top of page

Kaj sploh lahko jem - prehranski načrt na podlagi mineralograma

Updated: Sep 3, 2023

Ker večkrat dobim vprašanje: “Kaj lahko jem, da bo dobro zame?”, sem se odločila, da vam napišem malo o tem.

Zdrava prehrana ni za vse ljudi enaka. Seveda, nekaj dejstev drži. Neglede na to, koliko ste stari in kakšen je vaš metabolizem. Recimo preveč enostavnih sladkorjev, bele moke, pa tudi soli in mleka, je v vsakem primeru dobro izločiti iz prehrane ali jih vsaj zelo omejiti. Vsi vemo, da je dobro jesti več zelenjave, ampak to so zelo splošna priporočila. Prehrano je dobro prilagoditi posameznikovim potrebam. Nekaj o tem si lahko preberete tudi tule: prehrana v naturopatiji.


Torej, kaj recimo jemo pri nas doma in zakaj se za določeno hrano odločimo ob določenem trenutku?

Zjutraj si naprimer privoščimo ali proseno kašo ali ajdove palačinke z različnimi dodatki. Ajda je nevtralna in razprši vlago, zato je zelo dobra za vranični deficit, kjer gre ponavadi za presežek vlage v telesu. Poleg tega je zelo dobra za ožilje in urejanje prebave. Ker je zjutraj od 7ih do 9ih vranica bolj aktivna si privoščimo tudi sadje – borovnice so dobre za ledvice npr. Ne sladkamo pa dodatno, jagodov preliv sem naredila samo iz jagod in malo vode, saj je že sadje samo po sebi dovolj sladko. Za palačinke uporabim ajdovo moko in riževo mleko, ter jajca. Tule si lahko pogledate tud recept za ajdove palačinke. Zraven sem si privoščila tudi sveže iztisnjen pomarančni sok zaradi vitamina C in kalija, čeprav čez dan pijem samo vodo.


ajdove palačinke z jagodami


Za malico si naprimer lahko potem privoščim jajčka s šparglji in čebulo. Šparglji, ker so odlični tako za ledvica kot za jetra, čebulo pa za vranico, saj tudi je topla po učinku. Poleg tega pa ima tudi antibakterijske lastnosti.




Za kosilo so bili recimo tudi šparglji (ker sem jih imela in so za porabit, jih pač čim bolj sveže jem tudi večkrat na dan, malo je treba biti tudi praktičen). Poslužujem se jih, ko so na voljo, tudi zato, ker so bogati z manganom, fosforjem, železom – to so vse minerali, ki so se pri meni na mineralogramu pokazali, da so nekoliko v pomanjkanju. Spekla pa sem tudi sladek krompir, da malo pocrkljam svojo potrebo po sladkem, da se potem kasneje v dnevu ne vržem na kakšno čokolado 😊. Sladek krompir vsebuje tudi veliko mangana, pa tudi kalija in vitamina A. Zadnja dva sta značilno potrebna ljudem, ki imajo počasnejši metabolizem. Po podatkih iz mojega mineralograma, sem taka tudi jaz.

Počasni metabolizatorji oz. oksidatorji morajo tudi posebej paziti na to, da v telo ne vnašajo veliko dodatnih maščob. Torej lahko jemo samo res zdrave maščobe, kot so olivno olje, semena in podobno.




Zvečer sem si privoščila pa še juhico iz gomoljne zelenjave in čičerike. Dokaj lahka večerja, da ne bo problem spati in da se bo med spanjem telo lahko regeneriralo. Da ne bo imelo preveč dela s prebavljanjem. Če bi imela recimo pomanjkanje kroma, bi bil to odličen čas, da v juhico dodam kakšen brokoli. Jutri bom juhico lahko uporabila še kot predjed pri kosilu in si zraven pripravila samo kak košček mesa še.

Iz čičerike, ki sem jo skuhala posebej, bom lahko pripravila še odličen domači humus.




Upam, da sem vam dala kakšno idejo, kaj si lahko privoščite čez dan. Bom poskusila dokumentirati tudi še kakšen dan za še več idej. Kvečjem, res ni potrebe, da ste lačni. Razen, če se trudite izgubiti kakšen kilogram. V tem primeru vsaj zvečer malo lačni žal morate biti. A je treba res paziti, da kalorični deficit ni prevelik - ne smemo se stradat, ker je samo vprašanje časa, kdaj boste spet napadli hladilnik :). To pa iz lastnih izkušenj ;).


Če bi si tudi ti želela mineralogram, da boš prepričana, česa ti primanjkuje, pa verjetno že veš, da ga lahko naročiš pri meni.

767 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page