top of page

Domači pripravki proti kašlju

Updated: Oct 12, 2022

Sezona gripe in prehladov je udarila z vso močjo. Zato sem zbrala nekaj pripravkov proti kašlju, ki jih tudi sama pogosto uporabljam zase ali svojo družino, ko je potrebno. Nekateri sirupi so pripravljeni hitro, priprava nekaterih pa je nekoliko bolj dolgotrajna in jih boste lahko uporabili samo, če jih že imate pripravljene, ko se kašelj začne. Torej vam bodo morda prišli prav naslednje leto.


Čebula proti kašlju - sirup iz čebule


Najbolj pogosto si pripravim čebulo v medu, saj je sirup pripravljen hitro, poleg tega pa zelo pomaga. Čebula in med oba krepita pljuča in zelo pomagata pri izkašljevanju. Poleg tega pa delujeta tudi protibakterijsko in protivirusno. Čebula ima tudi topel učinek na telo.

Priprava tega sirupa je povsem preprosta. Na manjše koščke narežemo čebulo, jo damo v manjšo posodico in čez prelijemo nekaj žlic domačega nesegretega medu. Med se bo z izločki čebule razredčil, tako da ga boste lahko pili. Sama ga začnem uporabljati že kmalu po tem, ko se utekočini, čebulo pa precedim ven iz tekočine šele čez 12 ur (pustite stati vsaj čez noč, da se res izločijo zdravilne učinkovine iz čebule).

Nekateri v tak med dodajo tudi nariban ingver, česen ali pa tudi hren. Tega sama še nisem počela, je bil samo čebulni med dovolj učinkovit.


Sirup iz črne redkve proti kašlju

Še en način, ki je pripravljen hitro je sirup iz črne redkve. Srednje veliko črno redkev operemo, ji odrežemo vrh in jo izdolbemo. Vanjo damo nekaj žlic domačega, nesegretega medu. Ne napolnite redkve do konca, saj bo čez noč nastalo več tekočine, ko se bo izločilo še nekaj soka črne redkve v med. Pustite stati čez noč in zjutraj je sirup pripravljen in ga lahko jeste po potrebi čez dan.

Lahko tudi redkev olupite in jo narežete na manjše koščke ter prelijete z medom na podoben način, kot če bi uporabili čebulo.


Trpotčev sirup in sirup iz vršičkov

Eden najboljših sirupov za izkašljevanje je trpotčev sirup. O trpotcu sem že pisala na svojem blogu in tam je tudi recept za pripravo. Žal ta sirup ne morete izdelati iz danes na jutri.


Doma pogosto uporabljamo tudi sirup iz smrekovih ali borovih vršičkov. Tudi tu je priprava dolgotrajnejša. Tudi na to moramo misliti že spomladi in nabrati borove ali smrekove vršičke. Sirup se naredi po klasišnem postopku v večji stekleni posodi oz. kozarcu za vlaganje. Izmenično nalagamo v kozarec vršičke in sladkor, dokler ni kozarec poln. Začnemo z vršički, zaključimo pa s sladkorjem. Vsaka plast naj bo debela za približno 1 prst. Potem pa ga damo na sonce, da se sladkor stopi za približno 30 dni. Sirup lahko potem precedimo in uporabljamo.


Inhalacije z timijanom

Še en način, na katerega si pomagamo vsi v naši družini so inhalacije s timijanom. V večjo posodo zavrem 3 litre vode ter osolim z dobrim ščepom soli (približno 40-50 g soli) - da je slanost nekoliko večja, kot v fiziološki raztopini. Potem na koncu, tik pred inhalacijo v vodo dam še 2 vejici timijana. Timijan lahko nadomestite tudi s kapljico eteričnega olja, če samega timijana nimate.

Potem pa se seveda pokrijem z brisačo in inhaliram. Timijan skupaj s toploto topi sluz in olajša izkašljevanje.


Če se kljub domačim pripravkom kašelj ne izboljšuje, potem morate seveda poiskati tudi zdravniško pomoč. Prav tako je to potrebno, če kašelj spremlja težko dihanje.


2,739 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page