top of page

Bučna juha za podpiranje pljuč

Buče v tradicionalni kitajski medicini in filozofiji ustrezajo elementu Zemlje. Element zemlje predstavlja vranico in trebušno slinavko ter želodec. Ker so buče sladke po okusu in oranžne po barvi, podpirajo vranico. Vranica je v tradicionalni kitajski medicini pomembna tudi za pravilno absorbcijo hranil. Zato so buče odlične za čas, ko se vreme spreminja in se začne sezona prehlada in gripe. Buča na telo vpliva krepčilno in toplo.


Ko bučo skuhamo v juhe ali enolončnice s toplimi začimbami, kot so ingver, česen, cimet ali nageljnove žbice, je učinek še močnejši.


Ker buča krepi naš prebavni sistem, vpliva blagodejno tudi na pljuča. Po tradicionalni kitajski medicini pomaga buča pri izločanju mukusa iz pljuč, ter zaščiti mukozne membrane v telesu.

Buča vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov – med njimi predvsem vitamina A, beta karotenov in vlaknin ter ima sorazmerno malo kalorij.


Pri bučni juhi lahko uporabimo tudi bučna semena - lahko jih potresemo po juhi na koncu. V kitajski medicini so semena tradicionalno zdravilo proti parazitom, naj bi pomagala nižati holesterol in tudi pri izboljšanju spanca.

Tokrat prilagam recept za bučno juho, lahko pa si preberete tudi recept za bučne piškote.


Recept za bučno juho:



Za 4 osebe potrebujemo:

1 kg buče narezane na velike kose (odstranite kožo in semena)

2 srednji čebuli, narezani

2 stroka česna

1 liter vode (lahko delno piščančja osnova, če jo imate)

1 žlica kokosove smetane

1 žlica ghee masla

1 žlička začimbe za buče (pumpkin spice – ta vsebuje ingver, klinčke, cimet in muškatni orešček)

Sol in poper po okusu


Prepražimo čebulo na maslu toliko da postekleni ter dodamo na kocke narezano, očiščeno bučo za 2 minuti. Zalijemo z vodo in/ali piščančjo osnovo in kuhamo, dokler ni buča mehka (približno 30 minut). Dodamo začimbe, kar cela olupljena stroka česna in juho spasiramo z paličnim mešalnikom do gladkega. Ko juho odstavimo iz ognja, lahko dodamo še kokosovo smetano. Kokosova smetana ne sme vreti.

987 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page