top of page

Glavoboli in minerali

Nekajkrat sem že dobila vprašanje, kako je z migrenami in glavoboli, ter ali lahko vidimo na mineralogramu, kaj jih povzroča, zato sem se odločila, da napišem en prispevek o tem.

Za glavobolom trpi veliko ljudi, bolj pogosto ženske. Vzrokov, zaradi katerih glavoboli nastanejo pa je več, od intoleranc na hrano, prekrvavljenosti, previsokem ali prenizkem krvnem tlaku, lahko pa tudi pomanjkanje ali presežek nekaterih mineralov ali pa nalaganje težkih kovin. Včasih je vzrok v stresu in čustvenem odzivu ali pa hormonskem neravnovesju.



Na mineralogramu vseh težav, ki lahko vodijo do glavobolov ne bomo mogli odkriti, nekatere pa se lahko vidijo. Kadar gre za neravnovesje v mineralih in to povzroča glavobole, bo to možno ugotoviti s pomočjo mineralograma.

Magnezij je izjemno pomemben mineral v našem telesu in njegovo pomanjkanje je lahko odgovorno tudi za pojav glavobolov in migren. Magnezij v času stresa močno izločamo, prav tako ob vsakih fizični aktivnosti. Je izredno pomemben mineral, ki sodeluje v številnih procesih v telesu.

Še en mineral, ki je lahko prispeva k migrenam in glavobolom je baker. Baker je ponavadi v presežku v tkivih in v pomanjkanju v krvi pri ljudeh, ki trpijo za glavoboli. Na mineralni analizi las pa se ponavadi pokaže kot da je v normalnih vrednostih a slabo biodosegljiv.

Cink je še en mineral, ki je včasih pri ljudeh, ki trpijo zaradi glavobolov v pomanjkanju.


Kar se tiče težkih kovin, jih je nekaj, ki najpogosteje prispevajo h glavobolom. Eden od njih je kadmij. Kadmij je ena redkih težkih kovin, ki se izloča preko urina in pota. Še ena težka kovina, ki se pogosto pokaže v presežku pri tistih, ki trpijo za glavoboli pa je svinec.

V naturopatiji so lahko glavoboli povezni z različnimi neravnovesji v organih. Najpogosteje gre za neravnovesje vranice, lahko pa tudi neravnovesje jeter. Sploh glavobol, ki se začne sredi noči (od 1ih do 3h) in vas morda celo zbudi iz spanja, je ponavadi posledica neravnovesja v jetrih. Medtem ko je glavobol, ki se poslabša po tem ko jemo, lahko povezan z neravnovesjem v vranici, saj je vranica povezana z želodcem.


Večina glavobolov ni zares nevarnih, čeprav nam lahko močno oteži življenje in lahko resno zmanjšajo kvaliteto življenja. Ljudje, ki jih pogosto imajo, jih ponavadi že dobro poznajo in imajo neke načine, da si jih lajšajo. S pomočjo pravilne prehrane lahko frekvenco glavobolov zmanjšamo.




Lahko pa so glavoboli tudi znak resne bolezni kot so naprimer možganske krvavitve, okužbe, maligne bolezni, možganski žilni dogodki in podobno. Bodite predvsem pozorni, če se glavobol pojavi nenadno in se iz minute v minuto slabša ali če je hujši kot glavobol, ki ste ga doživeli. Prav tako se je nujno posvetovati z zdravnikom, če imate poleg glavobola tudi trd vrat in/ali vročino, ali pa če so poleg glavobola prisotni tudi drugi znaki, npr. slab spomin, slab vid, krči, zmedenost, ali če je glavobol nastal po poškodbi.

568 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page