo, ki je še niste poiskusili.


  • Najprej, ko se začne zabit nos in pokašljevanje, takoj iz prehrane vzamemo vse mlečne izdelke (ja, tudi sir). Poleg tega kar se da omejimo sladkor. Pri odraslih popolnoma opustimo dodajanje sladkorja, pri otrocih omejimo. Mleko dodatno sluzi šibi ledvice, sladkor pa šibi vranico in s tem imunski sistem.

  • Vsak dan že zjutraj razdrem eno kapsulo probiotika Saccharomyces boulardii na žličko, in si ga razporedim po ustih (kar z jezikom).

  • Poleg tega že pri zabitem nosu začnemo z inhalacijami. Za sinuse raje uporabljam poprovo meto (10 lističev v posodo za inhalacijo), za podporo dihalnim potem pa timijan (vejica ali dve).

  • Takoj pripravim tudi sirup iz čebule in medu, ki ga potem večkrat na dan jemo.



  • Poleg tega, dokler ni vročine, lahko pomaga preslična kopel (te so sicer odsvetovane, če imate težave s srcem, krčnimi žilami ali preveliko telesno težo). Pripravite jo tako, da daste v 3 l vode 100 g njivske preslice (preslični čaj). Jo namakate 12ur, preden jo uporabite za kopel pa še kuhate 20 minut. Potem precedite preslico v vročo kopel. V kopeli ste 20 minut (če se ne počutite dobro, zaključite prej).

  • Bolj uporabljam tudi termofor na ledvicah oz. tudi grelne vrečke za večji učinek.

  • Od dodatkov – primerni probiotiki, glede na konsistenco blata, vitamin C (tega uporabljam ob akutnih stanjih, sicer ga ne dodajam), vitamin D in cink.

  • Probiotik Saccharomyces boulardii po ustih mažem še 14 dni po tem, ko je že bolje. Da se ne bi prehitro ponovilo.

  • pomagamo si tudi s tkivnimi solmi: naprimer takoj na začetku, ko začne teči iz nosu z NaMur in FePhos, včasih se vnetje še vedno nadaljuje in uporabimoSchusslerjevo tkivno sol KCl, pri nižji temperaturi do 38°C s tkivno soljo FePhos, pri višji temperaturi pa s tkivno soljo KPhos. Schusslerejve tkivne soli se sicer jemljejo individualno, glede na to, kaj človeku najbolj primanjkuje. Več o Schusslerjevih tkivnih soleh si lahko preberete tule.


Seveda, če se kašelj ali respiratorna obolenja kar vlečejo in ne gredo na bolje z domačimi ukrepi ali pa se stanje še poslabšuje, potem poiščite pomoč zdravnika, saj lahko ne gre samo za virozo, ampak za bakterijsko obolenje ali poslabšanje kroničnih bolezni.

814 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page