top of page

Intolerance na hrano

Updated: Mar 31, 2021

Če se pogosto po jedi počutite slabo, vas naprimer napenja, potem je možno, da imate intoleranco na določeno hrano.

Ljudje imamo večkrat (celo vedno bolj pogosto) fizične reakcije na hrano, ki jo zaužijemo. Hrana je vedno bolj predelana, pa tudi naš življenjenski stil je vedno bolj hiter in stresen. Ponavadi so reakcije po hrani povzročene bolj z intolerancami na hrano in ne toliko s pravimi alergijami na hrano.

Ker lahko vsaj do neke mere intolerance in alergije povzročijo podobne probleme, jih ljudje radi zamenjajo.


Kakšna je razlika med prehransko intoleranco in alergijo na določeno hrano?

Prava alergija na hrano povzroča reakcije imunskega sistema, kar lahko vpliva na številne organe in lahko povzroči tudi resne težave, celo življensko ogrožujoče v določenih primerih. Intoleranca ne vključuje reakcije imunskega sistema, je praviloma manj resna, vendar nam lahko povzroča različne neprijetnosti predvsem v gastrointestinalnem traktu. Večkrat je intoleranca samo začasna in lahko izzveni, če hrano na katero smo intolerantni začasno odstranimo iz jedilnika.




Intoleranca na hrano lahko nastane zaradi:

  • Premalo encimov, ki so potrebni za razgradnjo hrane. Zato imamo lahko težave z laktozo (mlečnim sladkorjem), če imamo premalo laktaze ali encima za razgradnjo laktoze. Enako imamo lahko težave tudi s fruktozo ali sadnim sladorjem.

  • Prepustne stene črevesja, ki spuša snovi, ki jih ne bi smela

  • Občutljivosti na aditive, pesticide, ki so ostali na hrani oz. se hrani dodajajo. Najpogosteje težave povzročajo npr. sulfiti, ki jih dodajajo naprimer v meso, da je videti bolj sveže - kar je sicer prepovedano. Dodajo jih čipsu, zamrznjenemu pomfriju pa tudi sušenemu sadju. Drugi tak dodatek je ojačevalec okusa MSG ali monosodium glutamat, ki ga najdemo npr. v kitajski hrani.

  • Prevelike uporabe – torej prepogosto jemo določeno hrano, ki nam zaradi presežka vedno bolj škoduje

  • Zaradi stresa oz. hranjenja med stresnimi obdobji – torej, da se ne usedemo za mizo in se dejansko skoncentriramo na hrano ampak raje pojemo v stoje ali medtem ko delamo in se stresiramo. To je zelo slabo za prebavo, saj želodec bolje dela in prebavlja v miru.

  • Nastanek je lahko tudi čustvene narave. Čeprav neko hrano dobro prenašamo, pa smo jo jedli v času nekega čustvenega stresa, se lahko intoleranca na to hrano razvije kot obrambni mehanizem telesa. Naj si gre za to, da smo poleg hranjenja gledali televizijo (slabe prehranjevalne navade) in izvedeli slabo novico (naprimer, kako je bomba ubila otroke), ali pa za osebni čustveni pretres med hranjenjem (lahko izredno slaba novica). Pri tem smo se lahko prehranjevali s sicer zelo zdravo hrano, pa bo telo lahko razvilo intoleranco.

Kako intoleranco prepoznamo

Po določeni hrani, boste morda imeli prebavne težave - to je znak za intoleranco na hrano. Reakcija ni takojšnja, ampak ponavadi šele čez nekaj ur. Pojavijo se lahko vetrovi, driska, napenjanje, bruhanje, krči, zgaga, slabost, bruhanje, podobno se kaže tudi sindrom razdražljivega črevesja, pa tudi glavobol in migrena, slaba cirkulacija in zatekanje, lahko tudi kožni izpuščaji, lahko se celo začne nabirati odvečna telesna teža.


Če gre vedno za isto hrano, lahko z natančnim vodenjem dnevnika prehrane ali izločevalno dieto (torej izločanjem hrane, ki vam dela težave) indentificirate vsaj določene intolerance. Težava pa je lahko, če ste intolerantni na kakšen aditiv ali pesticid, saj v tem primeru težje določiti, kaj vas moti, saj včasih niti ne vemo, da je dražeč dejavnik prisoten. V tem primeru pa pride v poštev tudi testiranje na prehranske intolerance.

Prehranske Intolerance so različne pri različnih ljudeh, odvisno od stila življenja, prehranskih navad, pa žal tudi zaradi stvari, na katere nimamo vpliva. Žal je naša hrana postala vedno bolj osiromašena, vedno bolj predelana in z vedno več aditivi, pesticidi, pa tudi gensko spremenjena.

Če so problem pesticidi in aditivi, se je vredno posluževati ekološke hrane iz preverjenih virov (kmetov, za katere veste, kako hrano pridelujejo). To je pravzaprav priporočljivo, tudi če težav trenutno nimate.

Če hrano, na katero imamo intoleranco, izočimo iz jedilnika za vsaj 60 dni, potem pa jo v manjših količinah ponovno vključimo, je velika verjetnost, da jo bomo dobro prenašali. Uvajamo pa jo nazaj v jedilnik seveda počasi in postopoma.


Testiranje na prehranske intolerance oz. na katero hrano ste preobčutljivi, lahko naredite tudi pri meni. Potrebujem samo vzorec vaših las. V priznanem laboratoriju v Italiji bodo za vas preverili intolerance za več kot 600 različnih živil. Na testiranje las za prehranske intolerance se lahko naročiš tule.




782 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page