top of page

Inhalacije za različne respiratorne težave

Trenutno spet kroži veliko respiratornih virusov, vreme nam jo je na svoj način zagodilo. Zato sem se odločila, da napišem malo več o inhalacijah.


Eden bolj učinkovitih domačih ukrepov pri premagovanju različnih respiratornih težav so inhalacije s vročo vodo in soljo, ter lahko dodatki različnih zelišč. Zelišča lahko dodamo kar sveža – nekaj vejic, oz čaj, močnejša pa so eterična olja. V tem primeru dodamo samo 1 kapljico v vodo.


Pri tem je pomembno, da inhalacije delamo na star način – ne z inhalatorji, pač pa inhaliramo paro iz posode z vročo vodo, ter da smo pokriti z brisačo. Uporabimo večji lonec, in na vsak liter vode damo 15 g soli. Ko je para še zelo vroča smo malo bolj odmaknjeni, ko se ohladi, pa se pomikamo bližje. Inhaliramo 20-30 minut naenkrat. Lahko tudi 2x, 3x na dan.


Katera zelišča lahko pomagajo?

Evkaliptus: evkaliptus bomo uporabili pri prvih znakih gripe in prehlada, posebej pri zabasanih sinusih ali neprehodnem nosu. Njegov vonj po mentolu lahko pomaga očistiti nosne poti in olajšati dihanje.

Poprova meta: Poprova meta deluje zelo podobno kot evkalipt. Je še ena rastlina z lastnostmi mentola, ki lahko pomaga pri čiščenju sinusov in blaži nelagodje pri dihanju. Običajno se uporablja za lajšanje simptomov prehlada in okužb sinusov.

Borovi vršički: olajšajo izkašljevanje, blažijo vneto grlo (pr item je bolj učinkovit sirup), protimikrobno tudi delujejo.

Sivka: sivko verjetno poznate kot rožo za sprostitev in lajšanjem stresa, lahko pa njene protivnetne lastnosti olajšajo tudi bolezni dihal, kot sta astma in bronhitis. Sivka olja lahko pomaga pomiriti dihalne poti in zmanjša vnetje.

Timijan: timijan vsebuje spojine, kot je timol, ki imajo protimikrobne in pomagajo pri izkašljevanju Pogosto se uporablja za zdravljenje okužb dihal, kot sta bronhitis in kašelj. Vdihavanje timijanove pare lahko pomaga odpraviti zastoje in podpira zdravje dihal. Timijanove paste, kreme, so zelo primerne tudi za mazanje po prsih in hrbtu ob prehladnih obolenjih.Rožmarin: Rožmarin je bogat z antioksidanti in protivnetnimi spojinami, zaradi česar je uporaben pri boleznih dihal, kot sta astma in bronhitis. Vdihavanje pare, prepojene z rožmarinom, lahko pomaga zmanjšati vnetje v dihalnih poteh in spodbuja čistejše dihanje.


Pri uporabi zelišč (sploh v primeru eteričnih olj, ki imajo močno delovanje) je vedno potrebna pazljivost – možne so tudi alergijske reakcije ali kontraindikacije.


Če se stanje ne izboljša kljub uporabi inhalacij, se pri dihalnih težavah posvetujte z zdravnikom. Nasveti na tej strani so izobraževalne narave in ne nadomeščajo posveta pri zdravniku.


Kar se tiče hrane, pljuča imajo rade blago pikanten okus, ingver zna biti zelo blagodejen, prav tako

Pomembno je, da se izogibamo jedem, ki sluzijo. Najbolj sluzijo mleko in mlečni izdelki, tudi oves in banana, ter na splošno presežek sladkega okusa in živil, ki delujejo hladno. Več o naturopatski prehrani za pljuča, si lahko prebereš tudi tule.


Če te zanima, kako si lahko pri različnih težavah pomagaš s pomočjo hrane, pa se lahko o tem veliko naučiš na tečaju HRANA KOT ZDRAVILO.

198 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page