top of page

KOSTANJ – idealno darilo narave za jesenske dni

Kostanj, ki ga pogosto povezujemo s prijetnimi jesenskimi večeri in slastnimi pečenimi dobrotami, ima posebno mesto v tradicionalni kitajski medicini. Medtem ko je priljubljen dodatek k prazničnim receptom, je kostanj v TKM priznan tudi po svojih zdravilnih lastnostih. V tej objavi bom pisala a vlogi kostanja v tradicionalni kitajski medicini ter o njegovem terapevtskem potencialu in koristih.


kostanj in kaki


Narava kostanja v TKM

V TCM je vsako živilo in zelišče kategorizirano glede na okus, naravo in afiniteto do različnih organov. Kostanj velja za sladko in toplo živilo, ki presvsem vpliva na vranico, želodec, pljuča in ledvica.


Krepitev vranice in želodca

Sladka in topla narava kostanja krepi vranico in želodec. Zaradi tega je koristnen za posameznike s prebavnimi težavami, vključno z drisko, prebavnimi motnjami in nelagodjem v trebuhu. Za lajšanje teh simptomov in spodbujanje boljše prebave se pogosto uporablja kostanj. Več o prehrani za vranico si lahko preberete tudi na mojem blogu.


Ledvice

TKM pripisuje posebne lastnosti različnim živilom in zeliščem, kostanj ima tako po TKM grelni učinek tudi na ledvice. Ta lastnost je še posebej uporabna za posameznike, ki imajo simptome pomanjkanja ledvičnega janga, ki se lahko kažejo kot hladni udi, pogosto uriniranje in bolečine v spodnjem delu hrbta. Vključitev kostanja v prehrano pomaga uravnotežiti telesno energijo. Preberite si več o prehrani za ledvice na mojem blogu.


Zdravje dihal

Kostanj - sicer ne plodovi, ampak listi - se pogosto uporablja v kombinaciji z drugimi zelišči za pomiritev kašlja. Listi vsebujejo med drugim kvercetin in nekatere druge sestavine, ki so protivnetne, antiseptične in olajšajo izkašljevanje. Kako si pri zdravju pljuč pomagamo s prehrano pa si lahko preberete na mojem blogu.


Prehranske prednosti kostanja

Poleg zdravilne uporabe je kostanj tudi bogat vir hranil. Vsebujejo malo maščob in so dober vir ogljikovih hidratov, vlaknin ter različnih vitaminov in mineralov. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C so dobri za imunski sistem, vsebuje vitamine skupine B (kot so niacin in folati, ter veliko mangana in bakra). Kostanj je odlična prehranska izbira za podporo splošnega zdravja, tudi če ga ne uporabljate posebej v medicinske namene. Zagotavljajo osnovna hranila in so lahko okusen in zadovoljiv dodatek vašim obrokom. Imajo tudi precej nizek glikemični indeks in je odlična alternativa beli moki.


Recept za kostanjev smoothie

2 dcl mandljevega mleka

12 skuhanih olupljenih kostanjev

cimet

žlička agavinega sirupa (oz. po okusu)

Za hiter jutranji napitek v blender daste 12 skuhanih in olupljenih kostanjev ter 2 dcl mandljevega mleka.

Po okusu sladkate z agavinim sirupom in v napitek dodamo ščep cimeta - Cimet pomaga uravnavati krvni sladkor.

Za podporo ledvicam ga pijte toplega.


kostanjev smuti
Kostanjev smoothie

349 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page