top of page

Katera živila je potrebno namakati in zakaj

Določena živila moramo namakati, preden jih skuhamo in zaužijemo. Že naše babice so dobro vedele, da je fižol potrebno namočit, čeprav večinoma prevladuje menjenje, da je to zato, da se hitreje skuha in ne povzroči napenjanja. Vendar ne gre samo za to.


Včasih ljudje že dalj časa jedo zdravo, zelo priporočljivo hrano, pa vseeno prihaja do pomanjkanja vitaminov in mineralov. Eden od razlogov je lahko nepravilna priprava hrane.

Nekatera živila moramo nujno namakati, saj sicer absorbcija mineralov iz njih ni dovolj dobra. Lahko vplivajo tudi na absorbcijo mineralov iz drugih živil, ki jih zaužijemo. Taka živila so predvsem pšenice (tudi prosena in ajdova kaša, čeprav ajda ne spada med pšenice), oreščki, semena in vsem dobro znane stročnice.




KAJ SPLOH JE NAMAKANJE

Namakanje pomeni, da določeno živilo preden ga skuhamo namočimo za več ur, da se iz njega izlužijo spojine, ki onemogočajo absorbcijo hranil. Z namakanjem zmanjšamo vsebnost fitinske kisline, taninov, polifenolov, snovi, ki bi lahko povzročale pline, pa tudi nekaterih encimskih inhibitorjev, ki preprečujejo razgradnjo hrane in dobro prebavo zaužite hrane. Dodatna prednost namakanja je seveda, da so taka živila tudi hitreje skuhana.

Vodo v kateri smo živila namakali moramo odliti, živila sprati in skuhati v sveži vodi.


KOLIKO ČASA NAMAKAMO

Namakamo zelo različno. Večja živila, kot so oreščki, fižol, moramo namakati dlje časa. V tem primeru priporočam vsaj 12 ur. Lahko pa tudi več. Pšenice morda potrebujejo malo manj časa, vendar vseeno ne bo nič narobe, če boste zvečer namočili živila za naslednji dan.


SNOVI, KI JIH IZPEREMO

Fitinska kislina – imenujeno jo tudi anti-nutrient, ker se veže na določene protein in minerale, kot so cink, železo ali kalcij in preprečuje njihovo absorbcijo v prebavnem sistemu. Namakanje aktivira encime, prisotne v hrani, ki razgrajujejo fitinsko kislino, poleg tega pa tudi spira fitinsko kislino. Dalj časa kot namakate, manj je fitinske kisline v hrani, ki jo namakate. Vodo je seveda potrebno odliti, da odstranimo fitinsko kislino, ki se je sprala.


Polifenoli in tanini - polifenoli so sicer vir antioksidantov, vendar se lahko vežejo na nekatere protein in minerale in preprečujejo njihovo absorbcijo. Podobno kot pri fitinski kislini, tudi tu namakanje aktivira encime za razgradnjo polifenolov, poleg tega pa fizično spere polifenole. Za spiranje polifenolov je potrebno manakanje vsaj 2-4 uri, saj je v tem času bil zaznan velik padec polifenolov v živilih.


Oligosaharidi – snovi ki povzročajo napihnjenost: predvsem stročnice imajo veliko oligosaharidov. Ljudje nimamo sposobnosti prebave nekaterih oligosaharidov, zato jih veliko pride v debelo črevo, kjer jih porabijo bakterije za svojo rast in razvoj. Kar pa lahko povzroči napihnjenost in vetrove. Namakanje zmanjša pojavljanje vetrov po zaužitju stročnic.


Torej, če jeste vse prave stvari, pa vseeno pri vas je pomanjkanje mineralov in vitaminov, potem je morda tudi namakanje živil pomembno.


 

Viri:


2,060 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page