top of page

Marjetica - prezrta spomladanska rastlina

Updated: May 16, 2020

Marjetica (Bellis perennis) je rožica, ki raste po Evropi in zahodni Aziji. Rada ima predvsem vlažno in hranljivo prst, zato raste predvsem na travah, pašnikih, jasah, parkih... Pogosto nanjo gledamo, kot na plevel in celo invazivno rastlino, vsi jo poznamo kot spomladansko rožo iz katerih smo včasih pletli venčke. A jo lahko uporabimo, tudi kot zdravilno rastlino.


Za pripravo čaja in drugih pripravkov vzamemo predvsem cvetove, čeprav so uporabni tudi listki. Marjetice vsebujejo eterična olja, tanine, flavonoide, grenčice, organske kisline, smole in inulin.

Za kaj vse se je marjetica tradicionalno uporabljala?

Uporabljala se je predvsem v obliki čaja. Topično, torej zunanje, naj bi pomagala pri celjenju manjših ran ali urezov, tudi pri ekcemih, izpuščajih. Kot tinktura se je uporabljala tudi kot pomoč pri aknah, pa tudi kot ustna vodica, ki jo po spiranju izpljunemo. Žvečenje svežih listov (manjše količine) naj bi pomagalo tudi pri aftah ali vnetih dlesnih.

V obliki čaja so marjetico tradicionalno uporabljali pri različnih prebavnih težavah, driski, zaprtju, pomaga pa tudi pri pretoku energije jeter in žolčnika. Prav tako pa so jo tudi uporabljali pri menstrualnih bolečinah in izgubi krvi, migrenah in tudi vnetjih mehurja. Učinkovala naj bi kot diuretik pri zatečenih nogah, izboljšala prebavo, povečala apetit in metabolizem.

Priprava čaja iz marjetic:

Cvetove marjetic naberemo in posušimo na soncu. Za pripravo skodelice čaja uporabimo dve žlici posušenih cvetov, ki jih za 10 minut namočimo v vročo ali vrelo vodo. Ne spijte več kot 3 skodelice na dan.

Priprava tinkture iz marjetic:

Za tinkturo marjetice damo v kozarec in prelijemo z alkoholom (vsaj 40%) tako da so popolnoma prekrite. Pustimo stati 2-6 tednov na toplem. Potem precedimo v temne stekleničke.


Priprava olja iz marjetic:

Olje se lahko uporablja topično in naj bi pomaglo pri boljšem cepljenju ran. Priprava olja je podobna pripravi tinkture, le da namesto alkohola uporabimo olje. Marjetice naberemo in jih damo v primeren suh kozarec. Pri tem marjetic ne peremo, saj je izredno pomembno, da niso mokre. Čez marjetice prelijemo mandljevo ali kokosovo olje. Spet pazimo, da olje popolnoma prekrije marjetice. Pustimo 2 tedna na toplem in precedimo. Če želite močnejše olje, lahko v precejeno olje ponovno za 2 tedna daste nove marjetnice.

295 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page