top of page

Kaj nam jezik in obraz povesta o našem zdravju

Updated: Dec 13, 2022

Ste se že kdaj gledali v ogledalo in se spraševali, zakaj se vam mozoljčki ali suha koža pojavlja vedno na istem mestu na obrazu, z drugimi deli obraza pa nimate težav?

Kaj pa jezik? Ste si ga že kdaj pokazali in ugotovili, da ima polno razpok, je nabrekel, ima belo ali rumeno oblogo?


Jezik in obraz nam veliko povesta o stanju našega telesa in zdravju naših organov. V tem postu bi želela na kratko opisati, kaj vse lahko izberemo iz obraza ali jezika.


Področja obraza in kako so povezana z našimi organi?

Če se najprej posvetimo obrazu. Na obrazu imamo določena področja:

- Čelo govori o zdravju tankega črevesja

- Predel pod očmi, sploh bolj proti zunanji strani, govori o stanju ledvic. Podočnjaki naprimer so lahko znak defidracije, ali pa izčrpanosti, pomanjanja vitalne energije, ki se shranjuje v ledvicah. Sploh temna barva podočnjakov kaže na šibkost energije ledvic. Če so podočnjaki rjave barve, lahko to kaže na šibek pretok energije skozi jetra.

- Nos nam kaže zdravje pljuč. Ne gre samo za kožo na nosu, ampak pogledamo celoten nos, pomembne so tudi nosnice. Ljudje, ki imajo slabo energijo pljuč imajo ponavadi nosnice majhne, lahko delno zaprte. Pri takih ljudeh je pogosta rdečina na straneh nosu.

- Predel ob nosu spodaj nam kaže stanje debelega črevesa. Debelo črevo je povezano tudi s pljuči

(saj so po tradicionalni kitajski medicini pljuča organ kovine, debelo črevo pa podorgan).

- Predel ob nosu zgoraj kaže stanje genitaij.

- Predel brade kaže na stanje maternice (oz. prostata pri moškem). Mozoljčki na tem predelu so lahko znak neravnovesja hormonov naprimer.

- Predel pod nosom kaže na stanje jajčnikov (oz. mod pri moškem)

- Usta kažejo na stanje vranice. Razpokane ustnice so lahko znak težav v tem predelu.

- Lica so povezana s stanjem srca. Največkrat boste lahko pri deficitu srca opazili veliko kapilaric na licu, rdečino... To kaže na presežek toplote in seveda na obremenjeno srce.


Področja jezika in kako so povezana z našimi organi?

Tudi področje na jeziku so povezana s točno določenimi organi. Pregled delov jezika in povezanih organov si lahko pogledate na sliki. Zdrav jezik je rožnat, ni preveč rdeč, ima oblogo, a ta nima izrazite barve. Če se pojavijo kakšne psremembe, nam to kaže na neoptimalno stanje telesa:


- Ob straneh je žolčnik in jetra. Ta del je lahko pri nekaterih ljudeh zelo nabrekel, poln razpok, lahko se poznajo sledi zob na jeziku. To se lahko zgodi zaradi čustvovanja - človek je veliko jezen, ali pa jezo tišči v sebi. Lahko pa je zaradi nepravilnega prehranjevanja. Predvsem gre v tem primeru lahko za preobilne večerje, verjetno z veliko maščobami.

- odtisi zob lahko kažejo tudi na neravnovesje vranice, saj kažejo na šibkost tkiv.

- Čisto zadaj so ledvice in mehur. To je tisti del, ki ga že težko vidimo. Večkrat lahko na tem delu opazimo belo oblogo. To lahko kaže na težave pri prehranjevanju - preveč ogljikovih hidratov ali mlečnih izdelkov.

- Na konici jezika je srce. Nekateri ljudje imajo ta predel zelo rdeč. To lahko kaže da je srce obremenjeno.

- Prav po sredini jezika je želodec. Pri marsikom se pojavi po sredini jezika zareza, ki je lahko precej globoka. To spet lahko kaže na napačno prehrano. Človek je preveč različnih živil v enem obroku, zato hrana predolgo ostane v želodcu. Tu je lahko težava tudi z refluksom.


Če je jezik poln razpok gre lahko za dehidracijo ali pa pomanjkanje elastičnosti tkiv.

Na jeziku se lahko pojavijo tudi različne barve oblog ali pa je obloge premalo. Recimo rdeč jezik, brez obloge lahko kaže na presežek vročine v telesu. Če dobi zraven še rumeno oblogo gre že za hud presežek vročine v telesu.


Iz izgleda obraza in jezika se zelo dobro razbere, katere Shusslerjeve oz. tkivne soli telesu manjkajo. O tem pa v kakšnem od naslednjih blogov :).


6,612 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page