top of page

Prosena kaša

Updated: Jul 31, 2023

Ja, danes pa o proseni kaši, saj je po mojem mnenju in izkušnjah izredno zdravo živilo z veliko dobrimi lastnostmi, ki bi morala najti prostor skoraj v vsakem jedilniku. Posebej primerna pa je za neravnovesje vranice, trebušne slinavke in želodca. Pomaga regulirati krvni sladkor (ima nižji glikemični indeks kot pšenica ali koruza) in podpira prebavo, saj vsebuje veliko vlaknin.

Prosena kaša vsebuje kar nekaj izredno pomembnih mineralov - npr. fosfor, magnezij, tudi železo. Najbolj pa jo priporočamo zaradi velike vsebnosti silicija - minerala, ki je pomemben za nastanek kolagena in s tem za zdravje kože, las in nohtov. Če imate težave z izpadanjem, lomljenjem las, potem je ena prvih stvari, ki jih lahko naredite, da v svoj jedilnik vključite proseno kašo.


Prosena kaša za zajtrk

Ker je prosena kaša tudi polna ogljikovih hidratov, se jo v naturopatskih jedilnikih najbolj pogosto vključuje v zajtrke, torej do 9ih - lahko jo pripravite na sladko ali na slano. Glede na neravnovesja, ki so pri vas prisotna, lahko poskusite z različnimi načini priprave. V obliki prosenega pudinga (primerno tudi kadar prosene kaše ne marate preveč zaradi zrnate strukture) ali v obliki slane ali sladke kaše, lahko pa jo dodaste tudi v različna prosena peciva oz. narastke.

Prosena kaša ne vsebuje glutena in je zato primerna tudi za tiste, ki imajo celiakijo, tiste, ki jim gluten povzroča težave ali se ga preprosto izgogibajo.

Spodaj je nekaj primerov - proseni pudning z jagodami, pa z jabolki, prosena kaša z borbonsko vanilijo, kokosom in borovnicami, proseni puding s pomarančami, posena kaša z jabolčki in rozinami, pa proseni puding s kakavom in borovnicami (tega z veseljem poje tudi moj 10 letni sin), ter prosena kaša v slanem narastku s kuhanim jagodičevjem.

Lahko ste precej kreativni, uporabite tudi semena in oreščke zaradi omega 3 maščobnih kislin in zdravih maščob, različno sadje, tople začimbe kot so cimet, vanilija, kurkuma... Če jo delate na slano, pa tudi z različno zelenjavo (buča, korenček se odlično odneseta).



Prosena kaša kasneje v dnevu

Manjše količine prosene kaše si lahko privoščite tudi kasneje v dnevu. Sama jo recimo s pridom uporabim za zagostitev zelenjavnih juh - namesto zakuhe npr. Za kosilo pa si pripravim zelje s proseno kašo (moja stara mama je temu rekla "kašnat zele"). Porabite jo lahko v močnih solatah, skupaj s kuhano zelenjavo po želji ter začimbami, ali pa kot prilogo. Prav zagotovo obstaja nekaj načinov priprave prosene kaše, ki bodo všeč tudi vam.

Pomembno je, da se v popoldanskem času držite pravila, da mora biti vsaj polovica krožnika zelenjava, druga polovica pa je lahko razdeljena na proteine (meso ali stročnice) in ogljikove hidrate (kamor spada tudi prosena kaša).


Priprava prosene kaše

Nekaj pomembnih stvari si velja zapomniti, ko pripravljate proseno kašo. Proseno kašo vedno namočimo pred uporabo. Najbolje čez noč, sicer pa vsaj za nekaj ur. Čeprav se kaša skuha tudi brez namakanja in je veliko ljudi ne namaka, jaz priporočam, da se namaka, saj se s tem izločijo težje prebavljive snovi. Posebej je to pomembno, če imate težave s prebavo in želodcem. Prosena kaša naj bo skuhana z dovolj vode. Veliko bolje je, da je bolj tekoča kot zelo gosta, saj popije ogromno vode. Če je ne bomo dodali dovolj med kuhanjem, nas bo dehidrirala.

Proseno kašo lahko skuhate za 2x in jo čez noč pustite v hladilniku. Velliko bolje počaka, če je skuhana bolj redka. Do jutra se še zgosti. Zjutraj pa si jo pripravite z dodatki, ki ste si jih izbrali.


Upam, da sem vam dala nekaj idej, kako lahko v svoje jedilnike vključite proseno kašo in da boste našli način, ki bo ustrezal tudi vam.


2,212 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page