top of page

Cink – mineral izredno pomemben za rast in razvoj

V telesu je prisotnih ogromno različnih mineralov, ki jih potrebujemo za pravilno rast in razvoj. To sploh ni čudno, saj smo prišli iz morja, ki vsebuje praktično vse minerale.

Eden bolj pomembnih mineralov za pravilno rast in razvoj je cink. Odrasel človek ima v sebi okoli 2-3 g cinka, večinoma pa ga shranjuje v kosteh. V krvi je količina cinka bolj ali manj konstantna, lahko pa se pokaže presežek ali pomanjkanje cinka v laseh – to lahko spremljamo s pomočjo mineralograma.

V hrani, ki je pretežno osiromašena v današnjem svetu, je zelo možno, da cinka primanjkuje. Cink je namreč topen v vodi in se iz zemlje spira, poleg tega pogosto zavržemo ravno tisti del hrane, ki ima cinka veliko (npr. kalčke in otrobe). Cink se dodatno spira tudi s kuhanjem. Kadar torej kuhamo in odlijemo vodo, v kateri smo kuhali, takrat odvržemo tudi cink. Zato v naturopatiji priporočamo veliko zelenjavnih juh, kjer tudi vodotopni minerali ostaneje v vodi in jih tako tudi zaužijemo.

V procesirani hrani je cinka malo, poleg tega proceisrana hrana pogosto vsebuje kemikalije, ki cink vežejo, tako da ga telo ne more uporabiti (npr. manjše količine EDTA).

Za absorbcijo potrebuje dobro želodčno kislino, po drugi strani pa je lahko pomanjkanje cinka tudi težava, zaradi česar je pH želodčne kisline previsok.


Cink potrebujejo za pravilno delovanje različni encimi v telesu. Vsem tem encimom pa se le malo zmanjša aktivnost, ko je cinka premalo. Vendar, vpliv pomanjkanja je vseeno velik, saj očitno, čeprav le malo slabše delovanje večih encimov ima velik učinek na telo.


Prve težave, povezane s pomanjkanjem cinka, ki so jih odkrili, so bile pritlikavost in počasen spolni razvoj oz. tudi spolna nerazvitost.

Nekatere težave, ki se pojavijo pred takim hudim pomanjkanjem pa so tudi: počasno celjenje ran, zastoj v rasti, povečan pritisk, bolečine v sklepih, izguba okusa in vonja, težave z menstruacijskim ciklom, pa tudi psihiatrične težave.

Cink lahko zelo pomaga otrokom, ki so neješči ali pa počasi rastejo. Če seveda je težava v pomanjkanju cinka.
Cink je topen v vodi in se odvečen cink iz telesa tudi dobro izloči. Je pa seveda zelo povezan tudi z drugimi minerali v telesu. Eden najpomembnejših je baker. Če cink dodajamo z dodatki in skupaj z vitaminom C, potem je lahko eden od neželenih učinkov preveliko izločanje bakra. Cink je namreč antagonist bakra – deluje nasprotno in ga pomaga izločati). Baker je sicer v današnjem svetu ponavadi v pribitku, posebej pri ženskah, ki so naprimer jemale kontracepcijske tabletke. Ni pa nujno. Dokler dodajamo cink s pomočjo hrane, do večjih odstopanj pride veliko težje. Tudi spremembe se ponavadi dogajajo počasneje. Cinka je sicer v prehrani veliko predvsem v ostrigah, sezamovem semenu, indijskih oreščkih, črnem fižolu, govedini, leči, jajcu…


Če se odločite za dodajanje, pa je primerno prej preveriti, ali je dodatek potreben in da vam morda ne škoduje.

Razmerja med minerali in njihovo pomanjkanje ali presežek v tkivih seveda lahko preverite s pomočjo mineralograma.


 

Referenca:

Abram Hoffer, Andrew Saul: Orthomolecular medicine for everyone, 2008, Basih Health Publications

512 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page