top of page

Ukrepi proti spomladanski utrujenosti

Vstop v pomlad prinaša svežino, novo energijo in občutek preporoda. Vendar pa se za mnoge med nami lahko s spremembami sezone pojavi tudi poseben izziv, ki mu rečemo spomladanska utrujenost. Ta nenavadna utrujenost, ki se pojavi ob prehodu v toplejše mesece, lahko zmanjša našo produktivnost in vpliva na naše počutje. V tem blogu bom napisala, kaj povzroča spomladansko utrujenost in kako jo premagati z naravnimi rešitvami.


Zakaj pride do spomladanske utrujenosti?

Pa poglejmo nekaj možnih vzrokov spomladanske utrujenosti.


Slaba cirkulacija krvi

Eden od razlogov za spomladansko utrujenost je lahko slaba cirkulacija krvi. Med zimo pride do nekaterih fizioloških sprememb v telesu. Prilagodimo se na znižane temperature. Med zimo se kapilare v koži bolj skrčijo, zmanjša se pretok krvi v periferijo telesa, zato, da notranji organi lažje ostanejo topli. Spomladi pride do obratnega procesa – kapilare periferije se začnejo širiti in tako je več krvi na voljo tudi zunanjim delom telesa, lahko pa prehodno zaradi tega pride do slabše prekrvavitve notranjih organov. Kar lahko povzroča simptome spomladanske utrujenosti.


Neravnovesje jeter

Pomlad je letni čas jeter in v tem času se težave z neravnovesji jeter bolj pokažejo. Tako je spomladanska utrujenost eden od znakov, da moramo s prehrano podpreti jetra. Več o primerni prehrani za jetra si lahko prebereš tukaj.

Posebej bodite na to pozorni, če ste razdražljivi izredno (samo)kritični, ste neučakani, nervozni ali če imate sezonske alergije. Tudi sezonske alergije so znak neravnovesja jeter. Ce zjutraj težko vstanete, zvečer pa ste budni in ne morete spati je tudi ti znak neravnovesja jeter.


Psihični pritiski

Začenjanje novih projektov, pritiski za končanje projektov pred poletjem, vse to lahko prinese dodaten stres, ki utrujenost lahko še poslabša.

Nekakšna evforija, ki lahko spremlja začetek zime je lahko tudi “kriva”, da se počutimo slabo, ko stari niso tako drugačne, boljše, kot smo predvidevali.
Načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Hladne kopeli rok

Hladne kopeli rok je priporočal Sebastian Kneipp, ki je v svetu poznan po uporabi hidroterapije za različne težave in bolezni. Pri tem roke namakamo v vodo s približno 15°C, roke so potopljene v vodo do sredine nadlakti. Počakamo, dokler ne dobimo občutka mravljinčenja v rokah. To se zgodi po približno pol minute, lahko pa traja tudi dlje.

S tem zmanjšamo prekrvavitev rok, kri pa je bolj na voljo notranjim organom. V Bad Wörishofen-u, mestu v Nemčiji, kjer je del svojega življenja deloval Kneipp, domačini povedo, da take kopeli za roke uporabljajo kar namesto jutranje kave, saj te taka kopel hitro zbudi. Zaradi izbojšanje prekrvavitve organov, pa je lahko uporabna tudi pri spomladanski utrujenosti.

 

Prehrana za jetra

Jetra so naš najbolj pomemben organ za raztrupljanje. Sploh v spomladanskem času moramo s prehrano podpreti jetra. To lahko zelo zmanjša simptome spomladanske utrujenosti.


Gibanje

Primerno gibanje lahko zmanjša simptome spomladanske utrujenosti, ker izboljša prekrvavitev in tudi razpoloženje, ter vzdržljivost. Če je le možno, pojdite na krajši sprehod vsak dan. Sicer pa najmanj 2x na teden.


Sončna svetloba

Po dolgem zimskem času, ko je bilo svetlobe malo, imamo končno spet možnost izkoristiti sonce. Izboljšanje razpoloženja, boljša absorbcija nekaterih mineralov, izboljšanje raztrupljanja, izboljšanje imunskega sistema, so samo nekatere prednosti, ki jih ljudje pripisujejo sončni svetlobi. Spomladansko sonce je odlično za počasno navajanje kože na poletje.


Bachova cvetna esenca gaber nam prinaša nov življenjski zagon. Osveži nas podobno kot hladna prha in nam vrne vitalnost in življenjski polet. Pomaga nam, da opustimo rutino, ki nas ubija, in zavestno izberemo spremembo, ki rutino prekine. Pomaga nam tudi takrat, ko se ne moremo lotiti dela, ampak ga odrivamo. Gaber nam pomaga razvijati navdušenje in veselje do dela.


Svetlobna terapija

Tudi svetlobna terapija lahko pomaga pri premagovanju spomladanske utrujenosti. S pomočjo svetlobe urejamo lahko celične procese, ki med drugim vodijo k spomladanski utrujenosti. Več o svetlobni terapiji si lahko preberete tule.


Želim vam čim manj težav s spomladansko utrujenostjo.

363 views1 comment

Recent Posts

See All

1件のコメント


wdg2026
wdg2026
5 days ago

🌟 Elevate Your Online Presence in Germany with Super Web Development LLP's Top-Notch SEO Services! 🌟


Are you a business owner aiming to expand your digital footprint and reach your target audience effectively in Germany? Look no further! Super Web Development LLP is here to revolutionize your online visibility with our cutting-edge SEO services tailored specifically for the German market.


🚀 Why Choose Super Web Development LLP for SEO in Germany?


1. Expertise in German Market: With a deep understanding of the German market dynamics, consumer behavior, and linguistic nuances, we craft SEO strategies that resonate with your German audience.


2. Customized SEO Solutions: We don't believe in one-size-fits-all solutions. Our team works closely with you to understand your business goals…


いいね!
bottom of page