top of page

Jesensko razstrupljanje

Kako se lotimo jesenskega razstrupljanjaKo govorimo o razstrupljanju, govorimo predvsem o podpiranju organov, da sami lažje prevzamejo vlogo raztrupljanja.

Jesenskega raztrupljanja se moramo lotit nekoliko drugače kot spomladanskega, že zaradi letnega časa in pripravo telesa na umirajnje in zimo.

Vedno ko začnemo s kakšnim “raztrupljanjem” telesa je prvo, da izločimo stvari s katerimi se zastrupljamo čez leto (to je na splošno bolje kar izključiti na splošno, ampak vsaj za čas razstrupljanja pa zagotovo).

To vključuje:

• Cigarete

• Procesirano hrano

• Kofein

• Sladice na splošno


Nekaj dodatnih navodil:

 • V času jesenskega razstrupljanja se tudi izogibajte sadnih sokov, saj hladijo. Pijte raje toplo vodo ali ingverjev čaj ali čaj kumina komarček. Večino časa vseeno pijte predvsem vodo, čaj si lahko privoščite zjutraj (ingver npr. ker poživi) ali zvečer (komarček).

 • Če je le možno se vsakodnevno spotite – preslične kopeli, savne… da se izloči čim več toksinov (ni za tiste, ki imate težave s srcem ali mate veliko preveč kilogramov).

 • Popoldne sprehod v gozd in dihanje (v primeru slabega vremena, ko res ne morete ven pa globoko dihanje, po možnosti na svežem zraku).

 • Za tiste, ki si želite res podpreti tudi prebavo, se lahko lotite tega tudi na ayurvedski način - 1 teden na začetku je najprimerneje narediti “post” s tako imenovano monodieto. V ayurvedi uporabljajo “Kitchari” – juho z lečo, basmati rižem in zelenjavo, ki je hranljiva in pomaga prečistiti prebavni sistem. Recept je nižje v objavi.

 • Predlagam pa tudi samomasažo s toplim oljem. Preberite spodaj za bolj natančna navodila.


RECEPT ZA JUHO za prebavni sistem (Kitchari)

Recept je povzet po indijskem Kitchari-ju, ki je čistilna jed prav za ta letni čas. Namesto riža sem uporabila proseno kašo, ki dodatno podpira vranico.

 • 150 g rumene leče

 • 75 g prosene kaše

 • 3 žlice ghee masla (ali kokosove maščobe)

 • 1 žlica svežega naribanega ingverja

 • 2 čajni žlički kumina (indijska kumina)

 • 1 čajna žlička zmletega koriandra

 • 1 čajna žlička zmletega janeža

 • pol čajne žlička kurkume

 • Sol po okusu

 • Liter vode ali zelenjavne osnove

 • 1 majhen brokoli – zelo na drobno narezan (velikost riža) – približno 100 g

 • 1 majhna naribana bučka

 • 25 g mlade špinače, nasekljano na manjše koščke

 • Nekaj nasekljanih listov koriandra

Lečo in kašo prejšnji namočite čez noč. Sperite lečo in proseno kašo pod tekočo vodo, dokler ni voda, ki odteka čista.

V kozici segrejte ghee maslo, dodajte nariban ingver in ga na hitro pokuhajte. Dodajte vse začimbe – kumino, koriandee, komarček, kurkumo, toliko da zadiši (30 s).

Dodajte lečo in riž in začimbe vmešajte. Dodajte sol in vmešajte vodo ali zelenjavno osnovo. Pustite, da zavre, pokrijte in zmanjšajte gretje. Kuhajte na srednji temperature 35-45 minut, občasno premešajte. Leča mora biti mehka a ne preveč in večina vode se mora že pokuhati. Morda boste morali dodati več vode, če bo mešanica presuha ali če se začne prijemati na dno posode.

Vmešajte drobno narezan brokoli in kuhajte še 4-5 minut. Potem vmešajte še špinačo in bučko, odtranite iz kuhalne plošče, pokrijte in pustite da sotji še 5 minut. Postrežite z narezanimi lističi koriandra – po želji.


Preslične kopeli

Preslica zelo podpira jetra in ledvica - naredi drenažo, da se toksini lažje zločijo. Delajte jo 2x zaporedoma, da lahko preslico 2x uporabite. Najbolj prav bo prišla tistim, ki jih hitro zebe, če imate mrzle roke in noge, težave z urogenitalnim delom, ali pa tudi s hrbtenico in ramenskim obročem.


PRIPRAVA PRESLIČNE KOPELI: v 3 l vode namočimo 100 g preslice čez noč. Preden jo uporabimo za kopel, jo še 20 minut kuhamo. Vodo precedimo in jo dodamo v kopel. Kopel mora biti vroča, toliko, da se ne opečete, ampak vseeno vroča. V kopeli smo 20 minut (oz manj, če ne zdržimo). Po kopeli je najbolje, če gremo direktkno pod odejo. Zelo možno, da se bomo potili še celo noč.

Preslico, ki smo jo precedili, lahko uporabimo še enkrat na enak način (morda bo potrebno malo dlje kuhati).


POMEMBNO: preslična kopel ni priporočljiva za tiste, ki imate močno povišano telesno težo, težave s srcem ali težave z ožiljem.


Masaža s toplim oljem

Zakaj SAMOmasaža – masaža je izrednega pomena za cirkulacijo, pretok limfe, ter tudi za bolj prožno kožo, masaža zmanjša tudi stres. Samomasaža še dodatno da signal telesu, saj se sami potrudimo in delamo zase. Poleg tega vam je vedno na voljo in je odlična za vzdrževnanje zdravja.

Izberemo neko nevtralno olje, primerno je naprimer jojobino olje, mandljevo olje, tudi kokosovo olje…

Olje, ki ga bomo uporabili damo v manjšo stekleničko in stekleničko pogrejemo, da je olje toplo – telesna temperature oz. nekje do 40°C (prijetno toplo).

Vedno začnite masažo na okončinah, najprej roke, potem noge. Uporabljamo dolge gibe, pritisk pa nanesemo v smeri proti središču telesa (želimo tekočine spodbuditi da tečejo proti srcu). Pri sklepih uporabimo krožne gibe. Ob sklepih so pripetišča mišic. Pritisk naj bo trden a ne preveč boleč.

Posebno pozornost pri masaži nog posvetite točkam na notranji strani gležnja pod kostjo. Tam teče ledvični meridian, ledvica pa so zelo pomembna za življensko energijo.

Po okončinah pojdite na trebuh – tu masiramo v smeti poteka debelega črevesja – gor po desni strani, preko in dol po levi strani.
Nazadnje zmasirajte še rame, vrat in obraz. Najprej rame – na ramah so točke žolča – masirate odzunanje strani proti vratu z ravnim potegom. Vrat masirate od ušesa navzdol. Poiščite jamico ob vratu (med kostmi). Če je tam napeto, zastaja limfa, nežno pomasirajte tudi tam.

Obraz masirajte z ravnimi gibi od središča proti ušesu. Potem pa od ušesa (za ušesom) navzdol po vratu.


Splošno pravilo je, da potem do zime, podpiramo svoja pljuča, ki so trenutno najbolj obremenjena. Jedilnik za pljuča si lahko pogledate tule.

Če želiš več individualne pomoči glede na tvoja neravnovesja, pa nudim tudi prehranska svetovanja, neglede na to, ali potrebuješ samo jedilnik ali želiš dolgotrajno sodelavanje. Več o paketih svetovanja si lahko pogledaš tule.


1,610 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page