top of page

ZAKAJ SO POZIMI POMEMBNE MAŠČOBNE KISLINE OMEGA 3?

Omega 3 maščobne kisline imajo mnoge koristi in večina nas jih s hrano zaužije premalo, medtem ko zaužijemo veliko provnetnih omega 9 in 6 maščobnih kislin.


Nekatere najbolj znane koristi omega 3 maščobnih kislin so:

Za zdravje srca: Omega-3 pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca z znižanjem ravni trigliceridov, znižanjem krvnega tlaka in preprečevanjem nabiranja oblog v arterijah.

Pri delovanju možganov: igrajo ključno vlogo pri kognitivni funkciji, pomagajo spominu in podpirajo splošno zdravje možganov. DHA, vrsta omega-3, je ključna strukturna komponenta možganov.

Protivnetne lastnosti: Omega-3 imajo protivnetne lastnosti, kar lahko pomaga zmanjšati kronično vnetje v telesu. To lahko potencialno ublaži simptome vnetnih stanj, kot je artritis.

Za zdravje oči: DHA je tudi glavna strukturna komponenta mrežnice, zaradi česar so omega-3 koristne za zdravje oči in potencialno zmanjšujejo tveganje za starostno degeneracijo rumene pege.

Razpoloženje in duševno zdravje: Študije kažejo, da lahko omega-3 pomagajo ublažiti simptome depresije in tesnobe. Znanstveniki menijo, da podpirajo delovanje nevrotransmiterjev in zmanjšujejo vnetje v možganih.

Podpora med nosečnostjo: Omega-3 so ključne za razvoj možganov ploda in lahko zmanjšajo tveganje prezgodnjega poroda, če jih uživate med nosečnostjo.

Zdravje kože: Pomagajo lahko ohranjati zdravo kožo tako, da podpirajo njeno strukturo in zmanjšujejo vnetje, kar lahko pomaga pri stanjih, kot sta ekcem in luskavica.



Zakaj jih je pomembno uživati tudi pozimi?

Zimski čas je poseben čas, v katerem prevladuje zunanji dejavnik mraz in to šibi predvsem ledvice, ki so eden od glavnih filtrov v našem telesu in tudi zaloga energije. Poglejte si več o tem, kaj nam naturopatsko prinaša zima.



Ali ste vedeli, da se največ srčnih infartov zgodi pozimi?

Ja, celo več kot poleti. Zaradi mraza je kri manj tekoča, žile se stisnejo zaradi mraza zato se lahko poviša pritisk. Telo potrebuje več energije za samo ogrevanje telesa. V naturopatiji pravimo, da je zato potrebno pozimi krepiti ledvica, da bodo lahko ohlajala srce poleti in obratno, srce greje ledvica pozimi. Torej, ko je srčno neravnovesje že prisotno, to dodatno šibi ledvica.

Poleg tega so v zimskem času pogostejše okužbe dihal, ki so seveda stres za telo in lahko tudi vplivajo na pogostost srčnih infarktov.

Omega 3 maščobne kisline pomagajo zmanjšati tveganje za krvožilne bolezni, pomagajo tudi nekoliko zredčiti kri. To pomeni manj oblog, lažje črpanje krvi skozi žile, tudi tiste ožje, ki se stisnejo zaradi mraza.


Zimska depresija in spremembe razpoloženja

Pomanjkanje sončne svetlobe, ki jo je pozimi zagotovo pri nas premalo, lahko vodi tudi do slabega razpoloženja in celo sezonske depresije. Tudi tu lahko pomagajo omega 3 maščobne kisline. Omega-3 so ključne za optimalno delovanje možganov. Podpirajo strukturo možganskih celic in pomagajo pri delovanju nevrotransmiterjev, kar lahko vpliva na uravnavanje razpoloženja.

 

Poleg tega imajo protivnetne lastnosti. Vnetje lahko prispeva k simptomom depresije, zato lahko omega 3 maščobne kisline pomagjo.

Vplivajo na raven serotonina, ki je povezan z uravnavanjem razpoloženja, neustrezne ravni pa so povezane z depresijo. Omega-3 lahko potencialno podpirajo proizvodnjo ali razpoložljivost serotonina v možganih. Prav tako lahko posredno vpivajo na ravni dopamine in noradrenalina, ki prav tako sodelujeta pri uravnavanju razpoloženja.

Na sezonske depresije sicer lahko dobro vpliva svetlobna terapija ali fotobiomodilacija.


Kaj pa naša koža

Pozimi se lahko poslabša suha koža. Tudi tisti, ki sicer nimajo težav, imajo lahko pozimi kožo bolj suho. Omega 3 maščobne kisline so zelo dobrodejne za kožo. Pomagajo zadrževati vlago v telesu. Suha koža kaže na težave v vodnem ravnovesju v telesu, kar je v naturopatskem vzročnostnem smislu spet lahko povezano prav z ledvicami.


Bolečine in artritisi

Spremembe vremena, mraz, lahko močno vplivajo tudi na poslabšanje težav zaradi artritisa. Zaradi mraza so lahko sklepi bolj togi. Omega 3 maščobne kisline pomagajo lahko tako zaradi svojega protivnetnega učinka, imajo pa tudi protibolečinski učinek, saj so prav vnetja tisto, kar povzroča bolečino pri artritisih. Tudi s pomočjo fotobiomodulacije ali svetlobne terapije lahko pomagamo lajšati bolečine ob artritisih.

 

511 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page