top of page

Kaj sploh lahko jem - 2. del

Updated: Mar 27, 2021

Zaradi velikega zanimanja, sem dokumentirala še nekaj jedi, ki si jih lahko pripravite.

Zjutraj si včasih pripravim zeleni smuti iz špinače, naravnega jabolčnega soka in jabolk. Zaradi sladkega okusa je dobra podpora nadledvični žlezi takoj zjutraj ko ustanete. Poleg tega ne preobremeni preveč vranice, ker ga pijem ob 7ih zjutraj. Dodam tudi cimet, ker pomaga uravnavati sladkor v krvi, pospešuje izločanje inzulina in poskrbi, da se sladkor v krvi ne dvigne prehitro.

Zeleni smuti

Po takem, dokaj lahkem zajtrku sem sicer precej hitro lačna. Zato vseeno največkrat jem prav proseno kašo na rastlinskem mleku, seveda sladko in z različnimi dodatki.

Po takem zajtrku pa potrebujem še malico. Zato sem si pripravila jajčno omleto s šparglji in korenčkom. Šparglji, ker so odlični tako za jetra, kot za ledvice, ter korenček, ker ima ogromno vitamina A in betakarotenov, ki nam počasnim oksidatorjem ponavadi primanjkuje. Vedno se trudim, sploh pozimi, vključiti še nekaj zelenega v obrok (naprimer rukolo ali špinačo ali regrat), saj to podpira in čisti jetra.


Za kosilo sem naredila čičerikine polpete z zelenjavo. Ostalo pa mi je še nekaj čičerike, za humus. Za koslio sem jedla samo polpetke z malo govedine iz juhe. Humus pa sem pojedla naslednji dan.


Takole pa je izgledal domači humus, ko sem si ga privoščila za malico naslednji dan. Humus je meni osebno odličen, vsebuje veliko proteinov pa tudi zdravih maščob (tahini), poleg tega ga lahko jem s surovo zelenjavo - torej veliko mineralov in vitaminov.

Za večerjo je vedno zelenjavna juha, pri kateri se potrudimo, da so čim bolj raznolike. Od cvetačnih, do takih iz gomoljne zelenjave, korenčkove, špargljeva, zeljnata juha... Običajno z dodano kakšno stročnico (leča, fižol ali čičerika).

Odlična je tudi goveja juha ali pa piščančja. V tem primeru je ponavadi brez zakuhe, samo z zelenjavo in malo mesa iz juhe. Sploh če se izkaže, da potrebujete več proteinov. Juho pa potem lahko uporabite tudi še za kosilo. Goveja ali kostna juha je odlična za remineralizacijo telesa, pa tudi ob boleznih za preprečevanje dehidracije.


Naturopatska kuhinja sploh ni zapletena. Upam, da sem vam dala še kakšno idejo, kaj si lahko pripravite. Ker vidim, da vas take objave zanimajo, se bom potrudila in še kakšno pripravila. Vesela bom vaših komentarjev, kako se vi prehranjujete.


Če pa tudi vas zanima, katerih mineralov in vitaminov vam manjka, pa si lahko preverite z mineralogramom.

678 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page