top of page

5 znakov preko katerih prepoznaš obremenjenost s strahom

Updated: Jan 10

Strah je najbolj prvinsko čustvo, ki ga vsi do neke mere čutimo. Prihaja tudi iz travme naše porodne izkušnje. Zato večino svojega življenja vsi poskušamo predelovati in premagati svoje (včasih številne) strahove. Je glavno čustvo, ki šibi ledvice, ki so še posebej šibke v zimskem času.

Če te zanima katera hrana ti v zimskem času pomaga ohranjati energijo ledvic lahko preveriš jedilnik za podporo ledvicam.


Strah se skoraj vedno pojavi pri večini novih in drugačnih doživetjih in okoliščinah, pa tudi kadar je nova izkušnja podobna neprijetni izkušnji iz preteklosti.

Nekaj strahu je dobrodošlega. Pogosto pa si strah povzročamo tudi sami, ko si predstavljamo možne bodoče scenarije izgube in bolečine. To ja ta strah, ki je pretiran in nam ne pomaga v vsakdanjem življenju.




Kateri so znaki obremenjenosti s strahom?

Akuten strah – potreba po odstranjevanju odvečnega bremena

Ko je posameznik prestrašen, energija potuje dol (čisto fizično nižje v telesu), da zavaruje pomembne organe. Mišice sfinktra naprimer se želijo sprostiti in sprostiti odvečne telesne tekočine. Telo se v tej fazi boj ali beg, želi osvoboditi vsega odvečnega bremena. Te mišice prav tako nazirajo ledvica. Zato se velikokrat zgodi, da moramo pogosto na potrebo, ko nas je strah. To je en od glavnih odzivov na strah – resničen ali tak, ki je samo v naši domišljiji.


Oči temnejše in brez leska

Strah se vedno najprej pokaže v očeh. Oči se bolj odprejo, dobimo pogled kot srna pred žarometi, ta pogled prestrašenosti velikokrat spremljajo tudi dvignjene obrvi. Qi pa ravno tako kot energija pade navzdol, zato lesk izgine iz oči in oči postanejo za odtenek temnejše.


Temni podočnjaki in praznina okoli oči

Dolgotrajen strah vpliva na ledvica. To se vidi preko temnih krogov pod očmi, temnih podočnjakov. Okoli oči se lahko pojavi prav praznina. Ker strah močno vpliva tudi na nadledvično žlezo, se lahko pojavijo tudi rdečkaste spodnje veke.


Spremenjena struktura brade

Če gre za kroničen strah, se ta začne poznati tudi na bradi, njena struktura se spremeni, koža na bradi dobi strukturo pomarančnega olupka, kot da je koža tudi bolj ohlapna.


Kroničen strah – znaki staranja in šibkih ledvic

Strah nas sicer počasi slabi, ampak na dolgi rok slabi ledvica, izčrpa Jin, vpliva tudi na kosti in na prezgodnje staranje. Osteoporoza je tudi zelo pogosto stanje, ki je povezano z neranovesjem ledvic in izčrpano energijo ledvic. Prav tako so vsi prezgodnji znaki staranja pogosto povezani z neranovesjem ledvic.


Ponavadi gre tudi za začaran krog – strah šibi ledvica, šibka ledvica pa povzročajo, da smo vedno bolj prestrašeni in negotovi. Izogibati se začnemo novih, nepoznanim situacijam, začnemo varčevati z energijo.


Strah je dragoceno čustvo

Strah je sicer naše dragoceno čustvo, dokler ga čutimo zmerno. Skrbi za to, da smo bolj previdni in nas zaščiti pred potencialno nevarnostjo. Ko gre za resnično nevarnost, ne za nekaj kar si samo predstavljamo oz zamišljamo, nas pripravi na boj ali beg. Je pa zelo pomembno, da naša domišljija ne podivja v predstavljanju neresničnih nevarnih situacij, ko strah v trenutni situaciji ni potreben.


Načini za zmanjšanje odvečnega strahu

Nekaj načinov, na katere lahko zmanjšate občutke strahu.

  • Vadite tehnike čuječnosti, ki vas osredotočijo na sedanji trenutek.

  • Dejavnosti, kot so meditacija, vaje globokega dihanja ali preprosto posvečanje pozornosti trenutni okolici, se vam lahko pomagajo prizemljiti tukaj in zdaj.

  • Zmanjšajte izpostavljenost slabim novicam, na katere nimate vpliva.

  • Bachova cvetna esenca beli kostanj (White Chestnut) lahko pomaga pri pretiranem razmišljanju in begajočih mislih. Več o cvetnih esencah si lahko preberete tule, saj pomagajo pri različnih čustvanih stanjih.

  • Kadar imamo občutek, da se bo zgodilo nekaj slabega, pa niti točno ne moremo določiti česa nas je strah, pomaga cvetna esenca trepetlika (Aspen).

  • Za točno določene strahove (naprimer strah pred nastopi, strah pred kačami, strah pred temo…) pa nam lahko pomaga cvetna esenca krinkar (Mimulus).

  • Pri uravnavanju čustvovanja pomagajo lahko tudi Schusslerjeve tkivne soli. Več o Schusslerjevih tkivnih soleh si lahko prebereš tule. Najbolj pomembne tkivni soli za anksioznost so št. 5 KPhos in št. 7 MgPhos.

1,753 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page