top of page

Jedilnik za ledvice

Kako se kaže neravovesje ledvic?


Ledvice so organ, ki je najbolj obremenjen pozimi. Zato se bodo lahko težave z ledvicami in ledvičnim meridianom bolj pogosto pojavljale pozimi. Ledvica ne marajo mraza in jih ta okoljski dejavnik tudi najbolj šibi. Podorgan ledvic je v tradicionalni kitajski medicini mehur, zato bodo tudi težave z mehurjem povezane z ledvicami. Kadar imamo težave z mrazom, nas hitro zebe, imamo takoj mrzle roke in noge, ki so pri tem tudi potne, lahko tudi to kaže na neravnovesje ledvic. Ledvica so v kitajski tradicionalni medicini povezana z ušesi. Zato bodo pogosta vnetja ušes lahko povezana z neravnovesjem ledvic. Prav tako piskanje v ušesih ali tinitus lahko povezujemo z ledvicami.


Neravnovesje ledvic se lahko kaže tudi v izpadanju las ali pa v slabih demineraloziranih kosteh (osteoporoza/osteopenija). Ledvična energija se tudi počasi zmanjšuje medtem ko se staramo. Tako da moramo ledvicam posvetiti vedno več časa.


Zelo pogosto so z naturopatskim neravnovesjem ledvic povezane tudi različne urogenitalne težave, tudi težave z zanositvijo (o tem sem več pisala v enem od prejšnjih blogov).

Z ledvicami so povezane tudi nadledvične žleze. Nadledvične žleze so zelo obremenenje pri stresu. Kot se pozimi umirja naravno, tako je popolnoma naravno, da se umirimo tudi mi. Pri večjih stresih pa nam bo prišlo prav, če bomo podpirali ledvice.


Jedilnik za ledvice

Najpomembneje pri jedilniku za ledvice je, da je hrana topla in taka, ki na telo deluje toplo. Kot rečeno, ledvica ne marajo mraza. Hrana, ki je hladna oz. deluje na telo hladno je vsa hrana iz hladilnika, vsa surova hrana (tudi solata), večino tropskega sadja deluje hladno na telo, pa seveda tudi mleko in mlečni izdelki. Hladno deluje na telo tudi zelenjava in sadje, ki vsebujeta veliko vode (paradižnik, kumara, bučke, melone, lubenice…).


Ker tudi s toplotno obdelavo lahko nekoliko spremenimo toplotno delovanje hrane, je za ledvica najbolje, da hrano kuhamo, po možnosti dlje časa. Zato so posebej primerne juhe, kompoti, enolončnice…

Barva hrane, ki najbolj krepi ledvice je predvsem črna oz. temna. Torej vsa temno zeleno listnata zelenjava (peteršilj, blitva, špinača, alge), taka, ki jo tudi pri nas še najdemo na vrtu kljub nižjih temperaturam (endivja, kreša..) ter repa, zelje. Primerne so tudi stročnice, sploh tiste temne ali črne barve, mungo fižol in ječmen. Oreščki in semena so priporočljiva v zmernih količinah (predvsem semena), tudi olivno olje in olive. Temno obarvano sadje, kot so robide, brusnice, borovnice, pa tudi maline, ker delujejo toplo.

Slan okus krepi ledvice, samo ne sme biti v presežku. Zato bo zelo priporočljivo, da je vaš zajtrk slan oz. da sladkemu zajtrku sledi slana malica.

Pozimi si lahko privoščimo nekoliko več zdravih maščob in mesa kot poleti. Izjemoma lahko pri ledvičnem neravnovesju v zelo zmernih količinah, poleg olivnega olja, občasno uporabimo tudi svinjsko maščobo. To velja predvsem za tiste z ledvičnim neravnovesjem, ki so tudi suhi in težko pridobivajo na teži. Za take ljudi je zelo pomembno, da dobijo dovolj proteinov. Po drugi strani presežek živalskih proteinov ledvice šibi. Zato je tako kot pri vsem, pomembna zmernost.


Primer jedilnika za ledvica




Zajtrk: črni ali rjavi riž (polnozrnati) z robidami in javorjevim sirupom ALI prosena kaša z brusnicami, jabolki in cimetom ALI ajdov kruh s chia semeni in kostanjevo marmelado

Malica: frittata z blitvo in peteršiljem ALI umešan jajček s šparglji ALI jurčke s pršutom (1 rezina) in kostanjem ter svežo rukolo.

Kosilo: goveja kostna juha s gomoljno zelenjavo ALI zelenjavna ješprenova juha, polpetki iz črnega fižola in repa s fižolom ALI črna leča z polnozrnatim rižem, blitvo in jajčkom ALI polenovka z vodno krešo in gobicami, lahko v manjših količinah tudi račje meso, tudi svinjina krepi ledvice v zimskem času. Seveda v zmernih količinah.

Večerja: špargljeva juha, palčke iz črne leče ALI juha iz stebeljne zelene in peteršilja z malo ješprena.

5,447 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page