top of page

Kako se hladiti v vročih poletnih dneh

Updated: Jul 12, 2023


Trenutno se nahajamo v vročih dnevih. Poleg tega da se držite v senci in v notranjosti na primerni temperaturi, si lahko pri ohaljanju pomagate tudi na druge načine.


Pomemben način za ohlajanje je primerna prehrana: Izbirajte lahko prebavljiva živila, kot so sveže sadje in zelenjava. Vse, kar zaužijemo surovo nas hladi. Poleti si lahko privoščimo več tega. Hladne in osvežilne jedi kot so solate, hladne juhe so prav tako priporočljive. Primerna je sadje in zelenjava, ki ima veliko vode (taka je naprimer lubenica, bučka, kumara, paradižnik...).


Sladoled, zmrznjeno sadje vseeno ni priporočljio jesti, sploh ne v velikih količinah, saj hladi želodec. Če si boste že privoščili sladoled, ga dobro pogrejte že v ustih, to ja najmanj kar lahko naredite, da bo vsaj malo manj vplival na želodec. Izogibajte se mastni, ocvrti in začinjeni hrani, saj lahko povzročijo povečanje notranje toplote.


Več o primerni prehrani za poletje, si lahko preberete tudi na mojem blogu.

Tule si lahko pogledate tudi knjižico receptov Za vroče poletne dni z nekaj idejami za jedi, ki vas bodo hladile.



Pitje hladnih (a ne mrzlih) pijač, kot so voda, zeliščni čaji, limonada (tudi malo slana) lahko pomaga telesu ostati hidrirano in se ohladiti. V limonado lahko daste kakšno vejico mete, kar bo še bolj hladilno vplivalo na telo. Izogibajte se preveč ledenim pijačam, saj lahko upočasnijo prebavo, kot mrzla hrana.


Pomagajte si z zeliščnimi čaji. Nekateri zeliščni čaji, kot so metin čaj, hibiskusov čaj, šipkov čaj, imajo hladilne lastnosti in pomagajo uravnavati telesno temperaturo. Lahko jih pijete tople ali ohlajene. Metin čaj je zelo priljubljen v vročih državah severne Afrike prav zaradi svojih hladilnih lastnosti.


Limonada z lubenico - RECEPT



za 1 l potrebujete:

2 limoni

1/4 Lubenice brez pečk

10 listkov mete

približno 1 dcl vode


Lubenici odstranimo semena in lupino in jo narežemo na majhne koščke. Iztisnemo sok dveh limon. V blender damo lubenico, sok dveh limon in 1 dcl vode, ter metine listke. Vse skupaj zmešamo, da dobimo gladko tekočino. Nalijemo v kozarčke in okrasimo z listkom mete.

Več receptov za hrano in pijačo lahko dobite v KNJIŽICI RECEPTOV ZA VROČE POLETNE DNI.



Hladilne točke na telesu

Nekatere točke na telesu so hladilne točke in pomagajo zmanjšati notranjo toploto. Na primer, lahko uporabite hladne obkladke ali ledene pakete na točkah, kot so zapestja, gležnji ali hrbtna stran vratu. Lahko v krpo zavijete kocko ledu in jo postavite na popek, da vas hitro pohladi.

Zelo je pomembna tudi izbira primernih oblačil. Nosite ohlapna oblačila iz lahkih in dihajočih materialov, kot so bombaž ali lan. Izogibajte se sintetičnim materialom, ki zadržujejo toploto in vlago.

Vročina lahko povzroči tudi nelagodje in zato razdražljivost. Tudi pri tem si lahko pomagamo. Pomembno je ohraniti um umirjen in sproščen. Prakticiranje tehnik sproščanja, kot je meditacija ali joga, lahko pomagata uravnavati notranjo toploto.


Upam, da vam kakšen od navedenih nasvetov pomaga v tej trenutni vročini, da se boste lažje ohladili.

816 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page