top of page

Kromoterapija - spodbujanje čaker s svetlobo

Updated: Nov 24, 2023

Kaj je kromoterapija oz. terapija z barvno svetobo

Kaj je kromoterapija? V človeškem telesu so energijski centri, ki jih rečemo tudi čakre. So kot naše baterije. Kadar so vse napolnjene, takarat vlada v našem telesu ravnovesje, smo zdravi in se dobro počutimo. Če je kakšen energijski center oslabljen, se to pozna na našem počutju in zdravju. Vsaka čakra ima svojo pripadajočo barvo. Frekvenca, povezana s posamezno barvo spektra, pa ustreza frekvenci energije vsake od 7 glavnih čaker. Čakre so povezane tudi z organi, mišicami in kostmi, ki so v območju čakre, pa tudi z endokrinimi žlezami, ki proizvajajo hormone. Stimulaciji čaker s svetlobo rečemo tudi terapija z barvno svetlobo ali kromoterapija.


Čakre in kakšne učinke tradicionalno pripisujemo različnim spektrom svetlobe



Kako v kromoterapiji uporabljamo svetlobo?

Osnovno čakro stimuliramo z rdečo barvo. Čakra se nahaja na dnu hrbtenice in je zelo pomembna za nadledvično žlezo, ki med drugim proizvaja adrenalin in se čustveno povezuje s strahom ali pogumom ter samozavedanjem. Tradicionalna uporaba rdeče svetlobe se nanaša na vračanje energije, spodbujanje krvnega pretoka, je stimulativna tudi za živce.


Križna ali sakralna čakra se stimulira z oranžno barvo. Nahaja se na spodnjem delu trebuha in je povezana z jajčniki, modi, ledvicami, medenico, vranico in črevesjem ter spodnjim delom hrbta. Povezana je tudi s spolnimi hormoni, čustveno pa je povezana z občutki užitka in samospoštovanja. Tradicionalno se oranžna barva uporablja za stimulacijo procesov, naprimer pri nizkem krvnem tlaku, ali nizkem srčnem utripu, tudi kot blag antidepresiv, uporablja se za menstrualne bolečine ali menopavza, pa tudi za krepitev pljuč.


Čakra solarnega pleksusa je stimulirana z rumeno barvo. Nahaja se na področju želodca in je povezana s trebušno slinavko, jetri, prebavili in kožo, ter vpliva na hormon inzulin. Povezana je tudi z občutkom jasnosti in lastne vrednosti. Tradicionalno se zato rumena barva uporablja za spodbujanje limfnega sistema in raztrupljanje krvnega obtoka, proti zaprtju, pri duševni izčrpanosti, pri prebavi za nevtralizacijo kislin.


Srčna čakra se stimulira z zeleno barvo, povezana pa je tudi s priželjcem, imunskim sistemom, krvnim obtokom in pljuči, glavni hormon pod vplivom srčne čakre pa je timusni hormon. Čustveno je povezana s sočutjem in ljubeznijo. Tradicionalno se tako zelena barva uporablja za pomirjanje avtonomnega živčnega sistema, tudi zmanjševanje krvnega tlaka in pomirja tudi čustveno, spodbuja tudi gradnjo tkiva in mišic.


Grlna čakra se stimulira z modro barvo. Z njo so povezana tudi ščitnica in dihala. Glavni hormon povezan z grlno čakro pa je tiroksin. Povezana je s sposobnostjo komunikacije in sposobnostjo izražanja. Modra barva se tradicionalno uporablja zaradi svojega hladilnega učinka pri vnetjih, zmanjšuje živčno vzburjenost, za bolečine v grlu, razjedah v ustih in zamašenih ušesih…


S čelno čakro je povezana indigo barva. Lokacija čakre je na sredini čela, povezana pa je z očmi, sinusi in hipofizo, ter hormoni, ki jih izdeluje hipofiza. Povezana je tudi z intuicijo in samoodgovornostjo. Indigo barva je od vseh barv tradicionalno najboljše zdravilo za nespečnost. Ta barva tradicionalno lahko pomaga tudi zmanjšati krvavitev, blaži bolečine, ter pri akutnih težavah s simusi.


Temenska čakra je povezana z vijolično barvo. Njena lokacija je na vrhu glave. Povezana je z epifizo, možgani in živčevjem, hormon povezan s temensko čakro pa je melatonin. Ta čakra je pomembna pri razsvetlenju, poznavanju samega sebe. Tradicionalno je znana po tem da pomirja, deluje kot antiseptik na kožo, pomirja živčevje in tako blaži glavobole, pa tudi pri težavah z lasiščem pomaga.


Kromoterapija se uporablja z namenom, da bi ponovno uravnovesili energijske centre v telesu, ter tako povrnili energijo in vzpostavili normalne procese v telesu.


Posamezne čakre lahko aktiviramo z barvnimi filtri, kar ima učinek na telo, um in duha.

Tule lahko preberete več o svetlobni terapiji in barvni svetlobni terapiji.



290 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page