top of page

Hrana za jetra in žolč

Updated: Dec 1, 2023

Verjetno veste, da je pomlad v naturopatiji čas jeter in žolča. Je tudi čas novih začetkov in rasti in tudi čas večje aktivnosti. Bolj aktivna je tako narava in če se ravnamo po naravnih zakonih, bi morali biti bolj aktivni tudi mi.


Zelo pomembno pa je tudi, na kakšen način podpremo svoje telo s prehrano. Jetrni tip človeka bo morda hrano, ki jo bom opisala v nadaljevanju rabil dalj časa, ne samo v spomladanskem času. Prav tako boste morda potrebovali podobno prehrano, če imate neravnovesje oz. naturopatski deficit jeter. Ta se nam bo lahko kazal z različnimi težavami in celo boleznimi - izpadanje las na vrhu glave, rjave pikice po koži, mastna koža, jezljivost in razdražljivost, težave z očmi, tudi hemeroidi, holesterol in podobno.


V spomladanskem času bomo torej predvsem podpirali jetra in žolč. Kadar energija jeter in žolča ne teče pravilno, smo lahko razdražljivi, jezni, slabo spimo, v telesu se začnejo nabirati različni kristali, kar pripelje do bolečine.

Hrana, ki je primerna za neravnovesje jeter oz. jetrni tip človeka, je taka, kjer energija teče navzgor. To so zeleni deli zelenjave, pa tudi različni kalčki. Ker bomo potrebovali več energije, je nekaj več sladkega okusa lahko dobrodejno. A seveda ne v prevelikih količinah.


Posebej primerna za jetrni tip človeka je torej zelena hrana ter hrana z veliko klorofila, saj ta pomaga jetrom, prav tako pomaga pri raztrupljanju, saj nase veže tudi nekatere težke kovine. Lahko so to alge npr., vendar pazljivo pri viru alg. Pri nas imamo domačo začimbo, ki je odlična za podporo – to je peteršilj, znan je tudi koriander (zeleni listi koriandra). Osredotočite se lahko tudi na ostalo zeleno zelenjavo kot so šparglji, solata, blitva. Če ledvicam najbolj odgovarja temno listnata zelenjava, jetrom odgovarja tudi svetleje zeleno listnata zelenjava. Zelo primerna je tudi kurkuma od zelišč, pa tudi majaron, rožmarin, žajbelj... Večina začimb sicer deluje grenko na telo in jih je lahko hitro preveč. Zato začimbe uporabljamo zmerno. Najbolje samo 1 naenkrat. Posebej mešanice začimb lahko jetra tudi šibijo.


zelena hrana za jetrni tip človeka
hrana za jetrni tip človeka


Jetra imajo rada zmerno kislo hrano. Primerne so recimo limone in grenivke. Če že imate neko neravnovesje v jetrih se zelo kislim okusom izogibajte. Solato raje kisajte z limono, ne jejte kislega zelja in repe npr. Pri grenivkah bodite previdni, saj vplivanjo na absorbcijo nekaterih zdravil.

Tudi zmerno grenka in zelena hrana je dobra za jetra. Tu pride prav regrat, rukola, radič, špinača, tudi artičoke. Grenka živila izboljšujejo prebavo ter tudi vplivajo na jetra.


Primerno sadje za jetra je poleg že omenjenih limon in grenivk tudi hruške, jabolka, grozdje, primerna je tudi manjša količina datljev. Privoščite si lahko tudi kakšen ananas, saj ima veliko prebavnih encimov.

Primerna je tudi dobra maščoba – predvsem semenke in olivno olje, ter jajčni rumenjak npr., občasno lahko malo avokada. Če že imate neravnovesje jeter z maščobami ne pretiravajte, saj obremenjujejo jetra. Zato je tako pomembno, da maščobe, ki jih zaužijemo, pridejo iz dobrih virov.


Naturopatski jedilnik za jetra

Pa si poglejmo primer naturopatskega jedilnika za jetra, ki je tudi najbolj primeren za jetrni tip človeka.

Zajtrk: Prosena kaša je primeren zajtrk tudi v času jeter, sploh če jo kombinirate s sadjem (hruškami ali jabolki). Nekaj idej za proseno kašo najdete tudi tule. Ajdova kaša je primerna, prav tako kašne pirine palačinke.


Malica: Za malico je primeren jajček z zelenjavo ali kakšna jajčna omleta, prosen ali ajdov kruh z zelenjavnimi namazi ali stročnicami.


Kosilo: Za kosilo naj bo polovica krožnika zelenjava, ostalo pa malo ogljikovih hidratov – npr. riž, ki je nevtralnega okusa, lahko ajdova ali prosena kaša, ter piščanec ali manjše ribice (sardelice).


Popoldanska malica: Jeste lahko tudi solate, namesto kisa pa raje uporabite limonin sok. Kombinirate jih lahko tudi s fižolom ali drugimi stročnicami. Solata sicer ni najbolj primerna za večerjo.


Večerja: Za večerjo je najprimernejša juha – zelenjavna juha t.i. alkalna juha. Za zakuho lahko uporabite grah ali stročnice ali tudi kakšen košček mesa. Pomembno pa je, da se zvečer ne najeste preveč in da ni preveč mastna večerja. Saj v tem primeru jetra potem ponoči ne morejo odstranjevati odpadnega materiala, ki se je nabral čez dan, pač pa imajo delo z večerjo.


Upam, da sem ti dala nekaj idej, kako se prehranjevati čez pomlad ali če se najdeš v neravnovesju oz. deficitu jeter. oz. če veš, da si bolj jetrni tip človeka. V tem blogu so napisane splošne smernice in jetrni jedilnik, ki morda ne bodo najbolj primeren, če imate že kakšna neravnovesja, zato vedno poslušajte svoje telo (razen če vas zelo kliče po hrani, ki ni dobra za vas - sladkor, cvrtje npr. Takrat vam sporoča neravnovesja.) Če vam kakšna hrana ne odgovarja je ne jejte. Če bi želela dodatne ideje, jedilnike in pomoč pri uvajanju naturopatske prehrane, ali pa personalizirane jedilnike, prilagojene tvojim težavam, potem te vabim, da si ogledaš moje pakete prehraskega svetovanja.

7,524 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentarer


bottom of page