top of page

Idrijski rudnik, živo srebro in selen

Updated: Feb 5, 2021

Idrijski rudnik živega srebra

Ta vikend smo z družino obiskali rudnik živega srebra v Idriji. Izlet, ki ga lahko samo priporočam vsem, ki si želite izvedeti več o rudarjenju pri nas na Slovenskem ter vsem, ki vas zanima kje so in še vedno uporabljajo živo srebro. Gre za izredno zanimiv izlet, ki bo odgovarjal tudi vašim najmlajšim.

Med ogledom topilnice živega srebra, na katerem nas je vodil bivši rudar, smo izvedeli, da naj bi Idrijski rudarji, kateri že izhajajo iz dolge rodbine rudarjev (v Idriji je bil rudnik deloval že od konca 15. stoletja), imeli v tkivih poleg živega srebra tudi veliko količino selena. Zadeva se mi je zdela zanimiva, zato sem se lotila pregleda literature v zvezi s tem. Res sem našla v bazi podatkov članek slovenskih raziskovalcev, ki to potrjuje (1). To je dober dokaz, kako telo poskuša rešiti, kar se rešiti da in dejansko dela na samozdravljenju ves čas. Če ga pravilno podpremo mu to tudi omogočimo.


Živo srebro

Živo srebro je imelo še pred časom ogromno različnih aplikacij, od uporabe v medicini, zobozdravstvu, do vojaške industrije, seizmologije in podobno. Veliko se nas verjetno še spomni živosrebrovih termometrov, ki smo jih imeli doma. Ko se je ugotavljajo, da je živ srebro tudi izredno strupeno, se je število aplikacij zmanjšalo, od leta 2011 pa je v Evropi uporaba in pridobivanje prepovedano.


Vsi vemo, da je živo srebro izredno strupena tekoča kovina, ki tudi hitro hlapi. Zastrupitve z njim so bile pri rudarjih pogoste. Začetni simptomi zastrupitve z živim srebrom so med drugim anksioznost, depresija, razdražljivost, tremor… Prvi simptomi so torej nevrološki. Če se čez čas naloži še več živega srebra v celice pa lahko povzroči tudi slabo koordinacijo, šibkost mišic, težave z govorom in sluhom, težave pri hoji in podobno. Pojavijo se lahko tudi številni drugi problemi, bolečine in težave, odvisno od tega, kje se živo srebro najbolj nalaga.

Živo srebro ni samo problem rudarjev. Veliko ga je namreč v morskih ribah. Predvsem v večjih ribah, saj se v njih preko prehranjevalne verige prav nalaga. Zato prehranski strokovnjaki nemalokrat predlagajo, da izbirate manjše ribe (npr. sardele). V Idrijci, ki se izliva v Sočo in od tam v tržaški zaliv, je vsebnost živega srebra še vedno precej visoka. Zato rib iz tržaškega zaliva (sploh velikih) morda ni najbolj zdravo jesti veliko.


Kako pomaga selen pri zastrupitvah z živim srebrom?

V zadnjih letih znanstveniki ugotavljajo, da sta selen in živo srebro močno povezana v telesu in da je živo srebro toksično ravno zato, ker onemogoča vezavo selena na proteine, ki ga za svoje pravilno delovanje potrebujejo. Eden od teh proteinov je glutation peroksdaza, ki sodeluje v glutationskem ciklu. Glutation je eden najboljših antioksidantov v telesu. Drugi pomembni proteini, ki potrebujejo selen za delovanje pa so proteini tioredoksin sistema, ki prav tako delujejo kot antiokisdanti. Živo srebro zelo dobro veže selen in tako zmanjša zalogo selena v telesu. Obratno pa prav ta vezava živega srebra s selenom zmanjša toksičnost živega srebra - znanstveniki so ugotovili, da se z dodajanjem selena toksičnost živega srebra zmanjša(2,3).


Druge funkcije selena v telesu

Selen v telesu ne pride prav samo pri zastrupitvi z živim srebrom. Znanstveniki so tudi odkrili, da naj bi imel selen ima v telesu še druge pomembne vloge. Na primer pri delovanju ščitnice. S pomočjo selena se ščitnični hormon T4 (tiroksin) spremeni v bolj aktivno obliko T3 (trijodtironin). Je pa pri tem pomembno, da je pravo razmerje med jodom in selenom. Pomanjkanje selena je tako eden od faktorjev, ki vplivajo tako na hipertiroidizem, kot na hipotiroidizem (preveč in premalo delujočo ščitnico).

Obstajajo znanstveni članki, ki kažejo na vpliv selena na bolezni živčevja, pri delovanju imunskega sistema, pri sposobnosti krčenja srca, pri nekaterih rakih. Selen pa naj bi bil glede na nekatere avtorje pomemben tudi pri prebolevanju nove koronavirusne bolezni (COVID-19)… (4) Obstajajo pa tudi znanstveni članki, ki opisujejo negativne učinke selena pri dolgotrajnem jemanju.


Selen v hrani

Če selen dodajate s prehranskimi dodatki, obstaja možnost, da ba vam ne bo več pomagal, pač pa že škodil, zato je pomembno, da se najprej prepričate, če vam ga zares primanjkuje.


To se pri prehrani skoraj ne more zgoditi.

Veliko selena je tako predvsem v brazilskih oreščkih. Dovolj je že 1 do 2 oreščka na dan. Nekaj ga je tudi v sončničnih semenih. Prisoten je tudi v sardelah, tuni, ostrigah. A tu je potrebna previdnost, saj je razlog, zakaj ga je v teh morskih sadežih veliko podoben kot pri idrijskih rudarjih.


 

Reference:

1. Falnoga, Ingrid & Tušek-Žnidarič, Magda & Horvat, Milena & Stegnar, P.. (2000). Mercury, Selenium, and Cadmium in Human Autopsy Samples from Idrija Residents and Mercury Mine Workers. Environmental Research. 84. 211-218. 10.1006/enrs.2000.4116.


2. Berry MJ, Ralston NV. Mercury toxicity and the mitigating role of selenium. Ecohealth. 2008;5(4):456-459. doi:10.1007/s10393-008-0204-y


3. Spiller HA. Rethinking mercury: the role of selenium in the pathophysiology of mercury toxicity. Clin Toxicol (Phila). 2018;56(5):313-326. doi:10.1080/15563650.2017.1400555


4.Marek Kieliszek. Selenium supplementation in the prevention of coronavirus infections (COVID-19). Medical Hypotheses. 2020;143, October 2020, 109878 doi: doi.org/10.1016/j.mehy.2020.109878

141 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page