top of page

Svinec in Van Gogh

Updated: Jan 1, 2021

Velik del človeške civilizacije je svinec ena od pomembnih težkih kovin, ki ga pogosto vnašamo v telo in je za nas toksičen. Uporabljali so ga stari Egipčani, uporabljali so ga stari Rimljani in še vedno smo mu izpostavljeni, saj imamo v veliki meri svinčene cevi za vodo, še nedavno pa smo ga uporabljali tudi kot dodatek bencinu, pa v stenskih barvah… V novejših barvah ga sicer več ni, a v starejših hišah so lahko stene še vedno pobarvane z več sloji stenske barve, ki vsebuje svinec. To je, vsaj v Ameriki, tudi najpogostejši vir zastrupitve otrok s svincem.

Svinec so uporabljali tudi v barvah za slikanje. In še danes predvidevajo, da se je Van Gogh verjetno trpel zaradi zastrupitve s svincem. Rad je namreč grizel delčke brave, kar je vplivalo na njegovo mentalno stanje. Eden od simptomov zastrupitve s svincem je, da okoli svetlih predmetov vidiš še svetel odsev. In to je zelo dobro vidno v njegovih slikah. Od teh je najbolj poznana “Zvezdna noč”.


Znaki zastrupitve s svincem

Zgodnji znaki zastrupitve s svincem so zelo splošni in jih težko povezemo prav s težko kovino svincem. Vključujejo npr. vrtoglavico, glavobole, težave v spodnjem delu trebuha, utrujenost. Bolečine v sklepih, slaba koordinacija in težave s spomninom.

Če smo izpostavljeni kronično, lahko pride tudi do težjih znakov kot so anoreksija, kolike, slabotne mišice, mravlinčenje v okončinah, emocionalna nestabilnost in celo sovražna nastrojenost. Lahko se pojavi siva linija po dlesnih, ki kaže na zastrupitev s svincem.

Vpliv ima tudi na živčni sistem in so ga znanstveniki povezali s hiperaktivnostjo, težavami z učenjem, težavami s pozornostjo in podobnimi težavami.

Svinec je znan po tem, da v kosteh zamenja kalcij in se v kosteh tudi nalaga. Lahko uničuje hrustančno tkivo in prispeva k artritisu. Nalaga se najraje na koncih kosti v sklepih. Pri otrocih pa so ugotovili, da imajo tisti otroci z več svinca, večkrat karies. Zobje so namreč po sestavi podobni kostem. Posebej pri otrocih, ki imajo velike težave s kariesom, kljub rednemu ščetkanju zob in so poleg tega še hiperaktivni, lahko pomislimo na preveliko količino svinca v telesu.


Kako preverimo količino svinca v telesu?

Izredno dobra metoda za oceno svinca in ostalih težkih kovin v telesu je mineralogram, pri katerem testiramo lase. Če pride do vnosa svinca, ga bo telo poskusilo čim prej odstraniti iz krvi, najprej v lase. Če pa ga ne more eliminirati, potem ga naloži v različna tkiva. Lahko se naloži praktično kamorkoli, a svinec ima posebno afiniteto do kosti, kamor se ga odloži največ. Ker ga telo hitro eliminira, se povišane ravni svinca v krvi niti ne vidijo. Ampak povišane ravni v organih, se bodo poznale tudi na laseh. Zato je mineralogram zelo primerna tehnika za določitev svinca in ostalih težkih kovin.


Ni pa seveda pomembna samo količina svinca ampak tudi količina drugih mineralov v telesu. V tem primeru vedno gledamo razmerja med kalcijem in svincem ter razmerje med železom in svincem. Saj je železo antagonist svinca. Kadar se ta razmerja spremenijo, je lahko svinec nevaren za naše zdravje. Z mineralogramom lahko dobro določimo tudi ta razmerja in tako ugotovimo, ali je svinec problem za točno določenega človeka ali pa mu ne predstavlja težave.


Svinca, ki se je že naložil v telesu, se ni enostavno znebiti, zato je veliko bolje, če se lahko izogibamo virom, da do nalaganja ne prihaja.

227 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page