top of page

Bachove cvetne esence za motnje pozornosti

Updated: Dec 15, 2021

Skoraj 5% otrok ima po celem svetu ima motnje pozornosti in koncentracije. Značilno je, da se te motnje začnejo pojavljati že zgodaj v življenju, ponavadi že v prvih petih letih, lahko pa se kažejo tudi kot hiperaktivnost (neprestano fizično gibanje, neprestano govorjenje s hitrim prehajanjem iz teme na temo, površno poslušanje), impulzivnost (nepotrpežljivost, skakanje v besedo, prehitro odzivanje brez upoštevanja možnih posledic) in znižana pozornost (težave pri poslušanju in pomnjenju, dokončanju nalog). Po navdbah NIJZ je prepoznavanje oteženo predvsem pri dekletih, pri katerih ni hiperaktivnosti. Zasanjano ne sledijo pouku, a ga tudi ne motijo. (1)


Teh težav seveda nimajo samo otroci ampak tudi vedno več odraslih, zato bodo morda ti nasveti prišli prav tudi komu od njih. V tem sestavku pa se bom osredotočila na otroke.


Najpogostejše težave, ki jih boste opažali pri takih otrocih so naprimer:

  • ponavljanje napak, ponavadi zato, ker se jim tako mudi.

  • Otroku boste naročili naj nekaj naredi in z največjo voljo vas bo ubogal, vendar ga bo že na poti nekaj zmotilo in bo na naročeno pozabil

  • Težko poslušajo, ko jim nekaj govorite

  • Težje si zapomnijo stvari in sledijo navodilom

  • Neko nalogo ne opravijo do konca, hitro se naveličajo

  • Pogosto pozabljajo ali izgubljajo svoje stvari

  • ….




Kaj so Bachove cvetne esence?

Cvetne esence imenujemo tudi rožice za dušo, saj uravnovešajo naša čutenja in blagodejno delujejo na dušo. V 30. letih prejšnjega stoletja jih je razvil dr. Edward Bach, s prepričanjem, da krepijo našo dušo in tako pomagajo telesu k samozdravljenju. Razvil je 38 esenc, ki so po njegovem pokrila vsa čustvena stanja za pomoč v različnih časovnih in čustvenih obdobjih. Dr. Bach je esence naredil tako, da bi delovale celostno – zdravil je človeka, ne posamezne simptome. Tako se še danes cvetne esence delajo individualno, glede na človeka, ki ga imamo pred sabo. Vseeno nam določene težave lahko dajo namig, katera cvetna esenca bi bila za nekoga primerna.


Katere Bachove cvetne esence so torej namenjene tudi za lajšanje težav pri motnjah pozornosti?


Cvetni popek divjega kostanja (Chestnut Bud) – dr. Bach, ki je začel s pripravo teh esenc, je to esenco pripravil za učenje iz lastnih napak, v njegovih knjigah lahko preberemo, da pomaga pri učenju, še posebej, ko se ponavaljajo vedno ene in iste napake in se otrok iz njih ne nauči. Je pa ta Bachova cvetna esenca pomembna tako za učenje, kot tudi koncentracijo in pozornost.


Srobot (Clematis) – ta esenca je o dr. Bachu primerna za sanjače, ki imajo glavo vedno v oblakih, za otroke, ki kar odtavajo v mislih. Je odlična esenca, ki otroka nekoliko prizemlji, pomaga pri ohranjanju pozornosti in fokusa.


Nedotika (Impatiens) - Bachova cvetna esenca za nepotrpežljive. Za tiste, ki se jim vse premika prepočasi, ki so zaradi tega tudi razdražljivi.


Encijan (Gentian) je po dr. Bachu cvetna esenca za tiste, ki jih ustavi vsaka prepreka in ki hitro izgubijo zagon. Zato jo uporabljajo tudi pri otrocih, posebej takrat, ko naletijo na kakšno prepreko, da vztrajajo, da ohranijo zaupanje vase.


Uleks (Gorse) – je globoka cvetna esenca, ki se jo po dr. Bachu uporablja za občutke brezupa in močnega pesimizma in pomaga graditi bolj optimističen pogled na življenje. Pri otrocih, ki se konstantno trudijo, a imajo vseeno težave s pravimi rezultati, se lahko zgodi, da bodo potrebovali cvetno esenco uleks.


Gaber (Hornbeam) – ta cvetna esenca se po dr. Bachu uporablja za stanje naveličanosti, je bolj površinska esenca, idealna za “ponedeljkovo razpoloženje”. Za boljšo organizacijo in inspiracijo, tudi za tiste otroke bi jo lahko uporabili, ki se hitro naveličajo sedenja npr.


Macesen (Larch) – je po dr. Bachu cvetna esenca za tiste, ki se jim zdi, da so si trenutno naložili preveč in ne bodo zmogli svojih zadolžitev. Recimo kadar začenjajo kaj novega, napornega. Pomaga jim lažje ostati na začrtani poti.


Beli kostanj (White Chestnut) - ta esenca bi znala priti prav, kadar ima otrok neželjene misli, ves čas premišljuje o določenem dogodku, lahko mu to tudi krati spanec in zvečer ne more zaspati.


Seveda to niso edine cvetne esence, ki bi jih lahko uporabili. Pomoč s cvetnimi esencami vedno izhaja iz človeka in njegovih indvidualnih potreb.


 

Viri:

1.) Spletna stran NIJZ

917 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page