top of page

Kako vem, da mi manjka magnezija?

Updated: Jul 12, 2022


Magnezij potrebujete v času emocionalnega stresa. Ko je v službi še posebej stresno, se bojite, ali jo boste obdržali. Ali pa partner govori o ločitvi. Da se spopadete s šokom, morda spijete kozarček ali dva… Prav emocionalni stres in alkohol sta dva od načinov, na katera ljudje izgubljajo največ magnezija. Ta pa je izredno pomemben mineral za dobro počutje.

Morda pa se močno ženete na športnem področju. Se ukvarjate s tenisom, tekom, kolesarjenjem, fitnesom… Vsem, kar vam pride na misel, celo do izčrpanosti. Tudi to močno načne rezerve magnezija v telesu. Več magnezija potrebujejo še doječe mame, nosečnice, ljudje, ki imajo pogoste infekcije… Vsem tem se lahko hitro zgodi, da jim magnezija primanjkuje.

V vsakem odraslem je približno 25 ml magnezija, večina v kosteh in nekaj v mehkih tkivih. Uporablja se pri številnih metabolnih procesih, stabilizira pa tudi gensko zasnovo.




Magnezij je naravno pomirjevalo

Magnezij je naravno pomirjevalo. Zelo pomemben mineral za srce, zato je sploh v poletnem času zelo pomemben mineral. Veliko ga izgubljamo tudi s premočnim potenjem.

Ker magnezij deluje pomirjevalno so pogoste težave, ki se pojavijo od pomanjkanju naslednje:

- človek postane napet, anksiozen, hitre jeze

- obilno potenje, tudi ob manjših naporih

- mišični krči

- pre-eklampsija pri nosečnicah

- kronična utrujenost

- tresavica

- bolečine - migrena, glavoboli, bolečina ob menstruaciji

- zaprtost in napenjanje je lahko posledica pomanjkanja magnezija

- palpitacije lahko kažejo na pomanjkanje magnezija

- težave zaradi nalaganja kalcija po telesu (to so lahko kardiovaskularne težave, artritis, ledvični kamni,… Magnezij je namreč tisti mineral, ki poskrbi, da se kalcij nalaga v kosteh, ne v mehkih tkivih.


Dober znak za pomanjkanje magnezija je tudi rdečica na obrazu, lahko tudi po vratu. Ljudje srčne naturopatske konstitucije imajo večjo prirojeno potrebo po magneziju.


Možni vzroki za pomanjkanje magnezija

Ko telo izloča preveč magnezija, ali pa ga ne more v zadostni meri absorbirati, se razvije pomanjkanje magnezija. To se lahko zgodi, ko se celice zaradi nekega razloga odločijo da bodo zadrževale druge minerale.

Raven magnezija se izredno pomanjša ob stresu. Telo začne magnezij povečano izločati. (Telo stres razume kot da se mora pripraviti na beg ali boj, zato pa ne rabi naravnega pomirjevala, kot je magnezij).

Določena hrana lahko onemogoča absorbcija magnezija. Taki so naprimer fitati. Prav zaradi tega je priporočljivo stročnice in žita namakati, saj vsebujejo veliko fitatov.

Alkohol in magnezij ne gresta dobro skupaj. Alkohol poveča izgubo magnezija preko ledvic in urina. Alkoholiki imajo pogosto zelo močno pomanjkanje magnezija.

Na izločanje lahko vplivajo tudi zdravila. Diuretiki so naprimer taki, ki zmanjšajo količino magnezija v telesu. Prav tako pa lahko povzročijo pomanjkanje različne bolezni – od driske, celiakija, vnetje trebušne slinavke…, Pa tudi dojenje povzroča izgubo magnezija.


Magnezij v prehrani

Veliko magnezija bomo našli naprimer v špinači in ostali temnozeleni listnati zelenjavi, semenih in oreščkih, avokadu, črnem fižolu, kakavu, temni čokoladi, tofuju, tudi banane… Če imate veliko potrebo po čokoladi (sploh temni) je to lahko pokazatelj, da vam manjka magnezija.


Naredite si lahko tudi kopel z epsom soljo in tako dobite nekaj magnezija skozi pore na koži, sulfat (žveplo v sulfatu) pa pomaga tudi pri raztrupljanju.


Tudi z dodatki dobite različne oblike magnezija, ki pa imajo različno absorbcijo in različno funkcijo v telesu. Malat je najbolj primeren za utrujenost in živčno bolečino, citrat pri zaprtosti in prebavnih težavah, glicinat pri spanju in migrenah, taurat pri zdravju srca, magnezijev klorid pa pri mišičnih krčih.


Ali imate magnezija dovolj, se lahko prepričate tudi s pomočjo mineralograma.

1,244 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page